ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΡΗΤΗ 1942 ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΡΗΤΗ 1942 ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το βιβλίο “Κρήτη 1942 - Οι φωτογραφίες του Lidio Cipriani” παρουσιάζεται την Τετάρτη 15 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Καστελλάκη στο επιμελητήριο Ηρακλείου. Την εκδήλωση οργανώνει το βιβλιοπωλείο Αναλόγιο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο προϊστάμενος γενικών αρχείων του Κράτους Ηρακλείου, κ. Μανώλης Δρακάκης, ο ιστορικός ερευνητής, κ. Κωνσταντίνος Μαμαλάκης και ο γεωπόνος, κ. Μιχάλης Παπαηλιάκης.


Ο ανθρωπολόγος Lidio Cipriani (γεννήθηκε το 1892 και απεβίωσε το 1962) ξεκίνησε την επιστημονική του σταδιοδρομία στα πρώτα χρόνια του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία. Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται 1689 φωτογραφίες, κυρίως προσωπογραφίες. Ο Ιταλός ανθρωπολόγος ήρθε στην Κρήτη αποφασισμένος ν’ αποδείξει πως οι Κρητικοί είναι Λίβυοι στην προέλευσή τους κι έκανε τα πάντα για να τεκμηριώσει ένα συμπέρασμα που είχε προαποφασίσει.

Αυτή η θέση εξυπηρετούσε την τότε ιταλική προπαγάνδα. Σε μια φρενήρη διαδρομή 60 ημερών επισκέφτηκε 117 τόπους. Άσχετα με την ακύρωση αυτής της θεωρίας από τις σχετικές έρευνες, το υλικό που περιλαμβάνεται στην έκδοση έχει αυτονόητη αξία και μια δύναμη που για εμάς ακόμα σήμερα είναι καταλυτική. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν ιστορική κληρονομιά της Κρήτης, αλλά και επιστημονική παρακαταθήκη της Ιταλίας.



Ο Lidio Cipriani συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους ανθρωπολόγους του 20ού αιώνα, τουλάχιστον ως προς τις τεχνικές εργασίας που ανέπτυξε. Την έκδοση έχει επιμεληθεί εξαντλητικά ο Παύλος Κόρπης, ο οποίος συμβάλλει και με το κείμενο του “Ο Lidio Cipriani στην Κρήτη”.

Η ανεύρεση και αξιοποίηση του προσωπικού ημερολογίου εργασίας του Cipriani υπήρξε καθοριστική για την ταυτοποίηση τόπων και ανθρώπων. Ο επιμελητής εργάστηκε πάνω σε όλες τις διαθέσιμες πηγές και εκμαίευσε κάθε βοήθεια που μπορούσε να δοθεί. Έτσι το βιβλίο απέκτησε ένα χαρακτήρα μαρτυρίας, συνομιλεί με το σήμερα. Το βιβλίο προλογίζει ο Jacopo Moggi-Cecchi, καθηγητής Ανθρωπολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, ενώ με κείμενα τους συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Μαμαλάκης και ο Μιχάλης Παπαηλιάκης.

Post Top Ad

.............