ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ 1917 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ 1917

Της Μαρίας Καλλέργη
Το πρώτο Θέατρο στο Ηράκλειο. Σπουδαίο γεγονός όταν μιλάμε για το 1917. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, ήταν το μοναδικό στην Κρήτη. Πρώτο έργο η Ερωφίλη του Χορτάτση και ηθοποιοί οι μαθητές και οι μαθήτριες του ιστορικού Λυκείου Κοραής. Η είδηση φιλοξενείται στο ανυπόγραφο κείμενο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Νέα Εφημερίς την Τρίτη 3 Ιουλίου, το οποίο αναγνωρίζει το σπουδαίο του έργου και τις πίκρες και τα μαρτύρια που ήπιε με τουλούμι ο ιδιοκτήτης του για να το κατασκευάσει.
Γράφει λοιπόν ο αρθρογράφος στην στήλη ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗΝμε τίτλο ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ : Την Κυριακήν το απόγευμα άνοιξε για πρώτη φορά το θέατρο του Πουλακάκη. Είναι κάπου δύο χρόνια που το θεμέλιωσε αυτό το θέατρο ο ιδιοκτήτης του και μες σ αυτά τα δύο χρόνια ήπιε με το τουλούμι τις πίκρες και τα μαρτύρια. Επί τέλους τελείωσε και για πρώτη φορά την Κυριακή το απόγεμα άνοιξε τις πόρτες του.

Πλατεία Ελευθερίας, Μεσοπόλεμος. Η αίθουσα "Πουλακάκη" διακρίνεται πίσω δεξιά (αρχείο Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων)
Ο αρθρογράφος στη συνέχεια περνά στην κριτική: Τώρα τι να πούμε για το μεγάλο αυτό έργο; Μα πούμε πως πέτυχε τέλεια; Δεν μπορούμε να το πούμε γιατί έχει δύο σπουδαιότατες ελλείψεις, ελλείψεις σημαντικότατες και πολύ σοβαρές που μικραίνουν την αξίαν του. Δεν ετηρήθην σχέδιον στα θεωρεία μήτε στην γαλαρία πάνω, που όλα τα καθίσματα βρίσκονται μακριά έστω κι ένα μέτρο από το κέντρο και είναι αδύνατο να αντικρύσουν μήτε τον όροφο της σκηνής. Από εκεί τίποτε δεν μπορεί να δης κι από τα θεωρεία μόνο οι δυο πρώτοι μπορούν να βλέπουν, οι άλλοι πρέπει να είναι ορθοί και να σκύφτουν καλά για να μπορούν να βλέπουν λίγο και όχι με την άνεση που χρειάζεται.
Ο Αλέξανδρος Πουλακάκης με τη σύζυγό του. (προσωπικό αρχείο του εγγονού του, Αλέκου Πουλακάκη)
Ακολούθως ο αρθρογράφος επανέρχεται στα καλά λόγια: Η πλατεία του όμως, η αντικρινή γαλερία και το υπερώον είναι πρώτης τάξεως όπως θα είναι πρώτης τάξεως και το θέωρείον που θα γίνει εν συνεχεία των δύο πρώτων που θα κλείσει όμως από το δεξιό μέρος τας εξόδους κινδύνου. Επίσης η κλίμαξ που χρησιμεύει για τα θεωρεία και τη γαλερία είναι τέλεια ανεπαρκής και για την τακτικήν κυκλοφορίαν, πολλώ μάλλον για περίπτωση κινδύνου.
Μα όλα αυτά διορθώνονται γιατί να εξετάσει κανείς είναι μικρά μπρος στο μεγάλο έργο που αποτελεί αυτό καθαυτό το θέατρο Πουλακάκη. Η πόλις του οφείλει μια ευγνωμοσύνη γιατί της έδωκε ένα θέατρο επαρκές εις όγκο για τας ανάγκας της επί του παρόντος και τα λόγια που είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μετά τον αγιασμό και ο κ.Τζοβενής κηρύσσοντας το άνοιγμα του θεάτρου προλογίζοντας την «Ερωφίλη» είναι όλα δίκαια και σωστά γιατί ο κ.Πουλακάκης αξίζει την υποστήριξη του κοινού του Ηρακλείου.
Το έργο και οι ηθοποιοί
Τελειώνοντας το κείμενο αναφέρεται στο έργο αλλά και στους ηθοποιούς που δεν ήταν άλλοι από τους μαθητές του ιστορικού Λυκείου Κοραής. Διαβάζουμε λοιπόν:
"Μια πολύ ευτυχής σύμπτωσις - γιατί απλώς σύμπτωσις ήταν - έκαμε το πρώτο θέατρο που χτίστηκε στην Κρήτη- γιατί πραγματικά είναι το πρώτο θέατρο - να ανοίξει με έργο καθαρά Κρητικό την Ερωφίλη του Χορτάτση και οι πρώτοι ηθοποιοί να είναι τα θαλερά βλαστάρια από παιδιά και κορίτσια που με προσοχή και στοργή γλυκοποτίζει το μοναδικό Λύκειο μας ο Κοραής από παιδιά και κορίτσια γεννοανεθρεμμένα στην Κρήτη, και που θα αποτελέσουν πολύ γλήγορα τους θερμότερους υποστηρικτές του θεάτρου αυτού, που προχθές το απόγεμα καθαρό, στολισμένο σα νυφούλα παραδόθηκε στις χαρές μας τις πνευματικές".



ΠΗΓΗ: http://irakliolive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............