0 ΑΦΕΝΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ (ΜΑΔΑΡΑ) ΑΜΙΡΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

0 ΑΦΕΝΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ (ΜΑΔΑΡΑ) ΑΜΙΡΩΝ





Ο "Αφέντης Χριστός" ή "Μαδάρα" είναι βουνό στην Κρήτη, που εκτείνεται στα ανατολικά του νησιού, σε υψόμετρο 2.143 μ ένα από τα ψηλότερα βουνά της Κρήτης. Το βουνό ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμιράς Ηρακλείου, του Δήμου ΒιάννουΝομού Ηρακλείου.






Ο Ναός του Αφέντη Χριστού βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή (2.143 μ) και στο τελευταίο βουνό των συνόρων Νομών Ηρακλείου - Λασιθίου. Παλαιότερα ήταν σπηλιά και κατέβαινες με σκαλοπάτια από την δυτική πλευρά. Από το 1992 με ενέργειες του τότε εφημέριου της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά Βιάννου π. Εμμανουήλ Στρατάκη και μετά από σύμφωνη γνώμη του τότε Μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκταρίου, διαμορφώθηκε και έλαβε τη μορφή που έχει σήμερα ο Ναός. Έχει διαμορφωθεί με χρήματα που προσέφεραν απ' το υστέρημά τους ευσεβείς κάτοικοι του χωριού Αμιρά και των γύρω χωριών της Επαρχίας Βιάννου. Για την μεταφορά των υλικών διαμόρφωσης του ναού είχαν βοηθήσει με τα ζώα τους οι βοσκοί "Σταυρακάκηδες". Εργολάβος των έργων ήταν ο Θραψανιώτης από το Χωριό Παναγιά (Πεδιάδος), όπως μαρτυρεί η καμπάνα του Ναού. Είναι Ναός Βασιλικού ρυθμού και δεν έχει τέμπλο. Εορτάζεται στις 6 Αυγούστου - Μεταμόρφωση Του Σωτήρος





Στον Ναό, υπάρχει παλαιά εικόνα πέτρινη, από την οποία έχει κλαπεί η μισή. Αυτή την εικόνα έπαιρναν οι κάτοικοι και την μετέφεραν στο χωριό Αμιρά, μέχρι να φτιαχτεί ο Ναός, αλλά ξαναγύριζε πίσω στη σπηλιά, εκεί που ήθελε να είναι. Την εικόνα την έκλεψαν και βρέθηκε τελικά η μισή η οποία σώζεται μέχρι και σήμερα.

Το 1993 είχε προγραμματιστεί να γίνουν τα εγκαίνια του σημερινού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από τον Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο, αλλά τελικά δεν έγιναν. Ο Ναός δεν έχει ακόμα εγκαινιαστεί. Ο Ναός ανήκει από παλαιά ως παρεκκλήσιο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά και πολλοί εκ των κατοίκων με τον ιερέα του χωριού πήγαιναν με τα πόδια και τα ζώα τους, για να τιμήσουν και να λειτουργήσουν τον Αφέντη Χριστό στην κορφή του βουνού. Ακόμα κρατούσαν τις Ιερές εικόνες, τα Ιερά Σκεύη και ότι άλλο χρειαζόταν για να τελεστεί η Θεία λειτουργία. Πολλές δε ιστορίες και διάφορα περιστατικά διηγούνται ακόμη οι παλαιότεροι από την εμπειρία τους αυτή.


Αξιοσημείωτο είναι τα "Αγιοκωνσταντινάτα" τα νομίσματα του Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκουν οι πιστοί στο χώμα την παραμονή και την ημέρα της Χάρης του Μεταμόρφωση Του Σωτήρος, και ιδιαίτερα την ώρα της απαγγελίας του Ευαγγελίου.





ΠΗΓΗ: http://el.wikipedia.org/

Post Top Ad

.............