200 ΧΡΟΝΩΝ ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

200 ΧΡΟΝΩΝ ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του κ. Γιώργου Αλεξανδράκη στέκει όρθιος παρά τα εκατοντάδες του χρόνια. Σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές, σε πολέμους και περιόδους οικονομικής ένδειας ο πετρόχτιστος αυτός φούρνος έχει ψήσει αμέτρητα ψωμιά κι έχει «ταΐσει» χιλιάδες Ρεθεμνιώτες στο διάβα του χρόνου και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.


Χτισμένος πριν από 200 χρόνια, ντυμένος όλος με πέτρα, χρησιμοποιεί το ξύλο για το ψήσιμο του ψωμιού, η μυρουδιά του οποίου μοσχοβολά σε όλα τα γύρω στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Στα χρόνια αυτά της αδιάκοπης λειτουργίας του έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες για να καταλήξει τα τελευταία είκοσι έξι στον 50χρονο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, ο οποίος διατηρεί τον φούρνο με την παραδοσιακή του μορφή από το 1988.
Όπως αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Αλεξανδράκης ακόμη και οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής επιχείρησαν να τον καταστρέψουν. Μάταια όμως, ο φούρνος επιβίωσε και από τους Γερμανούς κατακτητές και βρίσκεται εν έτη 2014 όρθιος και σε πλήρη λειτουργία.
«Οι Γερμανοί το 1940 είχαν ρίξει μια οβίδα, γιατί φαινόταν ο καπνός και νόμιζαν ότι είναι κάποιο εργοστάσιο. Ακόμη υπάρχει το σημάδι από την τρύπα που άνοιξε στο ταβάνι από την οβίδα, ευτυχώς που έπεσε δίπλα και δεν έπεσε πάνω στον φούρνο» τονίζει ο 50χρονος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ακόμη και σήμερα ακολουθεί την ίδια διαδικασία τόσο για την παρασκευή του ψωμιού όσο και για το ψήσιμό του: «Ψήνουμε το ψωμί παραδοσιακά σε ξύλα όπως τα παλιά τα χρόνια. Ο φούρνος είναι όλος χτισμένος με πέτρα. Το ψήσιμο του ψωμιού είναι καλύτερο με αυτόν τον τρόπο, γιατί γίνεται πάνω στην πέτρα με φυσικό τρόπο. Έτσι το ψωμί γίνεται πιο νόστιμο. Βέβαια είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιείς παραδοσιακό φούρνο, γιατί δεν είναι όπως τους ηλεκτρικούς που οι θερμοκρασίες είναι στάνταρτ, εδώ χρειάζεται προσοχή αλλά και πείρα. Αν δεν έχεις πείρα δεν μπορείς να βγάλεις καλοψημένο ψωμί».
Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη είναι δύσκολο το να επιλέξει κάποιος να ακολουθήσει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και ψησίματος του ψωμιού στην σημερινή εποχή, καθώς η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα της μαζικής παραγωγής. Ωστόσο ο ίδιος επιμένει στην χρήση του παραδοσιακού ξυλόφουρνου και από ότι φαίνεται από την αυξημένη του πελατεία η επιλογή του αυτή τον έχει δικαιώσει.


Όλα τα προϊόντα μας τα κάνουμε με προζύμι, όπως ακριβώς το έφτιαχναν και παλιά. Έχουμε 7-8 διαφορετικά είδη ψωμιού, ενώ τελευταία βγάζουμε και ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο στάρι (το γνωστό αλεύρι ΖΕΑΣ που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για την παρασκευή του ψωμιού) κάνουμε επίσης και επτάζυμα παξιμάδια. Όλα μας τα είδη τα ψήνουμε στον ξυλόφουρνο... κουλουράκια, τσουρεκάκια... όλα. Στους πελάτες αρέσει πολύ το ψωμί που ψήνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εξυπηρετούμε εδώ την γειτονιά και όλοι τους είναι ευχαριστημένοι» προσθέτει ο 50χρονος ιδιοκτήτης.
 Μάλιστα ο κ. Αλεξανδράκης σκοπεύει να διατηρήσει για πολλά ακόμη χρόνια τον παραδοσιακό του φούρνο, αφού ήδη έχει μάθει την τέχνη και τα μυστικά του καλού ψησίματος και στον γιο του, ο οποίος αναμένεται να τον διαδεχθεί κάποια στιγμή και να αναλάβει την επιχείρηση. Έτσι ο παλιός πετρόχτιστος φούρνος των διακοσίων ετών θα συνεχίσει να ψήνει καθημερινά τα αρτοσκευάσματα και στο μέλλον και να πλημμυρίζει με την μοναδική μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Post Top Ad

.............