Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυπτά της πόλης του Ηρακλείου. το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Κορνάρου.
Ο γλύπτης Γιάννης Παρμακέλης αποδίδει με το δικό του τρόπο την κίνηση του Ερωτόκριτου και του αλόγου του.
Ο γλύπτης Γιάννης Παρμακέλης αποδίδει με το δικό του τρόπο την κίνηση του Ερωτόκριτου και του αλόγου του.
Η Πλατεία Κορνάρου πήρε το όνομα της από τον μεγάλο κρητικό καλλιτέχνη Βιτσέντζο Κορνάρο. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος (1553-1613) ήταν ποιητής με καταγωγή από τη Σητεία, που μεγάλωσε στον Χάνδακα (Ηράκλειο).
Ο Κορνάρος είναι από τους κυριότερους εκπροσώπους της Κρητικής Αναγέννησης, και το γνωστότερο έργο του είναι ο «Ερωτόκριτος».
Πρόκειται για αφηγηματικό ποίημα ή έμμετρο μυθιστόρημα γραμμένο στο Κρητικό ιδίωμα, τη μητρική γλώσσα του ποιητή, που αποτελείται από χιλιάδες στίχους με θέμα τον έρωτα του Ερωτόκριτου με την Αρετούσα.
Το ποίημα αυτό, που μπορεί αν συγκριθεί με το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" των Λατίνων, παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα στις καρδιές των Κρητικών και αποσπάσματά του απαγγέλλονται συχνά σε παρέες, αφού δεν υπάρχει κάποιος Κρητικός που να μην γνωρίζει έστω λίγους στίχους του.
Σήμερα την Πλατεία Κορνάρου κοσμούν ένα συντριβάνι και ένα γλυπτό: ο έφιππος Ερωτόκριτος αποχαιρετά την αγαπημένη του Αρετούσα.
Αν σας παραξενέψει το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της σκηνής έχουν πολλά κεφάλια, η ερμηνεία του καλλιτέχνη είναι ότι με αυτό τον τρόπο απεικονίζεται η δραματικότητα και η κίνηση του αποχαιρετισμού.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου