50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΘΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ ΣΥΡΤΑΚΙ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΘΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ ΣΥΡΤΑΚΙ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ο θρυλικός “Αλέξης Ζορμπάς” από την ομώνυμη ταινία που γυρίστηκε στη πόλη μας, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, επιστρέφει 50 χρόνια μετά, την Τετάρτη 29 Ιουλίου και ώρα 7:45 μ.μ στο Ενετικό Λιμάνι, εκεί όπου είκοσι δύο παραδοσιακοί και χορευτικοί Σύλλογοι των Χανίων μαζί με το κοινό θα πιαστούν χέρι-χέρι για να χορέψουν το γνωστό Συρτάκι.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί φόρο τιμής και ένα χαιρετισμό στον μεγάλο μας μουσικό συνθέτη που φέτος εορτάζει τα 90α του γενέθλια. Η εκδήλωση αυτή συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα στη πόλη μας, από τις 26 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου στο Φεστιβάλ
 “Μίκης Θεοδωράκης 2015”.


Για τον σκοπό αυτό δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιώργος Αγοραστάκης τόνισε ότι «το “μάθε με να χορεύω” που ακούγεται στη τελευταία σκηνή της κινηματογραφικής ταινίας “Αλέξης Ζορμπάς”, σημαίνει “μάθε με να παλεύω” τη ζωή. Είναι ένα μήνυμα πολύ δυνατό για την εποχή μας και τη χώρα μας. Οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα της ζωής μας σήμερα, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν. Δεν καταθέτουμε τα όπλα, συνεχίζουμε ν’ αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε τη ζωή. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε με τον “χορό του Ζορμπά” από το λιμάνι των Χανίων». Ο κ. Αγοραστάκης  δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς, τους συλλόγους και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη διοργάνωση.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης Βαρβάρα Περάκη τόνισε ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια κορυφή, αυτή του χρέους της τέχνης, μια εξέχουσα προσωπικότητα της μουσικής, της ιστορίας, της πολιτικής ζωής. Ο Μίκης είναι εμπειρία και βίωμα του ελληνισμού. Ο Μίκης όλου του κόσμου, της Ελλάδας και της Κρήτης, ο Μίκης των Χανίων. Του χρωστάμε για πάντα κι αυτό το μέγιστο χρέος μάς οδήγησε στην καθιέρωση, του Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης” κάθε χρόνο στο τέλος του Ιούλη στα Χανιά, στη γενέθλια γη του. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτόν που έντυσε με μουσική τους καημούς, τους πόθους, τους αγώνες και τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού».



Οσον αφορά τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο Κ.Α.Μ., η πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – Κ.Α.Μ. Αμαλία Κοτσάκη υπογράμμισε ότι «κορυφαία εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Κ.Α.Μ. μπορεί να χαρακτηριστεί η έκθεση αρχειακού υλικού και αφίσας από την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” ο οποίος επιστρέφει στο τόπο του 50 χρόνια μετά. Η έκθεση αυτή  προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις, μια από αυτές είναι η ανασύσταση μιας γόνιμης καλλιτεχνικής περιόδου, στην οποία γυρίστηκε η ταινία, καθώς και πώς αυτή εξελίχτηκε σε πρεσβευτή της Κρήτης διεθνώς. Επίσης μέσα από τις αφίσες που κυκλοφόρησαν διεθνώς, προβάλλεται η εικόνα της Κρήτης και γενικότερα της Ελλάδας, στον διεθνή χώρο μέσα από τις εικαστικές αυτές αποδόσεις».

Η περιφερειακή σύμβουλος Ολγα Λεβάκη πρόσθεσε ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για όλους μας, σημείο αναφοράς του Ελληνικού Πολιτισμού. Μια διαχρονική πηγή που αναβλύζει, αναδεικνύοντας τις ελληνικές αξίες, οι οποίες προσδιορίζουν εσαεί το παγκόσμιο στοιχείο. Είναι ταυτόχρονα τόσο Έλληνας και τόσο πολίτης της πόλης, των ιδεών, του κόσμου όλου». Από την πλευρά της η μουσικός – μουσικοπαιδαγωγός Ελισάβετ Βερούλη, γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη” τόνισε ότι «η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι το ισχυρότερο τονωτικό που μπορούμε να πάρουμε σήμερα στις δύκολες καταστάσεις που βιώνουμε. Θέλω να παροτρύνω όλο τον κόσμο να ακούσει και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί στις εκδηλώσεις το Μίκη Θεοδωράκη, που είναι και θα παραμείνει οδηγός μας».
Να σημειώσουμε ότι τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, η Περιφέρεια Κρήτης και η Π.Ε. Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – Κ.Α.Μ. και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.



Πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Κυριακή 26 Ιουλίου
Κ.Α.Μ. 9 μ.μ.
Ρεσιτάλ πιάνου με έργα Μίκη Θεοδωράκη από τον Gerhard Fotkerts.
Είσοδος Ελεύθερη

Δευτέρα 27 Ιουλίου
Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. 9 μ.μ.
Συναυλία: ”Τραγουδάμε τον Μίκη”.
Χανιώτες καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα σε μια μοναδική μουσική βραδιά με έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Είσοδος Ελεύθερη

Τρίτη 28 Ιουλίου
• Πνευματικό Κέντρο Χανίων. 9 μ.μ.
“Η Κρήτη στη Μουσική του Μίκη”
Είσοδος Ελεύθερη
8.45 μ.μ. και 10.45 μ.μ.
• Σινεμά “Κήπος”: “Ηλέκτρα”(1962). Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης. Μουσική: Μ. Θεοδωράκης.
Είσοδος Ελεύθερη

Τετάρτη 29 Ιουλίου
• Ενετικό Λιμάνι Χανίων 7.45 μ.μ
“Μάθε με να χορεύω”. Χαιρετισμός στον 90χρονο Μίκη”
• Κ.Α.Μ. 8.30 μ.μ.
Εκθεση αρχειακού υλικού και αφίσας από την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς”. Είσοδος Ελεύθερη
• Πρώην Λιμενικό Περίπτερο 9.30 μ.μ. Υπαίθρια προβολή της ταινίας “Αλέξης Ζορμπάς”. Μουσική: Μ. Θεοδωράκης

Πέμπτη 30 Παρασκευή 31 Ιουλίου .
 8.45 μ.μ.  και 10.45 μ.μ.
Σινεμά “Κήπος”: “Ιφιγένεια”(1977). Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης.Μουσική: Μ. Θεοδωράκης. Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 1 Κυριακή 2 Αυγούστου.
8.45 μ.μ. και 10.45 μ.μ.
Σινεμά “Κήπος”: “Τρωάδες” (1971). Σκηνοθεσία: Μ. Κακογιάννης. Μουσική: Μ. Θεοδωράκης. Είσοδος Ελεύθερη

Τετάρτη 4 Αυγούστου
8.45 μ.μ. και 10.45 μ.μ.
Σινεμά “Αττικόν”: “Αλέξης Ζορμπάς”. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης. Μουσική: Μ. Θεοδωράκης. Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 5 Αυγούστου.
Κ.Α.Μ. 8 μ.μ.
Ημερίδα για το “Ζορμπά”:
Ομιλίες και προβολές. Είσοδος Ελεύθερη.





Post Top Ad

.............