Τι διαβάζουν οι Ηρακλειώτες του Μεσοπολέμου; Ποιες είναι οι λογοτεχνικές προτιμήσεις τους; Ποια είναι η πνευματική εικόνα του τόπου;
Με οδηγό τη λογοτεχνία της περιόδου και μέσα από τα κείμενα των περιοδικών αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και επιχειρείται η «χαρτογράφηση» της πνευματικής ζωής του μεσοπολεμικού Ηρακλείου, πτυχές της οποίας θα αναδειχθούν κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Καρτσάκη Το λογοτεχνικό Ηράκλειο του Μεσοπολέμου. Κείμενα, Έντυπα, Δημιουργοί, Δήμος Ηρακλείου-Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, 2013 που οργανώνεται από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014, ώρα 19.30΄, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θεοχάρης Δετοράκης, Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Χριστίνα Ντουνιά, Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Χριστόφορος Λιοντάκης, ποιητής.
Ο Αντώνης Καρτσάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή, με θέμα «Η κριτική της ποίησης στα μεταπολεμικά λογοτεχνικά περιοδικά (1945-1967)». Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ως Διευθυντής Λυκείου και ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Εγκυκλοπαίδειας Τύπου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη νεοελληνική λογοτεχνία και ειδικότερα στη λογοτεχνική κριτική, καθώς και στον περιοδικό λογοτεχνικό τύπο. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί η μελέτη του Μεταπολεμική κριτική και ποίηση. Ζητήματα αισθητικής και ιδεολογίας (2009). Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου