Ένας
από τους πολλούς στόχους των προγραμμάτων της Ευέλικτης Ζώνης είναι να έρθουν
οι μαθητές/τριες σε επαφή με τομείς του λαϊκού πολιτισμού, π.χ. τα έθιμα, τα
τραγούδια, τα επαγγέλματα κ.ά., ώστε να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την
πολιτιστική τους κληρονομιά.
Στα πλαίσια αυτά οι Ε’ τάξεις του σχολείου του συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου επέλεξαν να γνωρίσουν την πανάρχαια τέχνη της υφαντικής, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές λαϊκής τέχνης από την αρχαιότητα έως την εποχή της μεταπολεμικής Κρήτης.
Στην πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος το σχολείο επισκέφτηκε υφάντρια και οι μαθητές/τριες βιωματικά γνώρισαν την ιστορία της Υφαντικής, συνειδητοποιώντας τις βαθιές ρίζες της τέχνης αυτής και αποκτώντας επίγνωση της διαχρονικότητας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.
Επίσης το πρόγραμμα περιλάμβανε την παρουσίαση παραγωγής των κύριων νημάτων, την αναπαράσταση μοτίβου και την πρακτική εφαρμογή σε αργαλειό, αποκτώντας την εμπειρία της ύφανσης. Με αυτό τον τρόπο τους δόθηκε η δυνατότητα να κατανοήσουν πως με τη χρήση των νημάτων δημιουργούμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αλλά και έργα με παραστάσεις εμπνευσμένες από το φυσικό περιβάλλον, την καθημερινή ζωή και τις ποικίλες εκφράσεις της και ότι παλαιότερα ήταν ο κύριος τρόπος κατασκευής ειδών οικιακού ρουχισμού και ενδυμάτων.
Αφού επιτεύχθηκε μια πρώτη ευαισθητοποίηση των μαθητών με τη συνέχεια του προγράμματος οι μαθητές/τριες πρόκειται να γνωρίσουν τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η Υφαντική τέχνη, τους μύθους (π.χ. το μύθο της Αράχνης), τα πανάρχαια σύμβολα και κατανοήσουν την προσφορά της Υφαντικής Τέχνης στον Πολιτισμό και την Τοπική Οικονομία στο πέρασμα του χρόνου. Η βιωματική εμπειρία με την υφαντική στοχεύει στη διάσωση και στη διάδοση της πολύτιμης τέχνης της Υφαντικής όχι μόνο με την έννοια της ιστορικής καταγραφής, αλλά με την ευρύτερη έννοια της αξιοποίησης της ως μία δυναμική πρόταση για το μέλλον
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου