ΤΡΕΙΣ ΡΕΘΕΜΙΩΤΙΣΣΕΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟ... ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΡΕΙΣ ΡΕΘΕΜΙΩΤΙΣΣΕΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟ... ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥΣ


Γυναίκες φωτεινές, με διαφορετικές καταβολές κι εμπειρίες στη ζωή. Γυναίκες που η Θεά Μοίρα τις προόριζε να γνωριστούν μεταξύ τους, μέσα από τη φιλία, για να δεθούν ακόμη περισσότερο μεταξύ τους, μέσα από τη δημιουργία και την τέχνη. Κοινά στοιχεία, η ευαισθησία και η ανάγκη να εκφράσουν, να κοινωνήσουν τον ψυχισμό τους προς τα έξω.
Τρεις Ρεθεμνιώτισσες ενώνουν τις «φωνές» τους κι αποκαλύπτονται μέσω της ζωγραφικής τέχνης και της ξύλινης κατασκευής, για πρώτη φορά από κοινού στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ο τίτλος της έκθεσης σε βάζει σε προβληματισμό, πριν καν την επισκεφθείς: «Σύνορα φωτός ευλογημένο σκοτάδι». Κινείται στα όρια και σε προκαλεί να τις γνωρίσεις, να συνδιαλλαγείς μαζί τους και να συζητήσεις, όλα όσα είναι κρυμμένα μέσα σου και θέλεις να αποκαλυφθούν, όλα όσα σου φανερώνονται και θέλεις να τα κρύψεις.
Πρόκειται για την Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη, την Εύη Τσάνα και την Μαρία Πουρή. Τρεις νέες καλλιτέχνιδες του Ρεθύμνου, που το ταλέντο τους αναβλύζει σαν φυσική πηγή, σαν αεράκι που αγγίζει και φεύγει. Τρεις νέες καλλιτέχνιδες, οι οποίες λάμπουν σαν τον χρυσό, μέσα από τα έργα τους, αλλά κι από την προσωπική επαφή μαζί τους.
Έχοντας επιρροές από ποίηση (Τάσο Λειβαδίτη, Νίκο Εγγονόπουλο, Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα), από διακόσμηση, κόσμημα και κατασκευές, αντλούν την έμπνευση από το φως που διαδέχεται το σκοτάδι. Αντλούν την έμπνευση από τον άνθρωπο, που σκυθρωπός αποφασίζει κάποια στιγμή, πως ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκωθεί, να αναπνεύσει.
Τα εκθέματα ζωντανά, δημιουργικά σε ιδέες και χρώματα, σε προτρέπουν να προβληματιστείς, δίχως να μελαγχολήσεις. Σε προτρέπουν να ψάξεις μέσα σου και να μιλήσεις για όλα όσα πάντοτε περιφρονούσες. Για αυτά τα απλά που έκρυβες θαμμένα, βαθιά μες την ψυχή σου.
«Όλα είναι μέσα στο μυαλό» λένε και προσθέτουν ότι τα έργα που εκθέτουν έχουν ως βασικό θέμα τον άνθρωπο, μα κυρίως τον ανθρώπινο νου: «Τα έργα μας είναι ανθρωποκεντρικά, με χρωματικές αντιθέσεις, αντίθετες κατευθύνσεις, μα πάνω από όλα με ερεθίσματα και πολλή τροφή για σκέψη».
«Προσκαλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να 'ρθουν και να συνομιλήσουν μαζί μας, με τα έργα μας και με μας προσωπικά» λένε στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», μια πρόσκληση που κρίνοντας από την εμπειρία της συνέντευξης μας μαζί τους, αν μη τι άλλο, περιέχει ουσία, μα πάνω από όλα μια ομορφιά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ψυχισμού.
- Η Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη, είναι 27 ετών, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και τα τελευταία δύο χρόνια σπουδάζει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας ζωγραφική και σκηνογραφία.
- Η Εύη Τσάνα, 41 χρονών, από τον Πλακιά Ρεθύμνου, έχει κάνει σπουδές στη διακόσμηση, στην ζωγραφική και στις κατασκευές και ζει μόνιμα στο Μιλάνο της Ιταλίας.
- Η Μαρία Πουρή, στα 36 χρόνια ζωής της, έχει σπουδάσει πάνω στο σχέδιο κατασκευής κοσμήματος, ενώ τον τελευταίο χρόνο ασχολείται με το σχέδιο επίπλου, φωτιστικών και αντικειμένων, εμπνευσμένα από τη θάλασσα.
Η έκθεση «Σύνορα φωτός ευλογημένο σκοτάδι» άνοιξε τις πύλες της χθες και θα διαρκέσει έως τις 11 του Σεπτέμβρη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αθανάσιου Τσολιά





ΠΗΓΗ: http://www.rethnea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............