«Ιωάννης Εμμ. Μανουσάκης: 14 Ιουνίου 1942 - Η θυσία» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αύριο Κυριακή 19 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 το πρωί στο Δραπέτι, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του δασκάλου Γιάννη Μανουσάκη που εκτελέστηκε στις 14 Ιουνίου 1942 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Η εκδήλωση διοργανώνεται μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.Α.Π.) Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπετίου και το Εργαστήριο Ιστορίας Νεότερης Ελλάδος και Νεοελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στις 11 το πρωί στο Μνημείο πεσόντων Δραπετίου θα τελεστεί
Επιμνημόσυνη δέηση, και θα ακολουθήσουν:
Προσκλητήριο νεκρών,
Κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρία Καλογεράκη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου, κ. Μιχάλη Βουλγαράκη.


Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουστεί ο Εθνικός Ύμνος.

Στις 11.30 το πρωί στην Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου.

Θα χαιρετίσουν οι:
- Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης
- Εκπρόσωπος Εργαστηρίου Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας & Νεοελληνικού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Πατεράκης
- Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου, κ. Μιχάλης Βουλγαράκης
- Εκπρόσωπος της οικογένειας Μανουσάκη, κ. Γεώργιος Μιχ. Μανουσάκης

Την ομιλία - «Γιάννης Μανουσάκης - Η Θυσία» θα πραγματοποιήσει ο κ. Γιώργος Καλογεράκης, Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου.

Για τη «σύλληψη του Γιάννη Μανουσάκη», θα μιλήσει ο Αλκιβιάδης Μανουσάκης, υιός του αείμνηστου Ιωάννη Εμμ. Μανουσάκη.

Στις 12.15 το μεσημέρι στον αύλειο χώρο της αίθουσας Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου θα γίνει η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπετίου