ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ

Το βιβλίο του Χανιώτη ιστορικού Γιάννη Σκαλιδάκη “Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943 – 1944)” (εκδόσεις Ασίνη) παρουσιάζεται την Πέμπτη 28 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθ. Κ. Βενιζέλος”

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Βασίλης Μανουσάκης, ιστορικός. Την εκδήλωση, που διοργανώνεται από τις εκδόσεις Ασίνη, συντονίζει ο Γιώργος Κουκουράκης, επιστημονικός συνεργάτης Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθ. Κ. Βενιζέλος”.
Το βιβλίο εξιστορεί τη διαδικασία συγκρότησης της Ελεύθερης Ελλάδας και των διαφόρων μορφών εξουσίας του ΕΑΜ την περίοδο της Κατοχής, με αποκορύφωμα τη δημιουργία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) την άνοιξη του 1944. Η ΠΕΕΑ αποτέλεσε την πραγματική κυβέρνηση ενός μεγάλου μέρους της χώρας μέχρι την αυτοδιάλυσή της, έναν μήνα πριν από τα Δεκεμβριανά.
Δεν πρόκειται απλώς για μια πολιτική ιστορία, καθώς ο συγγραφέας λαμβάνει υπόψη τους οικονομικούς όρους, τις προϋποθέσεις και την κοινωνική απήχηση του εγχειρήματος. Παρουσιάζεται η συναρπαστική, πλην ατελέσφορη, πορεία του ΕΑΜ προς την εξουσία, μέσα από πληθώρα αδημοσίευτων ντοκουμέντων, μαρτυριών, πινάκων και εικονογραφικού υλικού. Στο παράρτημα παρατίθενται, για πρώτη φορά συγκεντρωμένα, βιογραφικά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, που συνήλθε στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας τον Μάιο του 1944.



ΠΗΓΗ: http://www.haniotika-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............