Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ



Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου τελέστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων στο ιστορικό φυσικό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στη Μαραθοκεφάλα της Ενορίας Σπηλιάς η ακολουθία του Εσπερινού και στη συνέχεια η μεταμεσονύχτια χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. Τον χώρο του σπηλαίου κατέκλυσαν εκατοντάδες προσκυνητές όλων των ηλικιών για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία και να δουν την αναπαράσταση της φάτνης που γεννήθηκε ο Χριστός, με τα πρόβατα ολόγυρά της, τους βοσκούς με τις φωτιές, τα σήμαντρα, ενώ το αστέρι με τη λάμψη του ακτινοβολούσε ψηλά στην κορυφή του σπηλαίου.   




Η σπηλιά της Μαραθοκεφάλας είναι αγιοβάδιστη από τον Αγιο Ιωάννη τον Ερημίτη. Εκεί μέσα έζησε αρκετό καιρό μέχρι που αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του αναζητώντας μια πιο ερημική περιοχή για να καταλήξει στο Γουβερνέτο Ακρωτηρίου. Κι ενώ η σπηλιά της Μαραθοκεφάλας ήταν άγνωστη και τη χρησιμοποιούσαν βοσκοί από το χωριό για στάβλισμα, βρέθηκε ένας δραστήριος κληρικός, ο αείμνηστος παπα-Βαγγέλης Σφακιανάκης να την αναδείξει και να γίνει ευρύτερα γνωστή με την αναπαράσταση της φάτνης που γεννήθηκε ο Χριστός και τη χριστουγεννιάτικη Λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων που καθιερώθηκε επί των ημερών του τότε μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη. 


Αξίζει, όμως, ν’ αναφερθούμε και στο πολυσχιδές έργο του μακαριστού πρωτοπρεσβυτέρου Ευάγγελου Σφακιανάκη, προϊσταμένου του προσκυνήματος, ο οποίος σε ηλικία 23 χρονών χειροτονήθηκε κληρικός διακονώντας για πολλές δεκαετίες την Ενορία Σπηλιάς απ’ όπου και καταγόταν. Πρώτο του έργο ήταν  το κτίσιμο ενός Ενοριακού Κέντρου για να ακολουθήσουν πολλά ακόμα με κτισίματα εκκλησιών, οργάνωση βιβλιοθηκών και την πολυτελή κατασκευή του Πνευματικού Ησυχαστηρίου στον χώρο του σπηλαίου για φιλοξενία προσκυνητών με θέα τον απέραντο ευλογημένο κάμπο της περιοχής του Κολυμπαρίου κατάφυτο, κυρίως, από ελαιόδεντρα που μαγεύει τους προσκυνητές, αλλά και τους επισκέπτες στην περιοχή.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............