Συγκλόνισε Έλληνες και Παλαιστίνιους η παράσταση του περασμένου Σαββάτου, όπου το κοινό δεν σταμάτησε να χειροκροτά τους συντελεστές της σπουδαίας μουσικοχορευτικής παράστασης: τον Βασίλη Σκουλά, τους χορευτές του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης και τους Παλαιστίνιους χορευτές.
Μια διαφορετική βραδιά έζησε το αθηναϊκό κοινό με την έναρξη των χορευτών της «Sareyyet Ramallah Dance Company», που έφτασε από την μακρινή Παλαιστίνη για μια μόνο βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Δυναμικοί ρυθμοί, έναρξη με το Παλαιστινιακό Ντέπκε, που καθήλωσε από το πρώτο λεπτό το κοινό. Πολύχρωμες φορεσιές, χαμόγελα και ωραίες νεανικές φυσιογνωμίες γέμισαν την σκηνή του Μεγάρου με τις χορεύτριες να καταλαμβάνουν και τα τρία επίπεδα της σκηνής, για να αναπαραστήσουν τον χορό της γης, την σπορά και τον θερισμό.
Ακούραστοι οι Παλαιστίνιοι, χόρευαν ασταμάτητα σε εντόνους ρυθμούς με την συνδρομή του Χάιγκ Γιατζισιάν, μιας σπουδαίας φωνής του Αραβικού Κόσμου, που κρατώντας το ούτι του ευχήθηκε ειρήνη για όλους τους λαούς και ειδικά για τον αραβικό κόσμο και τραγούδησε σόλο αριστουργηματικά Παλαιστινιακά τραγούδια και καταχειροκροτήθηκε.
Παρατεταμένα χειροκροτήματα ενθουσιασμού ξεπροβόδιζαν τους χορευτές που έφευγαν προς τις κουίντες και καλωσόρισαν με μεγάλη ένταση τον Βασίλη Σκουλά τον θρυλικό λυράρη και ερμηνευτή που σεμνός και μεγαλόπρεπης όπως πάντα στάθηκε στο κέντρο της σκηνής με τη λύρα του.
Μάγεψε ο ήχος του Βασίλη Σκουλά και ειδικά η κρητική του λύρα ακούστηκε σε ένα θέατρο που είναι φτιαγμένο για την απόδοση εγχόρδων και καθήλωσε ακόμη και το Αραβικό κοινό, κορυφαία στιγμή η σύμπραξη του με τον Χάιγκ Γιατζισιάν στο πρώτο μέρος, όπου τραγούδησαν σε ελληνικά και αραβικά εναλλάξ και το κοινό αποθέωσε στην κυριολεξία τους ερμηνευτές.
Το κοινό δεν σταμάτησε να χειροκροτεί το Βασίλη Σκουλά από το πρώτο λεπτό που εμφανίστηκε στην σκηνή. Παρατεταμένα χειροκροτήματα, επευφημίες για τον μουσικό «Πατριάρχη» της Κρήτης.
Όταν άφησε την σκηνή την θέση τους πήραν ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, κορυφαίο παραδοσιακό συγκρότημα της χώρας με ιστορία 42 χρόνων, εκπληκτικές φορεσιές, εντυπωσιακό παράστημα και απαράμιλλη ακρίβεια στην εκτέλεση, που αριστοτεχνικά κέντησαν πάνω στους ήχους του Βασίλη Σκουλά.
Ξεχωριστή στιγμή ο χαιρετισμός του πρόεδρου του Ομίλου κ. Στέλιου Κιαγιαδάκη με μαντινάδες που καταχειροκροτήθηκε.
Στο δεύτερο μέρος οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Βασίλη Σκουλά για πρώτη φορά να ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια Μίκη Θεοδωράκη μεταξύ άλλων όπως το «Σε τούτα εδώ τα Μάρμαρα», «Ο καημός», «Είχα φυτέψει μια κάρδια», «Μικρός Λαός» με τον μοναδικό δικό του τρόπο και αριστουργηματικές στιγμές.
Με σεμνότητα και πολύ μεγάλο σεβασμό προσέγγισε το έργο του Μεγάλου Έλληνα συνθέτη Βασίλη Σκουλά δίνοντας με τον δικό του τρόπο άλλη διάσταση στην κρητική Ρίζα των δημιουργημάτων. Ο Βασίλης Σκουλάς πιστός στο ύφος του συνθέτη, υπογράμμισε με την ερμηνεία του την δωρικότητα των τραγουδιών και την επιρροή από την Κρητική μουσική παράδοση και μεταφέροντας την λεβεντιά των έργων και τον κρητικό αγέρωχο ψυχισμό. Μια στιγμή που θα θέλαμε να ξαναζήσουμε.
Έκπληξη η μετάφραση στα Αραβικά του έργου «Μέρα Μαγιού» του Γιάννη Ρίτσου που μοιραστήκαν επί σκηνής ο Βασίλης Σκουλάς και ο Χάιγκ Γιατζισιάν και αναμενόμενος ο ύμνος που έχει αφιερώσει ο Μίκης Θεοδωράκης στους Παλαιστίνιους το εμβατήριο «Ήταν κάποτε δυο φίλοι» που τραγουδήθηκε στην αραβική γλώσσα.
Ωραία εμφάνιση που συζητήθηκε πολύ θετικά ο νέος πολλά υποσχόμενος ερμηνευτής Αλέξανδρος Μπελλές, που έκλεψε τις εντυπώσεις με την ερμηνεία τριών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.
Με τους Βρακοφόρους να έχουν χορογραφήσει απόσπασμα από τον κρητικό χορό του Ζορμπά συνέχισε το πρόγραμμα, σε πρώτη εκτέλεση και στη συνέχεια με την σύμπραξη Παλαιστίνιων και Βρακοφόρων χορευτών στον Ανωγειανό πηδηχτό, όπου Κρήτες και Παλαιστίνιοι έδωσαν τα χέρια σχηματίζοντας έναν κύκλο εναλλασσόμενοι όπου φορώντας όλοι το αραβικό Κοφέι παρουσίασαν μαζί τον χορό. Στιγμή που το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν αντιλήφτηκε τι συνέβαινε.
Από τις ωραιότερες στιγμές της βραδιάς το φινάλε όπου Κρήτες και Παλαιστίνιοι μαζί μετά τον αραβικό Ντέπκε των Παλαιστίνιων, πιάστηκαν στο συρτάκι του Ζορμπά και ξεχύθηκαν στο κοινό πετώντας τα μαντήλια τους.
Το κοινό δεν σταμάτησε να χειροκροτεί και να βρίσκεται μπροστά σε ευχάριστες εκπλήξεις. Κατά την διάρκεια της παράστασης εμφανιστήκαν φωτογραφίες από πρόσφατη αποστολή στην Παλαιστίνη του φωτογράφου Νικόλαου Χριστοφάκη.
Χειροκροτήθηκε πολύ η συνεργάτης και πιανίστα του Μίκη Θεοδωράκη κ. Τατιάνα Παπαγεωργίου, που σηκώθηκε δυο φορές από το πιάνο και χαιρέτησε πολύ σεμνά το κοινό.
Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, από ελληνικής πλευράς:
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Υγείας,Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Φώτης Κουβέλης με τη σύζυγό του, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Θόδωρος Πάγκαλος κι οΑπόστολος Κακλαμάνης.
Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν από πολύ νωρίς και στο θέατρο γίνονταν πραγματικά το αδιαχώρητο!
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα κ. Μαρουάν Τουμπάση, και παραβρέθηκαν ο μαικήνας Σαμίρ Σαμπάρ ένας εκ των χορηγών, ο γνωστός και φιλότεχνος επιχειρηματίας Παλαιστινιακής καταγωγής Μώρις Τανας, επίσης ένας εκ των χορηγών της εκδήλωσης. Το παρόν έδωσε, ο γνωστός στους Έλληνες επιχειρηματίας Τζωρτζ Χάλακ, και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Πολιτισμού του Κράτους της Παλαιστίνης κος Ziad- Abo-Amer (Ζιαντ-Άμπο-Αμερ) ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Εκ μέρους των διοργανωτών της εκδήλωσης Ελισάβετ Παπαγεωργίου
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