Η έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Σαριδάκη με τίτλο “Ιδιωτικά Τοπία” εγκαινιάζεται απόψε στις 7.30 στη Βασιλική Αγίου Μάρκου. Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Κώστας Σταυρακάκης, θα
διαρκέσει έως τις 17 Ιανουαρίου.
Ο ζωγράφος γράφει για την έκθεση:
“Πρόκειται για μια σειρά τοπίων, χρωματικών πεδίων που αποτυπώνουν στο ανάγλυφο τους τη χρονική στιγμή, αυλαίες που ανοίγουν σε ταξίδια του νου ως τη βαθύτερη μνήμη, τοπία φευγαλέα μέσα από την κίνηση του ζωγραφικού χρόνου των νεφών, ως πάντα αντιστοιχούμενα ή συμπίπτοντα με την προσωπική στιγμή. Γιατί δεν ήταν η φόρμα τούτη τη φορά η αιτία που ξεδίπλωσε η ζωγραφική το ανάπτυγμα της,
καταξιώνει τη φόρμα σε οπτικό ερέθισμα και που γυρεύει, στιγμή προς στιγμή, να ντυθεί το ζωγραφικό της περιεχόμενο.
Η χρονική στιγμή λοιπόν διαρκής σύνδεσμος ανάμεσα στην αφηρημένη ακρίβεια του υποσυνείδητου και της ασχημάτιστης προσδοκίας του συνειδητού, όπου το βλέμμα εγκαταλείπει το πρόσωπο που ξεχάστηκε των κινήτρων του και των συνηθειών του, για να γίνει μέρος ενός όλου, καινούργιου και για πρώτη φορά και ταυτόχρονα το όλο, ιδιωτικό τοπίο του βλέμματος που ίπταται και ισορροπεί όπου το διάχυτο φως παίζει με τη σκιά του.
Το πρόσωπο, τα πρόσωπα του έργου που πέρασαν μπροστά και στάθηκαν δίπλα στον θεατή και τον ζωγράφο, ενεργά μέρη του διαλόγου ανάμεσα στο ζωγραφικό ίχνος και την αφετηρία του.
Η σειρά αυτή των τοπίων, κατά την αφήγηση της στην κλίμακα του υπερρεαλιστικού, διαπνέει με το φώς πίσω από τα κανάτια των παραθύρων, διαπνέει και πέρα από την αφήγηση με ότι την προκαλεί και τη σημαίνει”.