ΕΦΥΓΕ Ο ΣΗΦΗΣ ΚΟΣΟΓΛΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΗΦΗΣ ΚΟΣΟΓΛΟΥ

Εφυγε απο την ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Σήφης Κοσόγλου,
Η κηδεία του θα γίνει στο χωριό Σοκαράς του Νομού Ηρακλείου στις 4 το απόγευμα.
Ο Σήφης Κοσόγλου διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Σοκαρά, ενώ έγραψε πολλά βιβλία για τον τόπο που μεγάλωσε και λάτρεψε.
Eυτύχησα να τον γνωρίσω να του σφίξω το χέρι και να πούμε δυό κουβέντες στο Νοσοκομείο όπου είχαμε βρεθεί πρίν απο λίγους μήνες με αφορμή τότε ευχάριστο γεγονός αφού εγώ έγινα Πατέρας και ο Σήφης Παππούς.
Αλλάξαμε τηλέφωνα και ανανεώσαμε το ραντεβού μας που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ.
Να βρεθούμε στο ΣΔοκαρά μου είχε πεί να έρθεις να πιούμε μια ραικί και να σε πάω εγώ σε μέρη να φωτογραφίσεις.
Ηρθε όμως λίγες ημέρες μετά στο Ράδιο Κρήτη και μου άφησε τα βιβλία του αλλά δεν ήμουν εκεί.

Καλό ταξίδι, και θερμά συλληπητήρια την οικογένεια του.



Το χρέος του φιλολόγου δεν είναι μόνο να διαβάζει, να ερμηνεύει, να εντάσσει τα κείμενα στο ιστορικό τους περιβάλλον ή να αναδεικνύει τη σημασία τους και να τα διδάσκει∙ χρέος του είναι, επίσης, να ανακαλύπτει τα κείμενα και να τα εκτιμά, όσο περιφρονημένα κι αν είναι από τον χρόνο, ως μαρτυρίες ζωής, ως τεκμήρια διεκδικήσεων και ως φωνές πατριωτικής αυτογνωσίας. Για τον Σήφη τον Κοσόγλου, και οι δυο διαστάσεις του χρέους συνυπάρχουν στη ζωή του∙ είναι ο τρόπος του να ζει και να σκέφτεται σ’οποιουδήποτε τόπου το χώμα πατεί. Έτσι έκανε πάντοτε, από τα φοιτητικά μας χρόνια στα Γιάννενα κι έπειτα νεοδιόριστοι στην Κάσο και όλα τούτα τα χρόνια στην Κρήτη. 


Ο γενέθλιος τόπος του ο Σοκαράς έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος τόσο ως κοινότητα όσο και ως ιστορική οντότητα, γιατί η θητεία του Σήφη ως αιρετού Προέδρου της, την τετραετία 1994-1998, δεν συνδέθηκε μόνο με κοινωφελή ή εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά και με την ανάδειξη αυτού του τόπου ως «μαρτυρικού χωριού». Το βιβλίο του με τον δραματικό τίτλο “Τη 17η Αυγούστου, εφυφεκίσθημεν, ελεηλατήθημεν και εδιώχθημεν υπό των Γερμανών”, που αναβιώνει απεγνωσμένες διαπιστώσεις χορού αρχαίας τραγωδίας, συμβάλλει στην ικανοποίηση του συλλογικού αιτήματος. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............