"ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ" - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

"ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ"

Το να μάθει ένα παιδί να διαβάζει, ανάλογα με τις δυνατότητές του ή τη βοήθεια των γονιών και του σχολείου, αργά ή γρήγορα, είναι κάτι που δεδομένα θα καταφέρει. Το να αποκτήσει όμως ένα παιδί τη συνήθεια να διαβάζει με ευχαρίστηση και να αγαπήσει το διάβασμα και τα βιβλία, είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ξεκινήσει. Η δεξιότητα της ανάγνωσης είναι ένας βασικός παράγοντας για τη συνολική ακαδημαϊκή επιτυχία του παιδιού και ως εκ τούτου η ανάπτυξη συνηθειών που προωθούν τη δια βίου αγάπη της ανάγνωσης είναι απαραίτητη. Αυτές οι 3 απλές στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το διάβασμα και να λατρέψουν τα βιβλία.




1. Αναπτύξτε μια καθημερινή ρουτίνα ανάγνωσης
Σε καθημερινή βάση θα πρέπει να γίνει ρουτίνα, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας πριν τον ύπνο. Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας συνιστάται η ανάγνωση τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα. Φυσικά τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εφόσον το επιθυμούν! Με τα πολυάσχολα προγράμματα των παιδιών σήμερα, μπορεί να είναι μια πρόκληση να βρεθούν αυτά τα 20 λεπτά για ήσυχη ανάγνωση, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει μια προτεραιότητα στο καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας. Διαβάζοντας για ευχαρίστηση σε καθημερινή βάση, μπορεί να βελτιώσει την ευφράδειά τους και να γαλουχήσει την αγάπη για την ανάγνωση. Το τέχνασμα είναι να βρούμε τον καλύτερο χρόνο μέσα στην ημέρα, που ταιριάζει στο παιδί μας και το χρονοδιάγραμμα της οικογένειας. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έτσι πειραματιστείτε με την ανάγνωση 20 λεπτά πριν τον ύπνο, μετά το σχολείο ή ακόμα και πριν από το σχολείο για εκείνους που ξυπνούν νωρίς. Επίσης, αφήστε το παιδί να πειραματιστεί με την εύρεση ενός ήσυχου, άνετου σημείου μέσα στο σπίτι για να διαβάσετε.

Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να διαβάσουν για μικρότερο χρόνο. Ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδο ενδιαφέροντος, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά το χρόνο που διαβάζετε με τα παιδιά σας. Μην φοβάστε να αρχίσετε να διαβάζετε στα παιδιά από πολύ νωρίς. Η ανάγνωση βιβλίων δεν προωθεί μόνο τις γλωσσικές δεξιότητες και την ανάπτυξη του λεξιλογίου, αλλά θα διαπιστώσετε ότι είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία που θα απολαύσετε κι εσείς μαζί με τα παιδιά σας. Αναπτύσσοντας μια ρουτίνα οικογενειακής ανάγνωσης, από την αρχή ανοίγει το δρόμο για πιο ώριμους, ανεξάρτητους αναγνώστες. Τελικά, τα παιδιά θα ανυπομονούν για την ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας, που θα «αποδράσουν» με ένα καλό βιβλίο.

2. Παρακολούθηση ανάγνωσης
Η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας. Η βελτίωση των συνηθειών, όπως και αυτή της ανάγνωσης, αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, έτσι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι να μείνετε πιστοί στα 20 λεπτά ανάγνωσης κατ’ ελάχιστον καθημερινά, χωρίς εξαιρέσεις. Μπορεί να χρειαστείτε ένα απλό σύστημα για να κρατήσετε τους μικρούς σας αναγνώστες σε καλό δρόμο. Μερικά σχολεία χρησιμοποιούν ένα ημερήσιο ημερολόγιο ανάγνωσης, στο οποίο οι μαθητές καταγράφουν την ημερομηνία, τον τίτλο του βιβλίου και το χρόνο ανάγνωσης, για κάθε ημέρα της εβδομάδας. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας ημερολόγιο καταγραφής στο σπίτι. Ζητήστε από το παιδί σας να καταγράφει την ημερομηνία, τον τίτλο και το χρόνο ανάγνωσης σε ένα φύλλο χαρτιού κάθε βράδυ. Κρατήστε το ημερολόγιό τους σε ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο όπως π.χ. με το αγαπημένο τους μαγνητάκι πάνω στο ψυγείο, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και τα ίδια τα παιδιά την πρόοδό τους εύκολα. Το ημερολόγιο ανάγνωσης χρησιμεύει επίσης ως ορατή υπενθύμιση σε εσάς και στο παιδί σας για την καθιερωμένη πλέον συνήθεια της οικογένειας.

