ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΣΤΗΝ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΣΤΗΝ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Αποτελεί ιδιαίτερη  χαρά και τιμή για μένα, από τη θεσμική μου θέση ως Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, να προλογίζω ένα εξαιρετικό πόνημα.
Το συγγραφικό έργο της Βαγγελιώς Καρακατσάνη, «Στη Ρίζα του Αετού», αποτελεί γεγονός εκπαιδευτικής σημασίας για τους αναγνώστες σε ζητήματα ευαισθητοποίησης, θετικής στάσης και αποδοχής της διαφορετικότητας, έτσι όπως με την πένα της αποτυπώνονται στο χαρτί η ψυχική και κοινωνική οδύνη για τη ψυχική νόσο αλλά και η προοπτική.
Αποτελεί επίσης μήνυμα αισιοδοξίας και απόδειξη πίστης στη δυνατότητα του ανθρώπου να ζήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια, αναπτύσσοντας τις εσωτερικές του δυνάμεις.



Η συγγραφέας περιγράφει με μαεστρία δύσκολες καταστάσεις με μια μοναδική ευαισθησία, ευελιξία και αισιοδοξία. Ερευνά τον άνθρωπο και το ψυχισμό του, δοκιμάζει τις αντοχές του, ενώ με την τελική έκβαση ισορροπεί, κοινωνώντας με κάθε αναγνώστη το μήνυμα πως Διέξοδος Υπάρχει σε κάθε τούνελ της ζωής.
Ο σύντομος τίτλος του βιβλίου είναι προσημαντικός και προδηλωτικός Εισάγει στους πρωταγωνιστές και στο θέμα, που αποτελεί μυστήριο ζωής.
Ο πρωταγωνιστής, είναι ο αετός της ιστορίας και των λαϊκών παραδόσεων. Ο υψιπετής, ο αίθων, ο τελειότατος, κατά τον Όμηρο. Που εξαιτίας της ικανότητάς του να υπερίπταται των νεφών και να ατενίζει κατ' ευθείαν τον ήλιο, και αλάθητα το καθετί, είναι σύμβολο του αγνού πνευματικού φωτός και θεωρήθηκε ουράνιο και ηλιακό σύμβολο και βασιλιάς των πουλιών στον ουρανό, όπως το λιοντάρι στη γη.
Το μεγαλόσωμο και εξαιρετικά δυνατό πουλί, με σκούρο καστανό χρώμα, πετάει σε μεγάλα ύψη, διαγράφοντας κύκλους πολλές ώρες, με ελάχιστα χτυπήματα των φτερών και είναι ικανός να αντιμετωπίζει και τις πιο δυνατές καταιγίδες. 
 Ένα υπέροχο και καλογραμμένο βιβλίο γεμάτο συναισθήματα, βάθος και ένταση, με πλοκή που δεν επαναλαμβάνεται και δεν κουράζει τον αναγνώστη, που αφυπνίζει συνειδήσεις και κάνει τον άνθρωπο να νιώσει και να  πράττει ως αετός, που πέρα από τις αντιξοότητες  μπορεί ν ανοίξει τα φτερά του και να κερδίσει τη ζωή.



Με εκτίμηση

Δρ. Κοινωνιολογίας
Άννα Τριχοπούλου
                                        Υποδιοικήτρια 7ης ΥΠΕ Κρήτης                                                     


   

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

   Μέσα από τη ζωή του κεντρικού ήρωα παρακολουθούμε το δράμα και τις συνέπειες της ψυχικής διαταραχής όχι μόνο για τον  ίδιο τον άνθρωπο που υποφέρει αλλά και για όλη την οικογένειά του. Αυτή η πλαστή εικόνα του επικίνδυνου ασθενή, τρομοκρατεί τον ίδιο τον ασθενή και τους συγγενείς του περισσότερο και από την ίδια τη νόσο. Καταρρακώνει την αυτοεκτίμησή τους, τους γεμίζει ενοχή και τους οδηγεί στο να νιώθουν αβοήθητοι και καταδικασμένοι σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ο φόβος του κοινωνικού αποκλεισμού συχνά  συμβουλεύει λανθασμένα τον άνθρωπο που υποφέρει ψυχολογικά να μην λάβει θεραπεία για να μην ταυτοποιηθεί σαν ασθενής και στιγματιστεί.
   Επινοώντας έναν ουδέτερο αφηγητή, η συγγραφέας δημιουργεί την αίσθηση της αντικειμενικότητας στην εξιστόρηση. Παράλληλα δινει το λόγο στους ήρωες της, εξυπηρετώντας έτσι την φυσικότητα και δραματικότητα του κειμένου. Χάρη στην εναλλαγή εικόνων και σχημάτων εξασφαλίζεται η ζωντάνια του λόγου και αποφεύγεται η μονοτονία. Έτσι γίνεται ο αναγνώστης δέκτης μηνυμάτων και κοινωνός στην έγερση φιλοσοφικών ερωτημάτων με ένα απλό και κατανοητό τρόπο. Η χρήση ειλικρινούς, καθαρού  ύφους χωρίς περιττές επιτηδεύσεις  διευκολύνει την συμπόρευση του αναγνώστη στο επίπονο ταξίδι του ήρωα προς τη γνωριμία με τον εαυτό του, τον κόσμο και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί μέχρι να καταφέρει να χαράξει τους δικούς του στόχους.
   Ο Μανολιός από μικρός σαν "μαχητής της θάλασσας"  πρέπει να λύσει το "αίνιγμα" της ζωής, να δοκιμάσει την κοινωνική αναλγησία και την απογοήτευση από την εγκατάλειψη από τους συντρόφους, να δουλέψει σωματικά και ψυχικά για να σταθεί στα πόδια του, να προσπαθήσει να προσαρμόζεται συνεχώς σε νέες συνθήκες και δεδομένα. Και ταυτόχρονα πρέπει να παλέψει με την "τίγρη" δηλαδή με τους δικούς του φόβους. Στην πορεία συνειδητοποεί ότι πρώτα πρέπει να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τις σκιές από τις ανησυχίες και τους  φόβους του, περνώντας διαφορετικά συναισθηματικά στάδια όπως το θυμό, την απόγνωση, την παραίτηση και μετά την αποδοχή, την αφύπνιση και την αντίδραση με ένα δημιουργικό τρόπο, φτιάχνοντας τη δική του σχεδία που τον ταξιδεύει προς το νησί που δυνητικά  μπορεί να βρει δικαιοσύνη, ισότητα, ηρεμία και χαρά, όπως του έλεγε ο παππούς του.
   Μέσα στην κοινωνία που το στίγμα της ψυχικής  νόσου κυριαρχεί, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μάχεται να φύγει μακριά από την ψυχική νόσο, αλλά σαν σύγχρονος ήρωας αρχαίας τραγωδίας, νοσεί ο ίδιος από αυτό που είχε μισήσει στον πατέρα του και τότε συνειδητοποεί βιωματικά το ψυχικό σύμπτωμα και συμπάσχει, συμπάσχει με το δράμα του πατέρα του. Κάνει όμως τη γενναία επιλογή να διαφοροποιηθεί από τον πατέρα του και ν' ανοίξει τα φτερά του.
   Το βιβλίο αυτό μας βοηθά μέσα από τη ζωή του Μανολιού  να ξετυλίξουμε το μύθο της ψυχικής νόσου, να προβληματιστούμε και να συναισθανθούμε το μέγεθος από τις συνέπειες του στίγματος και να αναρρωτηθούμε ποιο λιθαράκι θα μπορούσαμε εμείς  να βάλουμε στην καταπολέμηση του. Η συγγραφέας στο τέλος γενναιόδωρα μας επιτρέπει να επεκτείνουμε μόνοι μας την ιστορία, προσκαλώντας και προκαλώντας μας να συμμετάσχουμε  ακόμα πιο ενεργά, με το να φανταστούμε ο καθένας μόνος τη δική του συνέχεια στην μελλοντική ζωή του Μανολιού κι έτσι  ουσιαστικά να  ξανακοιτάξουμε τη δική μας μοναχική πορεία στη ζωή και να αναθεωρήσουμε δικές μας στάσεις και συμπεριφορές.   Και μέσα  από ένα εσωτερικό διάλογο, με αντίστοιχες εσωτερικευμένες διεργασίες να οδηγηθούμε στη λύτρωση από τους δικούς μας προβληματισμούς - θηρία.



Σύντομο βιογραφικό

Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη κατάγεται από το Μοχό και σήμερα ζει στις Αρχάνες. Είναι είναι παντρεμένη με το Νίκο Λουτράρη.
Είναι Αρχιτέκτων Τοπίου ΤΕ.
Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος στην εβδομαδιαία εφημερίδα Ν. Λέσβου «Νέο Εμπρός» και στη συνέχεια ως διευθύντρια σύνταξης στο παγκρήτιο περιοδικό «Οικοδομώ», ενώ συνεργάστηκε με διάφορα έντυπα.
Ανέπτυξε έντονη κοινωνικοπολιτική δράση από τα σπουδαστικά της χρόνια, διετέλεσε Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και σήμερα είναι Πρόεδρος Δ.Σ. του Σωματείου ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές, «Υπέρβαση».
Το μυθιστόρημα «Στη ρίζα τ’ αετού», είναι το πρώτο έργο της που εκδίδεται.
vagkara@gmail.com




Post Top Ad

.............