ΑΝΟΙΞΑΝΕ ΤΟΝ ΚΛΕΙΔΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΑΝΟΙΞΑΝΕ ΤΟΝ ΚΛΕΙΔΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και του οποίου η πρώτη γραπτή περιγραφή ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους.

Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Με πλήθος κόσμου απο μικρούς και μεγάλους που γέμισε την Πλατεία Νικαίας στην περιοχή του Μασταμπά της  4ης Δημοτικής Κοινότητας στο Ηράκλειο αναβίωσε το έθιμο του κλέιδωνα.
 Ο Πρόεδρος της  4ης Δημοτικής Κοινότητας κ. Ζερβάκης Κωνσταντίνος και τα μέλη του συμβουλίου σε συνεργασία με τον Όμιλο Βρακοφόρων της Νέας Γενιάς του Στέλιου Παπαδάκη και τη ΔΗΚΕΗ  διοργάνωσαν μια πολύ πετυχημένη  μουσικοχορευτική βραδιά με παραδοσιακή μουσική της Κρήτης και με την ελπίδα των μικρών παιδιών να σέρνουν τον χορό και να δείχνουν με τα ζάλα τους... την ελπίδα για το αύριο., μέσα απο την διατήρηση των εθίμων του χθές.

 Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του 
ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.





Οικογένειες έφεραν το δικό τους μαγιάτικο στεφάνι και στην φουνάρα που οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης άναψαν, πέρασαν μικροί και μεγάλοι πάνω απο την φωτιά 3 φορές ώς θέλει το έθιμο.
Μεγάλη ήταν και η συνισφορά των πολιτών σε τρόφιμα που μαζεύτηκαν για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.
Σκοπός των υπευθύνων ήταν μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ να γίνει θεσμός να το μάθουν με την συμμετοχή τους τα μικρά παιδιά και οι νεώτεροι.
Το σημαντικό επίσης είναι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε ότι ο κόσμος βγήκε απο το σπίτι του και έζησε εντός της πόλης ένα μικρό γλέντι ξεφεύγωντας απο τα προβλήματα της καθημερινότητας.






























Post Top Ad

.............