Όσοι το διαθέτουν, εξυμνούν τις χάρες του ακόμη και όταν βρίσκεται μέσα σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Το τζάκι, πέρα από τη διακοσμητική του χρήση, μπορεί, αν συντηρηθεί σωστά, να αποτελέσει και μια πρώτης τάξεως πηγή θερμότητας με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Ακόμη και όταν περπατάμε στην καρδιά του χειμώνα σε γειτονιές του κέντρου του Ηρακλείου και η μυρωδιά του καυσόξυλου από τα τζάκια μας πλημμυρίζει, αυτόματα μεταφερόμαστε νοερά σε γραφικά χωριά πασπαλισμένα με κατάλευκο χιόνι.
Η αίσθηση του αναμμένου τζακιού μέσα στο σπίτι είναι μοναδική. Σκεφθείτε πόσα χειμωνιάτικα πρωινά Κυριακής, διαβάζετε τις εφημερίδες σας συντροφιά με ζεστό καφέ και αναμμένο τζάκι. Ή πάλι, πόσες βραδιές του χειμώνα, η παρέα συγκεντρώνεται γύρω από το τζάκι παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και πίνοντας γλυκό, κόκκινο κρασί… Αν λοιπόν, ανήκετε στους τυχερούς που διαθέτουν τζάκι στο σπίτι τους, μάθετε, πώς να το… εκμεταλλευθείτε στο έπακρο, ώστε όχι μόνο να απολαμβάνετε τις χάρες του αλλά να εξοικονομείτε και αρκετά χρήματα από το πετρέλαιο του καλοριφέρ.
Τα αξεσουάρ
Για να λειτουργήσει σωστά το τζάκι σας, προμηθευτείτε με τα κατάλληλα αξεσουάρ (σκουπάκι, φτυάρι, αναδευτήρας ξύλων, τσιμπίδα) που συνήθως θα βρείτε στο εμπόριο σε ειδικές συσκευασίες, που οι έμποροι ονομάζουν «κρεμανταλάς». Ιδιαίτερα χρήσιμο, θα σας φανεί και ένα ψάθινο καλάθι ή ένα μεταλλικό στήριγμα για να ακουμπάτε τα κούτσουρα πριν τα ρίξετε στη φωτιά.
Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψετε την ειδική σχάρα που θα βρείτε στο εμπόριο που μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στο τζάκι, ώστε να καίγονται τα ξύλα ομοιόμορφα, επιτρέποντας στο οξυγόνο να εισχωρεί από κάτω. Συνήθως, οι σχάρες αυτές, διαθέτουν από κάτω και ένα ειδικό συρτάρι, για να συγκεντρώνετε χωρίς κόπο την στάχτη μέσα από το τζάκι. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη είναι η «σίτα» μπροστά στο τζάκι, το προστατευτικό πλέγμα που προστατεύει το σπίτι και το πάτωμα, από το ξύλο που «σκάει» και πετάγεται παντού.
Τα ξύλα
Δεν είναι όλα τα ξύλα κατάλληλα για καύση στο τζάκι. Κάποια είδη ξύλων παράγουν πολύ καπνό ενώ κάποια άλλα έχουν ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή. Ξεκινώντας τη φωτιά στο τζάκι μας, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια «πυραμίδα» με προσανάμματα (π.χ. λεπτά κλαράκια που τοποθετούνται ανάμεσα στα ξύλα ή έτοιμα προσανάμματα (δαδιά) που θα προμηθευτείτε από τα σημεία πώλησης καυσόξυλων). Αποφύγετε τις ειδικές ταμπλέτες που υπόσχονται θεαματική φωτιά στο τζάκι καθώς συχνά εμπεριέχουν επικίνδυνες για τον οργανισμό χημικές ουσίες που απελευθερώνονται με την καύση. Αποφύγετε επίσης και την καύση παλιών εφημερίδων ή περιοδικών ως προσάναμμα, καθώς το μελάνι τους με την καύση συσσωρεύεται στα τοιχώματα του τζακιού, δημιουργώντας μελλοντικά προβλήματα και μειώνοντας σημαντικά την απόδοση του τζακιού. Ως εκκίνηση για το τζάκι σας, ιδανική είναι η «μαλακή ξυλεία», π.χ. πεύκο, έλατο, που όμως δυστυχώς «σκάει» εύκολα πετώντας παντού επικίνδυνα κομματάκια φλεγόμενου ξύλου. Όταν η φωτιά σας θα έχει ανάψει για τα καλά, προτιμήστε «σκληρή ξυλεία», όπως δρυς, οξιά ή ελιά, που είναι ξύλα υψηλής πυκνότητας και καίγονται ήρεμα για αρκετές ώρες.
Χρήσιμες πληροφορίες:
-Δημιουργήστε έναν ειδικό σκεπασμένο χώρο στη βεράντα σας, όπου θα τοποθετείτε τα καυσόξυλα. Φροντίστε, ώστε ο χώρος αυτός, να μην επηρεάζεται από την υγρασία καθώς τα «νοτισμένα» ξύλα ανάβουν πολύ δύσκολα.
-Με την ειδική τσιμπίδα, φροντίστε να γυρνάτε τα ξύλα κατά τη διάρκεια της καύσης για καλύτερα αποτελέσματα.
-Πάντα να καθαρίζετε τις στάχτες από το τζάκι, μετά από 2-3 ημέρες αφού το έχετε χρησιμοποιήσει, ώστε να έχει σβήσει εντελώς. Αν έχετε συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες στάχτης στο τζάκι, τότε το οξυγόνο, δεν θα μπορεί να εισχωρήσει κάτω από τα ξύλα, επιβραδύνοντας έτσι τις διαδικασίες της καύσης.
-Φροντίστε να καθαρίζετε κάθε χρόνο την καμινάδα του τζακιού σας με τη βοήθεια κάποιου εξειδικευμένου συνεργείου, ώστε να αυξήσετε την θερμική απόδοση της εστίας.
-Για πάντα καθαρή καμινάδα, φροντίστε να ρίχνετε λίγο αλάτι κάθε φορά που ανάβετε το τζάκι.
-Αν έχετε μεγάλη αποθήκη στο σπίτι, προτιμήστε την αγορά ξύλων "με τον τόνο" καθώς έτσι θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου