Κορυφώθηκε -στην ιστορική πλατεία Αγ. Αικατερίνης- με μια μεγαλειώδη παράσταση 10 διαφορετικών καλλιτεχνικών σχημάτων και θεμάτων, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη. Πρόκειται για το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΑΕΤΩΝ» - Aetogiannis International Festival, το θεσμό που γεννήθηκε στην Κρήτη, εξελίσσεται διαρκώς, προσέφερε μοναδικές εμπειρίες σε Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες και επισκέπτες ενώ ετοιμάζεται για νέες εκπλήξεις εντός και εκτός Ελλάδας.
Πάνω από 100 συντελεστές και πολύ περισσότεροι από 1000 θεατές είχαν τη μοναδική ευκαιρία, την δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, να απολαύσουν μια εντυπωσιακή μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Οι χοροί των Αετών». Μια περιπλάνηση στις μουσικές του κόσμου με ήχους, χρώματα και χορούς από Magna Grecia (Κάτω Ιταλία), Τουρκία, Ινδία-Πακιστάν, Μικρά Ασία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Ανατολία – Χοροί Δερβίσηδων, Πόντο, Θράκη και φυσικά Κρήτη, σε μια βραδιά γεμάτη οπτικές και ακουστικές εναλλαγές με φόντο τον επιβλητικό ναό του Αγίου Μηνά
Οι διοργανωτές καλωσορίζοντας τους θεατές σε αυτό το πολυπολιτισμικό γεγονός ανέφεραν: «Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής με τίτλο «Φεστιβάλ των Αετών» κατόρθωσε μέσα σε λίγες ημέρες να γεφυρώσει διαφορές, τονίζοντας ιδιαιτερότητες και προβάλλοντας το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας των λαών, σε κλίμα σεβασμού και πολιτισμού, χρησιμοποιώντας το χορό και τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας και αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τέχνη στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού διαλόγου. Ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» σηματοδότησε για άλλη μια φορά ότι ο παραδοσιακός χορός και η μουσική αποτελούν ένα από τα ζωντανότερα στοιχεία του κάθε πολιτισμού και δείχνει όσο οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία και τη φυσιογνωμία ενός λαού και γι αυτό συνεχίζει με ακατάβλητο πνεύμα και επιμονή, παρά τις αντιξοότητες των καιρών, να δίνει ενεργητικό παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις και τις διοργανώσεις που προάγουν το λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας. Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του «Φεστιβάλ των Αετών» θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο με παραστάσεις και δράσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα στο www.Aetogiannis.gr και στον Τύπο».
Και την δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ συμμετείχαν διεθνή μουσικά και χορευτικά σχήματα καθώς και σημαντικές ελληνικές ομάδες. Εμφανίστηκε το συγκρότημα Balaram Bhajan Band με τους Bhagaha Das στο ινδικό harmoniyum και Devi Dasi στα κρουστά (karatal) και τα φωνητικά. Στη συνέχεια, την περιοχή του ιστορικού και ηρωικού Ευξείνου Πόντου εκπροσώπησαν οι μουσικοί ο Νίκος Συρινίδης στην ποντιακή λύρα και τραγούδι και ο Γιώργος Ζουρνατζίδης στο νταούλι. Σημαδιακή στιγμή της βραδιάς ο αυθόρμητος χορός των μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας στο άκουσμα της ποντιακής μουσικής, γεγονός το οποίο τεκμηριώνει το πόσο αναλλοίωτες και ισχυρές παραμένουν οι αρχαίες παραδόσεις των Ποντίων στον τόπο τους. Ακολούθησε ο Μανόλης Σκουτέλης στην κρητική λύρα και το τραγούδι με τους Θέμη Φετοκάκη στο λαούτο, Δημήτρη Αλμπαντάκη στην κιθάρα και Νίκο Σφακιανάκη στο μαντολίνο που άρχισαν να προετοιμάζουν το κοινό για την εμφάνιση του χορευτικού κρητικού σχήματος του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ». Οι χορευτές και χορεύτριες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές εντυπωσίασαν με τη δεξιοσύνη και λεβεντιά τους στους παλαιούς και ευρύτερα διαδεδομένους κρητικούς χορούς το πολυπληθές ενθουσιώδες κοινό όλων των εθνικοτήτων. Ολόκληρη η πλατεία σίγησε την στιγμή που όλα τα μέλη της χορευτικής ομάδας, χωρίς μικρόφωνα, τραγούδησαν και χόρεψαν ταυτόχρονα, τελετουργικούς και συμβολικούς χορούς, όπως τα πολύ παλιά χρόνια.
Το καλλιτεχνικό ταξίδι συνεχίστηκε με μουσική από τη Θράκη και τον Θεοδόση Αμπαζιάνη (Πρόεδρο του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας») στο παραδοσιακό θρακιώτικο ούτι και το τραγούδι, το Γιώργο Λυμπερίδη στην κιθάρα και τον Γιάννη Χαρκούτση στα κρουστά. Υπέροχες μελωδίες χάρισε στους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ η Ορχήστρα και η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Άγιος Πολύκαρπος» υπό τη διεύθυνση της Εύας Κουτσογιαννάκη με τη συμμετοχή – έκπληξη τηςSerap Cuhadaroglu που τραγούδησε μοναδικά το παραδοσιακό «Σ’ αγαπώ γιατί είσ’ ωραία» μαγεύοντας τους θεατές και αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσο οι φίλοι μας από την Τουρκία αγαπούν την ελληνική μουσική και παράδοση. Στην ορχήστρα του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης συμμετείχαν οι Γιώργος Μαυρομανωλάκης στο ούτι και το τραγούδι, Ελεάνα Πιτσικάκη στο κανονάκι και η Έφη Μαστορίδη στα κρουστά.
Την παράσταση «έκλεψε» ο χορός των περιστρεφόμενων δερβίσηδων, ο οποίος αποδόθηκε μοναδικά με καθηλωτικό και εκστατικό τρόπο που μαγνήτισε τα βλέμματα από τον δάσκαλο της τουρκικής αποστολής. Χορευτική ομάδα από την Τουρκία παρουσίασε τον τουρκικό παραδοσιακό χορό "Ζεϊμπέκ" (zeybek) που χορεύεται ομαδικά και έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία και τους Ζεϊμπέκους. Ακολούθως για να τιμηθεί η ελληνική παράδοση, η τουρκική αντιπροσωπεία χάρισε στους θεατές ένα εντυπωσιακά χορογραφημένο ελληνικό ζεϊμπέκικο με μουσική και στίχο Έλληνα καλλιτέχνη.
Ακολούθησε η περιοχή της Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα) της Νοτίου Ιταλίας με τις κοπέλες να χορεύουν την περίφημη «Tarantella» και τους νεαρούς χορευτές να αναπαριστούν με γλαφυρότητα τον παραδοσιακό χορό των σπαθιών, «Pizzica aScherma» ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η πλέον συγκινητική στιγμή στην παράσταση ήταν όταν η τουρκική χορευτική ομάδα «Hobi Sanat Merkezi» από την Άγκυρα, ντυμένη στα γαλανόλευκα, μαζί με τις χορευτικές ομάδες του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» χόρεψαν από κοινού ελληνικό χασάπικο σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και εκτέλεση από τον πασίγνωστο Τούρκο καλλιτέχνη Zulfu Livanelli στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας και επικοινωνίας μέσω της κοινής γλώσσας του χορού και με πλατφόρμα την αγάπη των φιλοξενούμενων Τούρκων χορευτών προς την ελληνική μουσική παράδοση.
Η παράσταση κορυφώθηκε με το πασίγνωστο διεθνώς Συρτάκι, όπου οι δύο ομάδες ξεσήκωσαν τον κόσμο χορεύοντας από κοινού μια υπέροχη χορογραφία με τη μουσική του «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη. Οι θεατές ενημερώθηκαν για το ιστορικό πλαίσιο δημιουργίας αυτού του χορού, ο οποίος προέρχεται από την κρητική μουσική παράδοση του χανιώτικου συρτού (για αυτό και το όνομα «συρτάκι») μπολιασμένη με το πολίτικο Χασάπικο και γρήγορο ταταυλιανό Χασάπικο της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης. Έγινε σαφές ότι το έργο του Κρητικού Νίκου Καζαντζάκη «Αλέξης Ζορμπάς» και το δημιούργημα του επίσης Κρητικού Μίκη Θεοδωράκη «Συρτάκι – χορός του Ζορμπά» ενώνουν την Κρήτη με την μουσική και χορευτική παράδοση των Ρωμιών της Πόλης συνθέτοντας ένα αποτέλεσμα το οποίο παραμένει οικουμενικό και διαχρονικό
Μετά την παράσταση οι εκπρόσωποι του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» χάρισαν στους αρχηγούς της Τουρκικής Αποστολής δώρα με ισχυρούς συμβολισμούς. Τον Διπλού Πέλεκυ, το κορυφαίο μινωικό έμβλημα, σε κόσμημα με εγχάρακτο το όνομα του Ομίλου δια χειρός του κοσμηματοποιού Παναγιώτη Παπάζογλου, ο οποίος παραβρέθηκε και καταχειροκροτήθηκε κατά την απονομή.
