Ο πολιτικός μηχανικός Μανώλης Βεληβασάκης είναι ο νέος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών όπως προέκυψε από τις αρχαιρεσίες του οργάνου που πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Το όργανο εξέλεξε νέα διοίκηση με τις κάλπες να αναδεικνύουν νικήτρια την Αμερική που επικράτησε της Αυστραλίας.
Oι εκλέκτορες των Ομοσπονδιών από όλες τις γωνιές του πλανήτη, συγκεντρώθηκαν στο Αρκάδι και αφού άκουσαν τον απολογισμό της τρέχουσας Προεδρίας από τον πρόεδρο κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, που εκπροσωπεί την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, εξέλεξαν τον νέο Πρόεδρο.
Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών είναι τριτοβάθμιο όργανο, τα μέλη της δηλ. δεν είναι Σύλλογοι αλλά Ομοσπονδίες, εκτός από τον Σύλλογο Κρητών της Νοτίου Αφρικής που είναι και ο μοναδικός Σύλλογος στην ήπειρο αυτή. Συστάθηκε σε Σώμα για πρώτη φορά το 2005.
Πρώτος πρόεδρος (2005 – 2008) ήταν ο κ. Σταύρος Σημαντήρης(Αμερική). Στη συνέχεια και για τα χρόνια 2008 έως 2011 πρόεδρος ήταν ο κ. Γιώργος Αεράκης (Ευρώπη) και τωρινός όπως προαναφέρθηκε ο κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης. Ο καθένας από αυτούς με την συνδρομή της Ομοσπονδίας του και της ομάδας του, έβαλε το λιθαράκι του για να γίνει το ΠΣΚ κατ αρχήν αναγνωρίσιμο και στη συνέχεια να καταστεί συνομιλητής της Ελληνικής Πολιτείας και κυρίως της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα που άπτονται της κρητικής διασποράς. Η Περιφέρεια δε Κρήτης έχει ιδρύσει ειδικό Γραφείο για τους ξενιτεμένους Κρήτες. Είχαν οι πρώτοι πρόεδροι ένα κοινό χαρακτηριστικό; Ναι, τουλάχιστον ένα. Ήταν και οι τρεις Ρεθεμνιώτες! Από Μέρωνα (Σημαντήρης), Ανώγεια (Αεράκης), Μέλαμπες (Τσουρδαλάκης).
Ποιος είναι ο Μ. Βεληβασάκης
Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Έχοντας ολοκληρώσει το 1970 τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο πήγε για σπουδές στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχοντας στο μυαλό του, ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα με το πτυχίο του. Ωστόσο, η πορεία του, ήταν εκείνη που συνήθως ακολουθούν όλοι όσοι θέλουν να πετύχουν κάτι παραπάνω στη ζωή τους, παρά να επαναπαυθούν σε έναν τίτλο σπουδών. Μετά την αποφοίτησή του ακολούθησε το μεταπτυχιακό και ακολούθως αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο να εργαστεί για λίγα χρόνια, προκειμένου να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία. Όμως η μία δουλειά έφερε την άλλη, οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάστηκαν και ο Μανώλης Βεληβασάκης βρέθηκε να έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια στις ΗΠΑ.
Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος και ένας από τους οκτώ κύριους μετόχους της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρίας Consulting Thornton-Tomasett, στην οποία μετέχει από το 1975, όπως και πρόεδρος της LZA Technology Division. Παράλληλα, είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction, ενώ για χρόνια διετέλεσε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology.
Ο Μ. Βεληβασάκης δεν κρύβει ότι η Ελλάδα και η γενέτειρά του, Κρήτη, του λείπουν, δεν παραλείπει πάντα να αναφέρεται στις αρχές που έλαβε από την οικογένειά του, η οποίες όπως λέει, σε συνδυασμό με την κρητική πολιτιστική κληρονομιά, υπήρξαν πολύτιμες για τη δική του πορεία. Μερικά από τα έργα του, ένας ουρανοξύστης ύψους 1.001 μ. στην Τζέντα η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, η επίβλεψη κατασκευής του Οικονομικού Κέντρου της Ταϊπέι ύψους 451 μέτρων, η δομική ανάλυση και αναστήλωση του θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον (1990-1992), η οποία συνεχίζεται και σήμερα με μία νέα μελέτη, η μελέτη αποκατάστασης του Empire State Building της Νέας Υόρκης, όπως και η αντισεισμική θωράκιση του αεροδρομίου «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, μετά τον σεισμό του 1999.
Ο ίδιος θεωρεί ως μία δύσκολη στιγμή στην επαγγελματική πορεία του την πλήρη αποκατάσταση του χώρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το Ground Zero, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που ανέλαβε η εταιρία του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά το ότι έχει βραβευθεί πολλάκις στη χώρα μας, δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή του επαγγελματικά. Ο Μανώλης Βεληβασάκης, έχει συνεργαστεί αρκετές φορές και με τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, με τελευταίο τους έργο, την κατασκευή ενός ουρανοξύστη, 150 ορόφων στο Σικάγο.
ΠΗΓΗ: http://rethemnosnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου