Τ.Ε.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ "ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ" - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Τ.Ε.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ "ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ"


» “Οχι” εμπορευματοποίηση υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων - “Ναι” σε ήπια ανάπτυξη ως φυσικό αγαθό
Ασπίδα προστασίας των αιγιαλών υψώνει το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).
Σε έγγραφό του προς τους αρμόδιους υπουργούς χαρακτηρίζει τους αιγιαλούς και τις παραλίες «ως μέγιστο εθνικό πλούτο, που δεν εμπορευματοποιείται ως αναλώσιμο προϊόν υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων».
Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της ήπιας ανάπτυξης «των αιγιαλών και παραλιών με σαφείς κανόνες, που όλοι θα απολαμβάνουν ως φυσικό αγαθό και κοινό κτήμα».
Αφορμή αποτέλεσε το πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας”.
Οι θέσεις του Τ.Ε.Ε. διαμορφώθηκαν από τη Διοικούσα Επιτροπή από κοινού με τους τοπικούς Κλαδικούς Συλλόγους Μηχανικών (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ν. Χανίων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων, Σύλλογος Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Χανίων και Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης) σε ειδική θεματική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου.
Το Τ.Ε.Ε. σημειώνει ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου «διαφαίνεται ότι η επιχειρηματική σκοπιμότητα προτάσσεται κάθε άλλης. Επιπλέον διαφαίνεται ότι το συγκεκριμένο ν/σ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και θα έχει ως στόχο «τη διευκόλυνση των “στρατηγικών επενδύσεων” και τις “ιδιωτικοποιήσεις”. Το ΥΠ.ΟΙΚ. όμως δεν πρέπει να νομοθετεί ανεξάρτητα για το συγκεκριμένο αντικείμενο -χωρίς τουλάχιστον το Υ.Π.Ε.Κ.Α.- αφού οι επιπτώσεις των ρυθμίσεων που προτείνει, επηρεάζουν ουσιωδώς χωρικά και περιβαλλοντικά θέματα με έμμεσο ή άμεσο τρόπο».
Ακόμα το Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης σημειώνει ότι μαζί με τους Κλαδικούς Συλλόγους Μηχανικών θεωρεί «αναγκαία την ύπαρξη εθνικής πολιτικής διαχείρισης της παράκτιας και παρόχθιας ζώνης με ξεκάθαρες προδιαγραφές, που προστατεύουν το περιβάλλον, με στόχο τη διασφάλιση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου» και συντάσσονται «με τα υπόλοιπα Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε. που ζητούν την εγκατάλειψη της προώθησης του εν λόγω νομοσχεδίου».




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το Τ.Ε.Ε. διατυπώνει και προτάσεις και, μεταξύ άλλων, σημειώνει:
«• Με δεδομένο ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται άνοδος στη στάθμη της θάλασσας και διάβρωση των ακτών, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών κρίνεται σκόπιμο ο χαρακτήρας του Παλαιού Αιγιαλού και της Παλαιάς Οχθης Ποταμών και Λιμνών να μην ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, αλλά να έχει χαρακτήρα κοινής χρήσης και να ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο θα έχει και την υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού, όπως των Αιγιαλό και την Οχθη.
• Είναι αδιανόητη η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έστω και αν αυτές έχουν κατασκευαστεί μετά τον Ιούλιο του 2011 όπως ορίζουν οι ν. 4014/2011 και 4178/2013 ή ακόμα και αν κατασκευάζονται σήμερα) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία, που χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η δυνατότητα αυτή δεν είχε δοθεί έως σήμερα από τους νόμους για τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης για τον αιγιαλό, τα δάση και τους αρχαιολογικούς χώρους, ως αντίθετη στη συνταγματική επιταγή.
• Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η οποιαδήποτε μορφή επεμβάσεων για το μπάζωμα θαλάσσιου χώρου οι οποίες οδηγούν στην αλλοίωση της ακτομηχανικής συμπεριφοράς και την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος που είναι το καθαρά τουριστικό μας προϊόν, με σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια ανθρώπων και κατασκευών» κ.ά.
Το έγγραφο του ΤΕΕ απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, στους βουλευτές Χανίων – Ρεθύμνου,  κ.ά.






FOTO: JORGO STAY.
ΠΗΓΗ: http://www.haniotika-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............