Ακολούθησε η προσφορά στους αρχηγούς των αποστολών, πιστών αντιγράφων των μινωικών πήλινων ειδωλίων του 1500 π.Χ. από το Παλαίκαστρο Σητείας που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τα οποία αναπαριστούν τρεις γυναίκες σε κύκλο να χορεύουν περιστοιχίζοντας μια άλλη που παίζει λύρα, υπενθυμίζοντας την -επί χιλιάδες χρόνια- πανομοιότυπη εικόνα της μουσικής και του χορού στην Κρήτη. Τέλος κάθε ξένος χορευτής παρέλαβε από τον διοργανωτή Όμιλο ένα σακούλι γεμάτο βότανα και αρώματα των βουνών της Κρήτης.
Το προχωρημένο της ώρας δεν εμπόδισε τις φιλοξενούμενες αποστολές και άλλους ξένους επισκέπτες να ξεναγηθούν στο ναό της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών, ο οποίος με προσωπική εντολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ Ειρηναίου είχε μείνει ανοικτός μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες προκειμένου οι επισκέπτες να μπορέσουν να θαυμάσουν τη μοναδική συλλογή βυζαντινών εικόνων που φιλοξενείται στο χώρο.
Αργά μετά τα μεσάνυκτα, όπως προβλέπει η παράδοση, ξεκίνησε η κρητική καντάδα με τους μουσικούς που συμμετείχαν στην παράσταση, η οποία περνώντας από τα στενάκια και τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου κατέληξε στην Πλατεία Δασκαλογιάννη, απ’ όπου είχε ξεκινήσει το Φεστιβάλ. Μπροστά στην προτομή του θρυλικού εθνομάρτυρα της Κρήτης ακούστηκαν τραγούδια που υμνούν τη μορφή και την ιστορία του με τα οποία χόρεψαν από κοινού Έλληνες και Τούρκοι, αφού έγινε αναφορά στη μνήμη του και στους αγώνες για ελευθερία οι οποίοι είναι κοινοί για κάθε καταδυναστευόμενο λαό.
Στο μοναδικό αυτό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη του Ηρακλείου και ολόκληρη την Κρήτη, οι μουσικές και οι χοροί ένωσαν τους λαούς σε εκδηλώσεις με βασικό γνώμονα την παράδοση, τη φιλία, την αλληλογνωριμία πολιτισμών και εθίμων χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας με άλλους λαούς σε μια εποχή που μόνο μέσω του πολιτιστικού διαλόγου μπορεί να υπάρξει διέξοδος στα πολλαπλά προβλήματα.
Η όλη διοργάνωση περιελάμβανε παραστάσεις και εκδηλώσεις με μουσική και χορό στις οποίες συμμετείχαν διεθνείς καλλιτεχνικές ομάδες που ταξίδεψαν για το σκοπό αυτό από το εξωτερικό. Το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΑΕΤΩΝ 2015» υποστηρίζει ενεργά ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Σύλλογοι Μικρασιατών, Θρακιωτών και Ποντίων της Κρήτης, καθώς και οι επαγγελματίες της πλ. Δασκαλογιάννη. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ ο Όμιλος Πρατηρίων ΜΑΥΡΑΚΗΣ, ΕΚΟ, MPower Oils.
Το Φεστιβάλ υποστήριξε και ο μεγαλύτερος χορευτικός και πολιτιστικός Όμιλος της Άγκυρας «Hobi Sanat Merkezi» ο οποίος συμμετείχε με εθνική καλλιτεχνική αποστολή αποτελούμενη από 55 άτομα, τα οποία ταξίδεψαν από την Τουρκία στο Ηράκλειο ειδικά για τη διοργάνωση, ενώ σύντομα -ως ανταπόδοση- ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» και το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΑΕΤΩΝ» θα «ταξιδέψει» -για άλλη μια φορά- σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας με κατάληξη στην Άγκυρα, πρωτεύουσα της χώρας.