ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια του 2015 για τον Νίκο Καζαντζάκη, τις οποίες θα διοργανώσουν η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Ελλάδος, τα Πανεπιστήμια και τους Λογοτεχνικούς και Φιλελληνικούς Συλλόγους.
 
Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στην Κόστα Ρίκα, στο Μεξικό, στην Ουρουγουάη και στη Χιλή θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
 
 

 
• Αργεντινή, Μπουένος Άιρες. 
 
 Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν, υπό την υψηλή αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας, η ΔΕΦΝΚ, ο ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Νόστος» και άλλοι λογοτεχνικοί σύλλογοι της Αργεντινής.
 
6 Μαΐου: Παρουσίαση από τη Marta Silvia Dios Sanz, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, της μετάφρασής της στα ισπανικά του Φτωχούλη του Θεού.
 
Ομιλίες της προέδρου του Τμήματος Αργεντινής της ΔΕΦΝΚ και του «Νόστου» Cristina Tsardikos, της διευθύντριας των Εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκης Σταύρου και του Γεωργίου Στασινάκη.
 
7 και 8 Μαΐου: συνέδριο με θέμα «Η υποδοχή του Καζαντζάκη στη Λατινική Αμερική» (μεταφράσεις, εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις) με τη συμμετοχή της Cristina Tsardikos, της Πρέσβεως της Ελλάδος, ενός εκπροσώπου του Ιδρύματος Borges, των καθηγητών Raul Lavaille και Cristina Quiroga.
 
Ο Carlos Calica Ferrer και η Marta Silvia Dios Sanz θα μιλήσουν για το Νίκο Καζαντζάκη και τον Τσε Γκεβάρα,με θέμα «Η ουτοπία ως πραγματικότητα».
 
• Βραζιλία, Σάο Πάολο
 
18 Απριλίου: Μελέτη της τραγωδίας του Νίκου Καζαντζάκη «Χριστόφορος Κολόμβος». Αναγνώσεις και συζητήσεις για τον Κολόμβο που οραματιζόταν τη διεύρυνση του «γνωστού κόσμου».
 
Ιούνιος: Πρωτομάστορας, αναγνώσεις και σχόλια για το πρόσωπο της «Σμαράγδας», το θέμα της θυσίας και του ήρωα στο έργο του Καζαντζάκη.
 
 
 
• Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ.
 
Το τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, υπό την προεδρία της Θεοδώρας Τσίχλη, προγραμματίζει για το 2015 σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα (Ελεύθερα μαθήματα) με θέμα την Οδύσσεια.
 
Στις 4 Μαΐου, το Τμήμα διοργανώνει βραδιά με το ίδιο θέμα και ομιλητή τον καθηγητή Jorge Brenes.
 
• Μεξικό
 
28-30 Απριλίου: Ο Mauro Alfredo Rivera Castillo, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος του Μεξικανικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, έχει προγραμματίσει τα εξής:
 
- Επισκέψεις: Ιστορικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού, Εθνικό Ανθρωπολογικό Μουσείο, Teotihuacan, Βασιλική της Γουαδελούπης, Κέντρο του Coyoacan, τοιχογραφίες του Μεξικού.
 
- Ομιλίες του Έλληνα Πρέσβη, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας και του Γεωργίου Στασινάκη.
 
- Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα: «Η φιλοσοφία του Καζαντζάκη» και με τη συμμετοχή των: Alejandro Cavallazi, Alexandro Vasquez, Mauro Rivera και Nassim Bravo.
 
- Διαλέξεις της Virginia Aspe Armella, με θέμα «Η θέση των Τεχνών στον Καζαντζάκη» και της Βασιλικής Πέτρου, με θέμα «Εισαγωγή στα κινηματογραφικά έργα «Zorba the Greek» και «Ο Τελευταίος πειρασμός».
 
 
 
- Προβολή των εν λόγω ταινιών.
 
• Ουρουγουάη, Μοντεβίδεο
 
Ημερίδες της Γαλλοφωνίας. Θα συμμετέχουν το Ίδρυμα «Maria Tsakos» και η ΔΕΦΝΚ. Η Margarita Larriera, διευθύντρια του Ιδρύματος και Πρόεδρος του Τμήματος της Ουρουγουάης της ΔΕΦΝΚ, θα μιλήσει, στις 24 Μαρτίου, για τους Δεσμούς του Καζαντζάκη με τη Γαλλία.
 
Επίσης σε άλλες χώρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
 
• Γερμανία, Μόναχο
 
15 Φεβρουαρίου: το Γερμανικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ διοργανώνει βραδιά αφιερωμένη στην ανάγνωση αποσπασμάτων του μυθιστορήματος «Οι Αδερφοφάδες».
 
 Ελλάδα, Αθήνα, Γαλλικό Ινστιτούτο
 
24 Φεβρουαρίου: Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Νότια Ευρώπη, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Η Céline Dewas, η Ποτίτσα Γρηγοράκου, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Παρισίων, η Αθηνά Βουγιούκα και ο Γεώργιος Στασινάκης θα διαβάσουν αποσπάσματα από τις εντυπώσεις των ταξιδιών του Καζαντζάκη σ' αυτές τις χώρες. Ιντερμέδιο με κρητική μουσική.
 
 
 
• Ιρλανδία, Δουβλίνο
 
15 Απριλίου: Η Ιρλανδοελληνική Εταιρεία και η ΔΕΦΝΚ διοργανώνουν εκδήλωση. Ομιλήτρια, η τοπική εκπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ, Thomaé Kakouli-Duarte, με θέμα «Ο Καπετάν Μιχάλης, ένας Έλληνας ήρωας της ελευθερίας». Θα ακολουθήσει προβολή βιντεοταινίας του Μουσείου Καζαντζάκη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού.
 
• Ισραήλ, Τελ-Αβίβ
 
25 Μαΐου: Διάλεξη του προέδρου του τοπικού μας Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Daniel Daliot, με θέμα «Το ταξίδι του Καζαντζάκη στην Παλαιστίνη και την έρημο του Σινά».
 
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............