ΠΩΣ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ... ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ... ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ


Οι γιορτές των Χριστουγένννων και της Πρωτοχρονιάς είναι εδώ και πολλοί ζουν με την προσδοκία των χαρμόσυνων ημερών και ό,τι αυτές συνεπάγονται: δώρα, συγκεντρώσεις, διασκέδαση... Υπάρχουν όμως και πολλοί που αγχώνονται και μόνο στην ιδέα των γιορτών. Υπάρχουν κι εκείνοι που αισθάνονται βαθιά θλίψη. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, σε μία από τις πολλές έρευνες, πάνω από το 50% των ανθρώπων αναφέρουν ότι νιώθουν μοναξιά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τι μπορούν, λοιπόν, να κάνουν στις περιπτώσεις αυτές για να τα βγάλουν πέρα;




Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει. Τα μαγαζιά είναι ήδη στολισμένα και πολλοί περιμένουν ανυπόμονα τη γιορτινή ατμόσφαιρα, τα party, τα δώρα και τα γιορτινά παιχνίδια. Άλλοι περιμένουν να πάρουν την ολιγοήμερη άδειά τους, απλώς για να ξεκουραστούν.
Το άγχος των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Υπάρχουν όμως και πολλοί που αγχώνονται και μόνο στην ιδέα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 
Γιατί κάποιοι νιώθουν λυπημένοι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά;
Από την άλλη μεριά, πολλοί καταθλιπτικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι θα προτιμούσαν να πέσουν να κοιμηθούν στις 23 Δεκεμβρίου και να ξυπνήσουν στις 2 Ιανουαρίου. Γιατί, λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι νιώθουν τόσο άσχημα σε μια τόσο χαρμόσυνη γιορτή;




*Αναμνήσεις από γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς:
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνήθως είναι οικογενειακή υπόθεση, αλλά δεν είναι όλες οι οικογένειες ευτυχισμένες για να περνούν και χαρούμενες γιορτές. Ίσως σε κάποιες οικογένειες υπάρχουν πολλές εκρήξεις και τσακωμοί, άλλες μπορεί να διαλύθηκαν, να υποφέρουν από φτώχεια ή κάποιο από τα μέλη τους να είναι άρρωστο.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι τις περισσότερες φορές η «σπίθα» των αναμνήσεων, και οι αναμνήσεις πολλές φορές είναι οδυνηρές. Αν, ειδικότερα, τον χρόνο που πέρασε κάποιος από την οικογένεια ή το στενό φιλικό περιβάλλον έφυγε, τις γιορτές η ανάμνησή του γυρνά βίαια στο μυαλό των ανθρώπων. Η απώλεια του πατέρα ή της μητέρας, του συζύγου ή κάποιου αγαπημένου προσώπου επανέρχεται στη μνήμη πολύ πιο έντονα τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας περισσότερη θλίψη παρά χαρά.




Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται όσοι σκέφτονται τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σαν μια κατάσταση κατά την οποία είναι υποχρεωμένοι να συνευρεθούν με συγγενείς και άλλους γνωστούς, με τους οποίους δεν έχουν τίποτα κοινό και μάλλον τους αντιπαθούν. Η υποχρέωση αυτή συνοδεύεται και από το γεγονός ότι πρέπει να δείχνουν χαρούμενοι, να συμμετέχουν σε παιχνίδια και συζητήσεις που αποφεύγουν κατά τη διάρκεια όλου του υπόλοιπου χρόνου. Οι σκέψεις αυτές πολλές φορές είναι τόσο πιεστικές που προκαλούν όχι μόνο άγχος αλλά και αποστροφή προς τις γιορτές γενικότερα.



*Χρήματα: 

Ακόμα πιο συχνό είναι το φαινόμενο οι άνθρωποι, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να αισθάνονται φοβερή πίεση να ξοδέψουν όλο και περισσότερα χρήματα. Είναι αλήθεια ότι από νωρίς το φθινόπωρο αρχίζουν οι διαφημίσεις για τις γιορτές. Παρουσιάζουν ευτυχισμένες παρέες γύρω από ασφυκτικά γεμάτα τραπέζια, με φαγητά και γλυκά, δίπλα σ' ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο χαμένο πίσω από στοίβες δώρων.
Αυτές οι «διαφημιστικές προσδοκίες» παράγουν θλιμμένους και απογοητευμένους ανθρώπους. Περισσότερο από όλους, υπάρχουν γονείς που αισθάνονται ότι αποτυγχάνουν να καλύψουν τις προσδοκίες των παιδιών τους, μιας και δεν φτάνουν τα χρήματα για τα δώρα που αυτά θέλουν. Και μαζί με αυτή την απογοήτευση οι λογαριασμοί και τα χρέη μιας ολόκληρης χρονιάς συνεχίζουν να τρέχουν. Ετσι, στο άγχος της καθημερινότητας προστίθεται και η απογοήτευση ότι ως γονείς δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που πρέπει.





*Μοναξιά:
Όσον αφορά τους ανθρώπους εκείνους που είναι μόνοι τους στη ζωή (ανεξαρτήτως ηλικίας), οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι σίγουρα η χειρότερη περίοδος του χρόνου. Αυτοί που τους βοηθούν κατά τη διάρκεια του χρόνου, εξαφανίζονται στις γιορτές. Αν κάποιος τους επισκεφτεί, αυτοί νιώθουν ότι γίνεται από υποχρέωση ή από συμπόνια, και αυτό συμβάλλει ακόμα πιο πολύ στη θλίψη τους.
Βλέποντας στην τηλεόραση κάποιο από τα εορταστικά προγράμματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς των καναλιών νιώθουν καλύτερα, αλλά και πάλι όλη αυτή η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα των εκπομπών τούς υπενθυμίζει πόσο μόνοι τους είναι ή πόσο μόνοι έχουν απομείνει.



*Κατάθλιψη:

 Για όσους είναι έτσι ή αλλιώς επιρρεπείς στην κατάθλιψη, τα πρώτα συμπτώματα έρχονται μαζί με τον χειμώνα, όταν ο καιρός είναι μουντός και το φως του ήλιου αισθητά λιγότερο. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Με δυσκολία μιλούν με άλλους ανθρώπους. Δεν μπορούν να αισθανθούν ότι είναι μέρος ενός συνόλου κι έτσι η κατάθλιψή τους τούς πνίγει. Μέσα σε όλα αυτά, τις περισσότερες φορές έχουν τύψεις, μιας και θεωρούν ότι όλοι τούς βλέπουν σαν βάρος, σαν αυτούς που θα χαλάσουν τη διάθεση της παρέας. Έτσι, απομονώνονται πιο πολύ.

Post Top Ad

.............