ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΞΥΛΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΞΥΛΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ογδόντα έργα πάνω σε ξύλο, μάρμαρο, πέτρα και μέταλλο του εικαστικού Γιώργου Ψαραδέλη παρουσιάζονται στην έκθεση γλυπτικής που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Πύλη Σαμπιονάρα.
Αναφορικά με τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση ο κ. Ψαραδέλης τόνισε στα “Χ.Ν.” ότι «είναι έργα που έχω δημιουργήσει εδώ και δέκα χρόνια και τα οποία δεν στηρίζονται σε κάποια συγκεκριμένη θεματολογία. Είναι έργα που, αν τα παρατηρήσει κάποιος πολύ καλά, έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σ’ έναν άλλο κόσμο. Δεν γνωρίζω αν αυτός ο κόσμος υπήρξε, αν θα υπάρξει ή είναι ένας κόσμος της δικής μου φαντασίας».



Εικόνες μέσα στον όγκο των σωμάτων
«Ολες οι εικόνες του κόσμου βρίσκονται μέσα στους όγκους, στην ύλη των διαφόρων σωμάτων, αλλά μόνο σε δύο διαστάσεις. Αυτό  που καλείσαι να κάνεις ως καλλιτέχνης είναι να τραβήξεις μία εικόνα, αυτήν που έχεις μέσα στο μυαλό σου και να την κάνεις τρισδιάστατη. Ετσι δημιουργείται μια καινούργια “γέννα”. Στη συνέχεια πρέπει να αφαιρέσεις το καθετί περιττό. Δηλαδή οποιοδήποτε ξυλόγλυπτο, αλλά και μαρμάρινο έργο, είναι εικόνες που προϋπήρχαν μέσα στην ύλη. Ετσι δημιουργώντας τα έργα μου αισθάνομαι και λίγο “απελευθερωτής”, γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να μεταφέρεις την εικόνα που έχεις μέσα στο μυαλό σου για να την απελευθερώσεις μέσα από τον όγκο. Θυμάμαι μια φίλη μου κριτικό τέχνης, η οποία με αποκάλεσε ο “ανατροπέας της γλυπτικής”, που ανατινάζει την ύλη».

Προσωπική τεχνική  
«Τις διαδικασίες της γλυπτικής τις γνωρίζω πολύ καλά, όμως αυτές παύουν να υπάρχουν, όταν δημιουργώ κάποιο έργο. Ακολουθώ έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, μια εντελώς προσωπική γλυπτική, με την έννοια ότι αυτό που σκέπτομαι μπορώ και το δημιουργήσω τη συγκεκριμένη εκείνη στιγμή. Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο βασικό κομμάτι στη δική μου δουλειά, το οποίο πιστεύω ότι φαίνεται μέσα από τα έργα μου. Σχεδιαγράμματα, πηλός, γύψος και στη συνέχεια χύτευση των έργων δεν υπάρχει για μένα. Ολόκληρο το έργο παίρνει “σάρκα και οστά” πρώτα μέσα στο μυαλό μου».


Εργα αλήθειας
«Τα μηνύματα που εκπέμπουν τα έργα μου είναι έργα αλήθειας και αυτήν την αλήθεια ψάχνω σε αυτό τον δρόμο που βαδίζω. Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα ένας καλλιτέχνης να βρεθεί στη μεγάλη “πλατεία” της τέχνης. Ομως το σπουδαιότερο είναι να κάνεις τη δική σου επανάσταση. Να φύγεις απ’ αυτή την “πλατεία” και να ακολουθήσεις έναν δικό σου δρόμο. Ο δρόμος όμως αυτός δεν ξέρεις αν είναι στρωμένος σωστά. Εκεί ξεχνάς ότι γνώριζες πρωτύτερα. Εκεί είναι που γίνεσαι μαθητής και δάσκαλος του ίδιου του εαυτού σου. Αν ο δρόμος σε οδηγήσει  κάπου, μπορείς να πεις ότι έβαλα κι εγώ έναν μικρό κόκκο άμμου σ’ αυτή τη μεγάλη πυραμίδα της τέχνης».
Να σημειωθεί τέλος ότι βασικός λόγος, αλλά και το αίτημα, για να παρουσιάσει τα έργα του στην πόλη μας, όπως επεσήμανε ο κ. Ψαραδέλης, ήταν «να την επισκεφτούν μαθητές, απ’ όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, για να τους  ενημερώσουμε πάνω στη σύγχρονη γλυπτική, που λειτουργεί με έναν άλλο τρόπο σκέψης και λογικής, σε σχέση με την αρχαία γλυπτική όπως την έχουμε γνωρίσει».
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας καθημερινά  10 π.μ. – 2 μ.μ. & 5.30 – 10 μ.μ.

Post Top Ad

.............