Ψηλά σ 'ένα λόφο με θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου που ο Όμηρος είχε αποκαλέσει το "θάλασσα σα σκούρο κρασί" οι ανασκαφές τον περασμένο μήνα έφεραν στο φως μια αρχαία πόλη που είχε χαθεί εδώ και χιλιετίες.
Αρχαιολογοι και φοιτητές από τη Βόρεια Καρολίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ντόπιο εργάτες χρησιμοποίησαν φτυάρια, αξίνες, σπάτουλες και κόσκινα σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τα μυστήρια της Αζόρια, πόλη που καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου 2.500 χρόνια πριν.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί νεκροταφεία και οι απεικονίσεις της γλώσσας στην αγγειοπλαστική δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί. Έτσι ενδείξεις συγκεντρώνονται από τα απομεινάρια των κτιρίων, προσωπικά αντικείμενα, εργαλεία και τρόφιμα.
Η ανασκαφή αυτή αποτελεί το έργο ζωής του Donald Haggis, καθηγητή αρχαιολογίας στο UNC-Chapel Hill, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του έργου. Το UNC είναι ένα από τα μόλις τρία αμερικανικά πανεπιστήμια με άδεια να προχωρεί σε ανασκαφές στην Ελλάδα.
Για να φτάσει κανείς στο χώρο της ανασκαφής από το Καβούσι θα πρέπει να διασχίσει με το αυτοκίνητο έναν ορεινό δρόμο περίπου 1.187 πόδια πάνω απο τη θάλασσα με θέα που κόβει την ανάσα τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στα Σητειακά βουνά αλλά και 2.000 ετών ελαιόδεντρο. Στη συνέχεια ακολουθεί ποδαρόδρομος για μερικές εκατοντάδες μέτρα.
Είναι καλοκαίρι η ιδανική εποχή για ανασκαφή στην Αζόρια. Το UNC που διαθέτει άδεια από την Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να κάνει ανασκαφές περίπου 6 εβδομάδες το χρόνο.
Ο Haggis και το προσωπικό του εργάζονται στην περιοχή από το 2002 και έχει γίνει αρκετή και σημαντική δουλειά.
Υπάρχει εποπτεία απο ελληνικής πλευράς ενώ όλα τα ευρήματα παραμένουν στην Ελλάδα.
Στην κορυφή του τόπου δυο ντουζίνες φοιτητές και κρητικοί εργάτες απασχολούνται σε διάφορα σημεία του κτιρίου αναζητώντας αντικείμενα από έναν πολιτισμό που έχει χαθεί εδώ και αιώνες...
Στην κορυφή του λόφου έχουν αποκαλυφθεί μια σειρά σπίτια και κοινόχρηστα δημόσια κτίρια. Θεμέλια, τοιχώματα και κάποιοι πάγκοι έχουν ανακαλυφθεί. Ο Haggis είναι ο εργοδηγός, κατευθύνοντας τους δεκάδες μαθητές και μαθήτριες και Ελλήνων εργαζομένων - οι περισσότεροι από αυτούς τους αγρότες της Κρήτης - στο σκάψιμο τους.
ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου