ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ


Ο Δημήτρης Σγουρός γεννήθηκε το 1968 στην Κριτσά Λασιθίου, όπου έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Στη συνέχεια, τελείωσε το Λύκειο στον Άγιο Νικόλαο. Η επίδραση της οικογένειάς του αλλά και η πλούσια  μουσικοχορευτική παράδοση του χωριού του τον έκανα να αγαπήσει από μικρός την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης και να ασχοληθεί με τη λύρα και το τραγούδι.
Αργότερα, όταν ήταν φοιτητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ρεθύμνου, άρχισε να σπουδάζει την Ελληνική – Βυζαντινή μουσική και το 1995 πήρε δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας στην Αθήνα με δάσκαλο τον Βασίλη Νόνη. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δύο προσωπικές εκδόσεις:


Α. "Τα Σα εκ των Σων" 1999 από το Κρητικό μουσικό εργαστήρι


Β. "Αρά και που" 2003 από τις μουσικές εκδόσεις «Σείστρον»

Ο Δημήτρης Σγουρός, ο Λασιθιώτης καλλιτέχνης έχει αφιερώσει ατέλειωτες ώρες στη διάσωση παλιών τραγουδιών και χορών της Κρήτης. Μια προσπάθεια που έχει βοηθήσει και έχει διδάξει νέους μουσικούς στην προσπάθεια τους να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν την γνήσια κρητική μας παράδοση.
Είναι ο μουσικός στου οποίου τα χέρια η κρητική λύρα δίδει άλλη διάσταση στην έμπνευση ακολουθώντας δύσκολα μουσικά μονοπάτια τα οποία με απαράμιλλη δεξιοτεχνία τα εναρμονίζει με τους άγραφους κανόνες της κρητικής παραδοσιακής μελοποιίας. Ορμώμενος από την Κριτσά, το χωριό όπου ζει και μεγάλωσε, μετουσίωσε τα πλούσια παιδικά ακούσματα της περιοχής του σ ένα προσωπικό ύφος που πετυχαίνει να συνδυάζει το χθες με το σήμερα.
Βαθύς γνώστης της Βυζαντινής μουσικής ο Δημήτρης Σγουρός, δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά και ...δάσκαλος στην κρητική μουσική, έχει καταφέρει να διατηρήσει την κρητική μελωδία σε μονοπάτια που αξίζει κανείς να γνωρίσει μέσα από τη ξεχωριστή του δισκογραφία.


Συμμετέχει επίσης στις Δισκογραφικές Εκδόσεις:

α. "Λάκης Χαλκιάς: 2500 χρόνια ελληνικής μουσικής" Αθήνα 1999 (Ηχογράφηση από το Μέγ. Μουσικής Αθηνών)
β. "Γλυκασμός των Αγγέλων". Μουσικοφιλολογική έκδοση εκκλ. Πνευματικού κέντρου Αγ. Νικολάου, εκδ. 2000
γ. "Κρήτη" από τη σειρά Έλληνες Ακρίτες Αρχείου Ελλ. Μουσικής, εκδ. 2000
δ. "Αγρίμι και κοράσο" π. Στεφανής ο Νίκας, εκδ. 2002





ΠΗΓΗ: http://kritikiparadosi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............