ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ

Τελειωμό δεν έχουν οι καταστροφές στα φοινικόδεντρα που προκαλεί το σκαθάρι στο Νομό Λασιθίου.Σε 70.000 υπολογίζονται τα φοινικόδεντρα που υπάρχουν σήμερα στο Νομό Λασιθίου, συμπεριλαμβανομένου και του φοινικοδάσους Βάι με τους περίπου 13.000 φοίνικες Θεοφράστου.

Μεγάλος αριθμός φοινικοειδών φύονται στα τρία μεγάλα φυτώρια που υπάρχουν στο Λασίθι, το ένα απ' αυτά πλησίον του φοινικοδάσους.
Βέβαια τα στοιχεία βασίζονται σε καταγραφή, που έγινε πριν από μια πενταετία περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι ικανός αριθμός από τα δέντρα έχει αφανιστεί από την επέλαση του κόκκινου, ρυγχοφόρου σκαθαριού που ξεκίνησε και τα προσβάλει από το 2006 όταν και εμφανίστηκε στην Κρήτη.
Με επιτόπιους ελέγχους γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας συνεχίζουν και πιστοποιούν την κατάσταση κάθε δέντρου και ενημερώνουν προσωπικά τους κατόχους τους για το τί πρέπει να πράξει, όταν εντοπίζεται πρόβλημα. Μεταξύ αυτών και το Δήμο Αγίου Νικολάου...
Η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Αγγελική Καραταράκη τόνισε ότι στον υπόλοιπο νομό, δυο φορές το χρόνο γίνεται επιτόπιος έλεγχος και καταγραφή της κατάστασης των φοινικόδεντρων και της θέσης τους με χρήση GPS. Ανέφερε επίσης ότι «γενικώς η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.
Το σκαθάρι είναι εδώ και εξαπλώνεται, προσβάλλοντας διαρκώς και περισσότερα δέντρα, με έξαρση τις περιόδους ανοίξεως και φθινοπώρου και ιδιαίτερη προτίμηση στους φοίνικες των καναρίων.
Σύμφωνα με το anatolh.com μεγάλος αριθμός απ' αυτούς έχουν φυτευτεί σε ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες των οποίων φροντίζουν με τη χρήση φυτοφαρμάκων να αντιμετωπίζουν το έντομο, παρατείνοντας τη ζωή των φοινίκων. Κάποιοι «χάνονται», άλλοι ξεφεύγουν προσωρινά, στο τέλος όμως θα χαθούν όλοι οι κανάριοι».




ΠΗΓΗ: http://www.creteplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............