ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Για πρώτη φορά εδώ και 300 και πλέον χρόνια από τότε που ήρθε στο Ηράκλειο, το ιερό λείψανο του Αγίου Μηνά θα μεταφερθεί μέσα από τη θάλασσα της Ορθοδοξίας στην Κύπρο,σε ένα ιστορικής σημασίας για την εκκλησία ταξίδι προσκυνήματος για τους πιστούς της Μεγαλονήσου.
Με μια κίνηση ιδιαίτερα συμβολική, η Εκκλησία της Κρήτης και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά  στην πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄ και να επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο, παραχωρώντας για λίγες ημέρες και το Ιερό λείψανο του Αγίου Μηνά ώστε να τεθεί σε λαϊκό πρροσκύνημα στον ομώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται στο Δήμο  Γερίου κοντά στη Λευκωσία.



Τη σημαντική για την Ορθοδοξία,το Ηράκλειο και την Κρήτη απόφαση της Εκκλησίαςτης Κρήτης, που θα ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες, ανέδειξε τοΡάδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη. Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης,ο οποίος θα συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης στην Κύπρο,ο Σεβασμιώτατος δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ταξίδι αυτό καθώς ενισχύει ακόμα περισσότερο τους Ιερούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο Εκκλησίες  και ενδυναμώνει τις σχέσεις τους.
Στις 9 Iανουαρίου η αναχώρηση
Το ιστορικό αυτό ταξίδι θα ξεκινήσει το  Σάββατο  9 Ιανουαρίου.Η αναχώρηση της Ιερής Αποστολής θα πραγματοποιηθεί από το αεροδρόμιο Ηρακλείου.
(Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος)
Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας το ιερό λείψανο και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης  θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και οι τοπικές αρχές και αμέσως  θα μεταφερθεί στον τόπο του προσκυνήματος ,στον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά στο Δήμο Γερίου με τιμές αρχηγού κράτους, καθώς η υποδοχή θα γίνει από τη Φιλαρμονική της αστυνομίας και άγημα του στρατού..
Καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής του Ιερού λειψάνου θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες ενώ στην Κύπρο θα παραμείνει μέχρι 15 Ιανουαρίου.

Από το 1733 το Ιερό λείψανο στο Ηράκλειο
Το τίμιο Λείψανο του Αγίου Μηνά, που φυλάσσεται σήμερα στον Μεγάλο Ναό, προέρχεται από τα αφιερώματα του παλαιού ναού του Αγίου Μηνά.
Είναι αφιέρωμα στο Ηράκλειο του Αρχιεπισκόπου Σινά Νικηφόρου Μαρθάλη, του επιλεγόμενου ¨Γλυκύ¨, καταγόμενου από το Ηράκλειο , όπως δηλώνει η επιγραφή που είναι χαραγμένη στο πίσω μέρος της αργυρής θήκης του:
«ΑΨΛΧ΄(1733). ΠΑΡΕΣΧΕΤΟ ΠΡΟΙΚΑ ΤΟ ΛΙΨΑΝΟΝ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΤΟΥΤΟ Ο ΣΥΝΕΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΩ ΤΩ ΚΡΗΤΗΣ ΑΩΚΣΤ '. ΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΘΗ ΟΥΤΟΣ ΤΗ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΙΤΙΑΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΒΟΙΘΥΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΕΩΝ : ... ΧΕΡΙ ΚΟΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ»
Το επάργυρο πλαίσιο κατασκευάστηκε το 1825, επί επιτροπείας Νικολάου.
 
Ο Δήμος Γερίου Λευκωσίας και ο  Άγιος Μηνάς
 
Ο  Δήμος Γερίου βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Κύπρου, τη Λευκωσία, και απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την Πανεπιστημιούπολη, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Εθνικό Πάρκο. Από το 1974, δυστυχώς ένα μέρος της έκτασης του δήμου είναι κατεχόμενο, ενώ ένα άλλο μικρότερο είναι «νεκρή ζώνη».

Η κύρια εκκλησία του Δήμου είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον Αιγύπτιο. Η οικοδόμηση της Εκκλησίας ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 1916 επί Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ΄, και αποπερατώθηκε το 1953 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την ίδια χρονιά, στις 13 Σεπτεμβρίου 1953, επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ εγκαινιάσθηκε η εκκλησία.
Πιθανότατα, χωρίς όμως αυτό να είναι εξακριβωμένο, η εκκλησία αφιερώθηκε στον Άγιο Μηνά γιατί παλαιότερα στο χώρο αυτό υπήρχε προσκυνητάρι και καντήλι.
(Ο Δήμαρχος Αργύρης Αργυρού)
Ο Δήμαρχος της πόλης Αργύρης Αργυρού μιλώντας στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός και τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για το δήμο του να φιλοξενήσει το Ιερό λείψανο.

Post Top Ad

.............