4 ΜΝΗΜΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΠΟ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

4 ΜΝΗΜΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΠΟ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ένα βήμα πιο κοντά για να ενταχθούν ως Μνημεία στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO βρίσκονται ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, η Αρχαία Απτέρα, τα Ενετικά τείχη των Χανίων και το Μινωικό ανάκτορο στον λόφο Καστέλι, αφού περιλαμβάνονται στον ενδεικτικό κατάλογο της Ελλάδας για υποψηφιότητα, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων με θέμα την παρουσίαση του Φυσικού και Πολιτιστικού Αποθέματος του Εθνικού Δρυμού.



Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την ένταξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ως Μνημείο στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς για τη διαχείριση του Εθνικού Δρυμού για λόγους φυσικού περιβάλλοντος, για τη γεωλογική μοναδικότητά του, για το μεγάλο απόθεμα βιοποικιλότητας. Ηδη η πρόταση για ένταξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, έχει δημοσιευθεί στο site της UNESCO. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες σχετικά με τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, το φυσικό περιβάλλον και τα Μνημεία.



Μιλώντας για τα “Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς – τον σχεδιασμό και τη διαχείριση μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης” ο νομικός περιβάλλοντος – περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης επεσήμανε ότι «έχει μόλις αναθεωρηθεί η ελληνική ενδεικτική λίστα για την Ουνέσκο που είναι ο προθάλαμος των υπό ένταξη Μνημείων. Στον ελληνικό ενδεικτικό κατάλογο περιλαμβάνεται το Φαράγγι της Σαμαριάς, η Σπιναλόγκα, τα Μινωικά ανάκτορα, η Αρχαία Απτέρα, τα Ενετικά τείχη των Χανίων και του Ηρακλείου ως μεσαιωνικές οχυρώσεις. Εμείς, ως Περιφέρεια, έχουμε περάσει το τεχνικό πρόγραμμα του 2014 με χρηματοδότηση για να “ωριμάσουμε” τον φάκελο της υποψηφιότητας του Δρυμού στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Ο κ. Μιχελογιάννης τόνισε ότι «μέχρι σήμερα η Κρήτη δεν είχε καμία εγγραφή στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ολες οι περιοχές της Μεσογείου έχουν, εκτός από την Κρήτη».
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ετοιμάσει τη σχετική εισήγηση – πρόταση που είναι ήδη δημοσιευμένη στο site της UNESCO και προτείνουν προς ένταξη τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, ως Μνημείο στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για λόγους φυσικού περιβάλλοντος, για τη γεωλογική  μοναδικότητά του, για το μεγάλο απόθεμα βιοποικιλότητας, για την αισθητική αξία του κ.ά.


Για την ποικιλότητα του οικοτόπου που διαφοροποιεί τη Σαμαριά από άλλους αντίστοιχους τόπους στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο αλλά και στον κόσμο μίλησε ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με θέμα “Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς: Διασχίζοντας μία ήπειρο σε 2.500 μέτρα”.

Όπως ανέφερε ο κ. Λυμπεράκης «στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς υπάρχουν ενδημικά φυτά  και ζώα που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί φύονται  περισσότερα από 80 ενδημικά φυτά που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Η ένταξη του Εθνικού Δρυμού ως Μνημείο στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα σημαίνει άλλη μία υποχρέωση της Ελλάδας ως προς την προστασία του και τη διαφύλαξή του. Μέσα από κάθε βράβευση, διάκριση, ένταξη απορρέουν και υποχρεώσεις εκ μέρους της πολιτείας», ανέφερε.



Στα οικιστικά σύνολα Σαμαριά και Κάτω Χωριό και στις δυνατότητες της αειφόρου ανάκτησής τους αναφέρθηκαν οι: Αλέξανδρος Βαζάκας (λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης), Ερη Μπαντουβά (αρχιτέκτων μηχανικός) Αλέξης Τζομπανάκης (επίκουρος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης) που παρουσίασαν μία ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική αποτύπωση, αποτέλεσμα κοπιώδους έρευνας για τις δυνατότητες αξιοποίησης των δύο οικισμών σε συνεργασία με άλλους Φορείς. «Οι οικισμοί αποτελούν δείγματα της κρητικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και θα άξιζε η προστασία τους. Σκοπός είναι να καταφέρουμε να συνδυάσουμε μέσα από κάποιο πρόγραμμα όλους αυτούς τους παράγοντες για να ενταχθεί  ο Εθνικός Δρυμός ως Μνημείο στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όμως, χρειάζεται συντονισμός από πολλούς Φορείς και τομείς» ανέφεραν.

Για τις αρχαιολογικές μαρτυρίες στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς και την έννοια του πολιτιστικού περιβάλλοντος στη διεθνή του διάσταση μίλησε η Αναστασία Τζιγκουνάκη, δ/ντρια ΚΕ’ ΕΠΚΑ, αν. δ/ντρια 28ης ΕΒΑ. Την εκδήλωση διοργάνωσε η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”, που συντονίζει η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............