ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ Ο ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ Ο ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου είναι ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου του μεθυστή και η ενορία στα Ανώγεια θα τελέσει πανηγυρική Θεία Λειτουργία το πρωί στις 8 π.μ ,μετά την οποία μάλιστα θα ακολουθήσει τραπέζι στην πλατεία Μεϊντάνι κάτι που θα συμβεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Ενορίτες προσφέρουν κρέας ,κρασί και τυρί για να γιορταστεί η μεγάλη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.Οι βοσκοί με τα πρόβατα τους και οι γυναίκες με κάθε λογής εδέσματα θα συμμετέχουν μαζί με όλη τη νεολαία στην μεγάλη αυτή γιορτή.
Η αρχική ιδέα που άνηκε στους τρεις ενορίτες, Μιχάλη Νταγιαντά, Γιώργη Σαμόλη και Δημήτρη Κονιό δείχνει ότι θα γίνει θεσμός στον Άγιο Γεώργιο, έτσι λοιπόν και φέτος είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν στο πανηγύρι.

Λίγα λόγια για την γιορτή
Μπορει να μην έχει καμία σχέση με το κρασί ο Άγιος Γεώργιος που στις τρεις Νοεμβρίου τιμάται η ανάμνηση της κατάθεσης των λειψάνων του στο ναό του στην Παλαιστίνη, ωστόσο η συνήθεια να ανοίγουν εκείνη τη μέρα τα βαρέλια τον κατέστησε… μεθυστή και με το όνομα αυτό καταγράφεται στο ελληνικό λαϊκό εορτολόγιο.
Το άνοιγμα του βαρελιού με το καινούργιο κρασί ήταν πάντα μια σπουδαία γιορτή, γνωστή από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Στην αρχαία Αθήνα τα Πιθοίγεια, το άνοιγμα των πιθα¬ριών με το καινούργιο κρασί ήταν εντεταγμένα στην επίσημη εορτή των Ανθεστηρίων, στις αρχές της Άνοιξης, Κατά την ημέρα των Πιθοιγείων οι Αθηναίοι έκαναν σπονδές έξω από το ιερό του Διονύσου. Έριχναν δηλαδή λίγο κρασί στη γη. Επέστρεφαν «τα σα εκ των σων», το δώρημα του Διονύσου.. Ήταν και τότε μέρα χαράς, γιορτής και άκρατης οινοποσίας. Την άλλη μέρα συνέχιζαν. Και πάλι με οινοποσία. Και πάλι με χοές.
Στη χριστιανική λατρεία το κρασί παρέμεινε συνδεδεμένο με τη θεότητα. Αλλά και με τη χαρά της ζωής. Κι ο Αι Γιώργης έγινε μεθυστής για να εκφράσει αυτήν την πανάρχαια σύνδεση του οίνου με το ιερό και το θείον. Ο Άγιος Γεώργιος του Νοεμβρίου είναι αγροτικός άγιος και κυρίως αμπελουργικός. Στη γιορτή του θα δει στάμνες γεμάτες κρασί με δίχρωμα φύλλα , κιτρινοπράσινα λόγω της εποχής. Θα δει τους αμπελουργούς να γιορτάζουν και να προσφέρουν τις νενομισμένες απαρχές στον Άγιο τους.

anogi.gr

Post Top Ad

.............