ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ - ΣΒΑΡΤΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ - ΣΒΑΡΤΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Σε καθαρισμό της βίλας Σβαρτς -ιστορικό διατηρητέο μνημείο- στην περιοχή της Χαλέπας προχώρησαν για πρώτη φορά εδώ και χρόνια συνεργεία καθαρισμού από τον Δήμο Χανίων.




Το ιστορικό κτήριο, που παραμένει σε κακή κατάσταση, είχε κυριολεκτικά… περικυκλωθεί από χόρτα, σκουπίδια και μπάζα δημιουργώντας μια εστία μόλυνσης, ενώ ελλόχευε και ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού από το συνεργείο του εργολάβου καθαριότητας του Δήμου Χανίων.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Μιχάλης Κοτζαμιχάλης ανέφερε πως «οι εργασίες στον χώρο της βίλας θα συνεχιστούν για τρεις μέρες τουλάχιστον. Καθαρισμός στη βίλα δεν είχε γίνει για χρόνια. Το τι βρήκαμε είναι δύσκολο να περιγράψω μέχρι ποντίκια και φίδια».


Σημειώνεται πως η βίλα Σβαρτς αποτελεί ένα παράδειγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες της τουρκοκρατίας. Κατασκευάστηκε στο προάστιο της Χαλέπας και είναι από τα σημαντικότερα κτίσματα των Χανίων. Κτισμένο στον τύπο της βίλας, το κτήριο διακρίνεται για την κομψότητα, την ισορροπία των όγκων του και τη λιτότητα των μορφών του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η διαμόρφωση της κύριας εισόδου, που ανοίγεται στην αυλή, με τη μαρμάρινη σκάλα και το προστώο καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος του κτίσματος. Κτίστηκε γύρω στο 1860. Από το 1865 υπήρξε το επίκεντρο κάθε κοινωνικής και φιλανθρωπικής κίνησης στην Κρήτη, στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και εκείνα της αρμοστίας στο νησί. Εχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Post Top Ad

.............