ΣΜΑΡΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 15 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ INTERNET - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΣΜΑΡΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 15 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ INTERNET



Ενα απο τα ομορφότερα χωριά της Κρήτης είναι το χωριό Σμάρι πεδιάδος του δήμου Μινώα πεδιάδος.
Μάλιστα στα πρότυπα των γαλλικών και ισπανικών συνδέσμων η Κρήτη έχει αποκτήσει τα δικά της... όμορφα χωριά! και με κοινή απόφασή τους και μετά από διαβουλεύσεις ετών 15 δήμοι της Κρήτης θα συμμετείχαν πρίν απο χρόνια και συγκεκριμένα το 2011  σʼ ένα σύνδεσμο υπό την επωνυμία 
“τα όμορφα χωριά της Κρήτης”



Στόχος των 15 δήμων της Κρήτης που συμμετείχαν μʼ έναν οικισμό μόνο ως ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου, ήταν η διάσωση των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων μέσα από κοινές δράσεις όπως είναι οι εκπονήσεις κοινών μελετών και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Ανθρωποι που έχουν επενδύσει στον τόπο τους, που ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο με βάση αυτή την πρωτοβουλία , που αγαπούν το μέρος που γεννήθηκαν, και εξακολουθούν να στηρίζουν πολιτιστικά αλλά και οικονομικά τον τόπο που κινούνται καθημερινά.



Μιλώντας με ανθρώπους του χωριού διαπυστώσαμε το όραμα τους για το Σμάρι,
την ανάδειξη των μνημείων του, την πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να γνωρίσουν και άνθρωποι εκτός του χωριού.
Ενωμένοι ο πολιτιστικός σύλλογος και οι κάτοικοι διοργανώνουν κατά καιρούς δράσεις με απώτερο σκοπό να σμίγει ανθρώπους, να ξαναδημιουργήσει γειτονιές, να αναδείξει ήθη και έθιμα που δεν πρέπει να χαθούν.  παρατηρείται ένας πολιτιστικός κοινωνικός και οικοδομικός οργασμός που δίδουν σαφείς εγγυήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
Στο Σμάρι υπάρχουν άνθρωποι που εγκατέλειψαν το κλεινόν άστυ και έγιναν μόνιμοι κάτοικοι του χωριού με επαγγελματική πορεία στο χωριό.




Το  Σμάρι ξεχωρίζει επειδή συνδυάζει χαρακτηριστικά όπως: φυσικό κάλλος, αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες, μνημεία της νεότερης ιστορίας (παραδοσιακά σπίτια), μικρή απόσταση από τις βόρειες παραλίες και εύκολη πρόσβαση από το λιμάνι και το αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Ο οικισμός, κτισμένος στην κορυφή ενός μικρού λόφου, θαυμάσια αναπλασμένος, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του να μην έχει αλλοιωθεί στο πέρασμα των χρόνων, αποτελεί ένα οικιστικό σύνολο που μαγεύει κάθε επισκέπτη. Ένας περίπατος στα πανέμορφα σοκάκια του χωριού, με τα εντυπωσιακά παραδοσιακά σπίτια, γεμάτα με κάθε λογής λουλούδια, είναι αναμφίβολα μια μοναδική εμπειρία.



Η διάκριση του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και η ανάδειξη του οικισμού Σμαρίου ως προορισμού αριστείας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας EDEN αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο βιώσιμων τουριστικών προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο και από το 2007 που ξεκίνησε έχει αποδώσει μέγιστα οφέλη προβολής και προώθησης των προορισμών σε όλη την Ευρώπη.
Τι να την κάνεις τόση ομορφιά όμως αν δεν την βλέπει και κανείς;
Με φυσική παρουσία κατά πρώτον, και με ιντερνετική παρουσία κατά δεύτερον.




Οι κάτοικοι στου Σμαρίου θα ήθελαν την πρωτοβουλία του δήμου Μινώα Πεδιάδος σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς ώς επι το πλήστον τουριστικούς , να ενταχθεί το σμάρι σε πολιτιστικά μονοπάτια που δεδομένου ότι η τουριστική ανάπτυξη στην ενδοχώρα της Κρήτης πλέον δεν αποτελεί "όνειρο θερινής νυκτός" καθώς ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες αναζητουν τις ομορφιές που κρύβει η Ύπαιθρος, ξεφεύγοντας από το μοτίβο .
"ήλιος και θάλασσα"

Ενα απο τα 15 ωραιότερα χωριά της Κρήτης χωρίς ιντερνετ,
Η ανάγκη να δημιουργηθεί ιστοσελίδα με τον φυσικό και μνημειακό πλούτο του χωριού, με την παρουσίαση των δράσεων του πολιτιστικού συλλόγου, με την ενημέρωση του κόσμου αλλά και των απανταχού σμαριανών είναι απαραίτητη και αναγκαία.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ιντερνετ στο χωριό στο έτος 2015


Ήδη η Περιφέρεια Κρήτης σε συνδυασμό με τους αλλους τοπικούς φορείς όπως το Επιμελητήριο Ηρακλείου, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλες ενεργές πρωτοβουλίες πολιτών.
Κοινός στόχος είναι η ανάδειξη των ομορφιών και του πλούτου του νησιού, που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους προορισμούς. Πλεονεκτήματα, τα οποία για χρόνια έμεναν ανεκμετάλλευτα. Σταδιακά όμως και όσο ο θεματικός και εναλλακτικός τουρισμός αυξάνει, αναδεικνύονται μέσα από κινήσεις  και δράσεις στοχευμένες!
Είναι Χαρακτηριστικό άλλωστε το παράδειγμα της περιοχής της Παλιανής και του Βενεράτου. Εκεί οι κάτοικοι με τη βοήθεια του Επιμελητηρίου και μιας σειράς επιχειρηματιών, κατάφεραν όχι μόνο να δημιουργήσουν ένα φυλλάδιο- οδηγό για τους επισκέπτες της περιοχής, αλλά πέτυχαν να τον προωθήσουν κιόλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............