ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ... ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ... ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Στηρίξτε το σχολείο για όλους. Στηρίξτε το θεσμό της παράλληλη στήριξης…….

Ένας σημαντικός θεσμός η φιλοσοφία του οποίου στηρίζεται στο σχολείο για όλους και στο μη αποκλεισμό των μαθητών με αναπηρίες από το κοινό σχολείο βρίσκεται σε κίνδυνο αν ψηφιστεί η διάταξη του άρθρου 6 του νέου νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή.
Μέχρι τώρα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η εκπαίδευση των μαθητών με δυσκολίες είτε σε ειδικά σχολεία, είτε σε Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε) ή/και η δυνατότητα συνεκπαίδευσης τους στο γενικό σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη μορφή «παράλληλης στήριξης».
Όμως στο άρθρο 6 του σχεδίου νόμου για την «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» αναφέρεται: «όπου υπάρχει ιδρυμένο και λειτουργεί Τ.Ε. δεν χορηγείται παράλληλη στήριξη».


Η διάταξη αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις υπουργικές αποφάσεις που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα έτη για την παράλληλη στήριξη όπου συγκεκριμένα αναφερόταν ότι «σε περίπτωση που στο σχολείο λειτουργεί τμήμα ένταξης ή στην περιοχή ευθύνης του ΚΕΔΔΥ υπάρχει Ειδικό Σχολείο τότε η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικότερη αιτιολογία, δηλαδή να εξειδικεύει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν κρίνεται κατάλληλη η ένταξη του μαθητή στο τμήμα ένταξης ή η φοίτησή του στο Ειδικό Σχολείο» και χρειάζεται παράλληλη στήριξη (εναρμόνιση νόμου με πόρισμα Συνηγόρου).
Αν το άρθρο αυτό ψηφιστεί τότε θέτονται σοβαροί θεσμικοί φραγμοί στη χορήγηση της Παράλληλης Στήριξης (π.χ. δεν χορηγείται Παράλληλη Στήριξη όπου υπάρχουν Τμήματα Ένταξης), οδηγεί σε ραγδαία μείωση των Παράλληλων Στηρίξεων, πλήττοντας το δικαίωμα χιλιάδων παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην εκπαίδευση.
Επίσης βρίσκεται σε πλήρη εναντίωση με το Συνήγορο του Πολίτη που αναφέρει σε πόρισμα του ότι « το Υπουργείο είναι απαραίτητο να μεριμνήσει, ώστε η παράλληλη στήριξη - πέραν της παροχής της καθαυτής και του σαφούς διαχωρισμού της από τη φοίτηση σε τμήμα ένταξης - να διασφαλίζεται από την αρχή του σχολικού έτους και όπου αυτό είναι εφικτό, να επιδιώκεται η συνέχισή της το επόμενο έτος από τον ίδιο εκπαιδευτικό, ώστε να αποφεύγεται η εναλλαγή προσώπων με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα προσαρμογής των ενδιαφερόμενων μαθητών. Αναφορικά με τους μαθητές με ειδικές κατηγορίες προβλημάτων (π.χ. προβλήματα όρασης, ακοής κ.λπ.), το πόρισμα αναφέρει ότι είναι αναγκαίο ο εκπαιδευτικός να διαθέτει την εξειδίκευση που απαιτείται, ώστε να μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο μαθητή.


Στη σελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη βρίσκονται όλες οι παρεμβάσεις του σχετικά με την ειδική αγωγή, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν από το Υπουργείο. http://www.synigoros.gr/?i=childrens-rights.el.eidiki_agwgi
Το Σχολείο για Όλους βασικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας παρέχει μια σημαντική βάση για τη διασφάλιση της ισότητας ευκαιριών για τους μαθητές με διαφορετικούς τύπους ειδικών αναγκών σε όλους τους τομείς της ζωής τους (εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, απασχόληση και κοινωνική ζωή) βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ψηφίστε την έκκληση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής:

Ανδριώτη Αθηνά: Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............