Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Προώθησης και Ενίσχυσης της Συμμετοχής των Γυναικών στα Όργανα εκπροσώπησης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στο Ηράκλειο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Προώθησης και Ενίσχυσης της Συμμετοχής των Γυναικών στα Όργανα εκπροσώπησης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στο Ηράκλειο




Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17-10-2014 στο πλαίσιο προγράμματος για την «Προώθηση και Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών στα Όργανα εκπροσώπησης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων», που υλοποιεί το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας και η Γραμματεία Γυναικών της Γ.Σ.Ε.Ε, το συνέδριο της Κεντρικής Δομής Ισότητας της ΓΣΕΕ και συμμετείχαν εκπρόσωποι γυναικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Ελλάδα την Κύπρο και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ομιλία του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), στην ημερίδα κ. Κώστα Πανταζή, το 2013 έγιναν μόνο 99 καταγγελίες γυναικών στις υπηρεσίες του, από τις οποίες 33 αφορούσαν παραβιάσεις της νομοθεσίας που αφορά έγκυες - εργαζόμενες και 32 παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία της μητρότητας. Ο ίδιος τόνισε τη δυσκολία των γυναικών εργαζομένων να καταγγείλουν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία που φθάνουν τα 10.500 ευρώ ανά παράβαση και ανέφερε ότι μόνο κατά τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του νέου νόμου, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 100.000 εργασίας.



Πρέπει να σημειωθεί πως η νομοθεσία παρέχει στις εργαζόμενες γυναίκες διευκολύνσεις μετά τον τοκετό όπως οι άδειες λοχείας και τοκετού και οι άδειες φροντίδας παιδιού, ενώ απαγορεύει την απόλυση της εργαζόμενης, για 18 μήνες μετά τον τοκετό. Επίσης, από το σύνολο των καταγγελιών, οι πέντε αφορούσαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Τα κενά που υπάρχουν στην προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας στο χώρο εργασίας, ανέδειξε και η Συνήγορος του Πολίτη, Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης κ. Καλλιόπη Σπανού. Σύμφωνα με την ίδια τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε µη αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης, κινδυνεύουν µε απόλυση ιδίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και τη χρήσης άδειας μητρότητας, ενώ πιέζονται να δεχτούν ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Επίσης η κυρία Σπανού επεσήμανε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μετά την καταγγελία και τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου οι εργοδότες συμμορφώνονται με την νομοθεσία. Σημαντικός μπορεί να είναι και ο ρόλος των σωματείων στην υποστήριξη γυναικών για τη διαδικασία καταγγελίας μιας παράβασης.




Κατερίνα Γεωργιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............