Η τήρηση του ημερολογίου ανάγνωσης είναι δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι δεν γίνεται αντιληπτή ως «απαιτούμενη εργασία" για το παιδί. Το κίνητρο είναι εκείνο που θα το κάνει πιο εύκολο. Συμφωνήστε με το παιδί σας το χρόνο ανάγνωσης ανά εβδομάδα ή μήνα. Ξεκινήστε με τον καθορισμό των στόχων στα 140 λεπτά την εβδομάδα (20 λεπτά την ημέρα) και χρησιμοποιήστε απλές ανταμοιβές. Αυξήστε σταδιακά το χρόνο ανάγνωσης που απαιτείται για την επίτευξη των ανταμοιβών. Η ανταμοιβή μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να μετατεθεί η ώρα του ύπνου μισή ώρα αργότερα από το καθιερωμένο, επιπλέον ώρα στον υπολογιστή, το αγαπημένο του σνακ... εσείς αποφασίζετε. Προσπαθήστε να κάνετε την τήρηση του ημερολογίου όσο πιο ευχάριστη γίνεται, η ανάγνωση για ευχαρίστηση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αγγαρεία.



3. Επιλέξτε την καλύτερη δυνατή Λογοτεχνία
 Τώρα που έχετε αναπτύξει μια ρουτίνα ανάγνωσης και την παρακολούθηση της προόδου του παιδιού σας με το ημερολόγιο καταγραφής, πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε μια αληθινή αγάπη για την ανάγνωση; Το μυστικό για να το κάνετε πιο ευχάριστο είναι να δώσετε στο παιδί πραγματικά καλή λογοτεχνία. Πολλά παιδιά αποστρέφονται την ανάγνωση, επειδή διαβάζουν απλά λάθος βιβλία.

•    Αναζητήστε βραβευμένα βιβλία που έχουν επιλεγεί τόσο για την ποιότητα όσο και για την απήχησή τους στα παιδιά. Οι συναρπαστικές ιστορίες είναι εκείνες που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών.
•    Αναζητήστε συγγραφείς που είναι δημοφιλείς στα παιδιά. Τα βιβλία τους έχουν «δοκιμαστεί» και «εγκριθεί» από τα παιδιά, έτσι ώστε να μην ανησυχείτε για το αν θα αρέσει στο παιδί σας ή όχι.
•    Δοκιμάστε σειρές που είναι δημοφιλείς στα παιδιά. Εάν το παιδί σας απολαύσει το πρώτο βιβλίο της σειράς, υπάρχουν πολλά περισσότερα για να ακολουθήσουν.
•    Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του παιδιού σας. Τα βιβλία αποκτούν ουσιαστικό νόημα, όταν τα παιδιά αισθάνονται μια προσωπική σχέση.
•    Πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη. Δοκιμάστε βιβλία φαντασίας, μυστηρίου και πολλά άλλα.
•    Επενδύστε σε μια βιβλιοθήκη στο σπίτι που είναι κατάλληλη για την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Τα βιβλία θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα όποτε επιθυμείτε να διαβάσετε με το παιδί σας.

Είναι εύκολο να ενθαρρύνετε τις δεξιότητες ανάγνωσης με ενδιαφέροντα και ποιοτικά βιβλία και είναι βέβαιο ότι θα γίνει άμεσα αγαπημένη συνήθεια στο σπίτι.

Να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!!!




 www.primeaid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............