20 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

20 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Εξαιρετικά υψηλό είναι το περιβαλλοντικό και οικονομικό τίμημα που θα πληρώσει η Κρήτη, αν δεν αντιμετωπίσει μέσα στα επόμενα χρόνια το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών.

Ειδικά στο βόρειο μέτωπο υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται 20 στρ. αμμουδιάς με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι το πρόβλημα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις απ' όσο είχε εκτιμηθεί.


Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία, έναν από τους κύριους τουριστικούς ανταγωνιστές της Ελλάδας, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια η μέθοδος εμπλουτισμού των ακτών με το κόστος να το επωμίζονται άλλοτε οι ξενοδόχοι κι άλλοτε οι δήμοι.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Διάβρωση των ακτών – Προτάσεις και λύσεις" που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) και την οποία διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων σε συνεργασία με το Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.
Ειδικότερα για τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του κόλπου των Χανίων ο καθηγητής φυσικών καταστροφών και παράκτιας μηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας κ. Κώστας Συνολάκης τόνισε ότι η μελέτη προχωρά και το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει μία καθαρή εικόνα για τη λειτουργία του φαινομένου.
«Το Πολυτεχνείο Κρήτης κάνει τις μετρήσεις των κυμάτων και το ΕΛΚΕΘΕ κάνει τις μετρήσεις τοπογραφίας. Αυτά που έχουμε βρει μέχρι στιγμής είναι δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι αλλάζουν οι κυματισμοί χρόνο με τον χρόνο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν παίρναμε μετρήσεις μόνο για μία περίοδο τότε θα χάναμε τα ακραία κύματα.
Για παράδειγμα τον Ιανουάριο μετρήσαμε κύματα 7,5 μ. έξω από το λιμάνι, ενώ πέρυσι τα μέγιστα κύματα που είχαμε ήταν 4,5 μ. Το άλλο που βρήκαμε ήταν μικρές διαφορές, αλλά σημαντικές ανάμεσα στους μετρητές μας στο λιμάνι των Χανίων και στο Κολυμπάρι. Κι αυτό είναι σημαντικό για να δούμε πού πηγαίνει τελικά η άμμος κι αν υπάρχουν "ρεζερβουάρ" άμμου στον βυθό απ' όπου μπορούμε να την πάρουμε πίσω», τόνισε ο κ. Συνολάκης και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για να μπορέσουμε να κάνουμε προτάσεις».
"ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ"
Ερωτηθείς ο κ. Συνολάκης για τις επιπτώσεις από τη διάβρωση των ακτών σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «είναι πιο σοβαρές από ό,τι νομίζαμε» και συμπλήρωσε: «Σκεφτείτε μόνο ότι τον Αύγουστο το τουριστικό εισόδημα στην Κρήτη ήταν περίπου 500 εκατ. ευρώ που ισοδυναμεί με το 1/4 του τουριστικού εισοδήματος όλης της Ελλάδα. Αυτό μας δίνει μία εικόνα και για το πόσο μεγάλη είναι η αξία των παραλιών στην οικονομία μας δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται για τις παραλίες μας».
Ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε ακόμα ότι η παραλία που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόλπο των Χανίων είναι του Πλατανιά, ωστόσο, όπως είπε, «από τη Νέα Χώρα μέχρι το Κολυμπάρι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα».
«Υπολογίζουμε ότι στον βόρειο άξονα της Κρήτης χάνουμε περίπου 20 στρ. παραλίας τον χρόνο. Είναι ένα τεράστιο νούμερο, γιατί αυτό είναι το ενεργό κομμάτι της παραλίας δηλαδή που βάζουμε καρέκλες κ.λπ.», επεσήμανε καταλήγοντας ο κ. Συνολάκης.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κι ενώ στην Ελλάδα η διάβρωση παραμένει ακόμα ένα φαινόμενο υπό μελέτη, στη γειτονική Τουρκία εφαρμόζονται εδώ και χρόνια μέθοδοι επίλυσης του προβλήματος.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας Ahmet C. Yalciner μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε ότι αρκετά χρόνια τώρα ξενοδοχεία στην Τουρκία ζήτησαν από τους μηχανικούς βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα που είχαν οι περισσότερες παραλίες νοτιοδυτικά της χώρας. «Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόσαμε "ήπια" μέτρα και σε κάποιες άλλες πιο "σκληρά" και τα ξενοδοχεία κατάφεραν να ξανακερδίσουν τις παραλίες τους», τόνισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μέθοδο του εμπλουτισμού των παραλιών με άμμο υπογραμμίζοντας σχετικά ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες της Κρήτης είναι παρόμοιες με εκείνες των τουρκικών ακτών κι άρα δεν υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής της εν λόγου μεθόδου.
Παράλληλα ερωτηθείς για το ποιος επωμίζεται το κόστος στις παρεμβάσεις που έγιναν στη νοτιοδυτική Τουρκία απάντησε άλλοτε οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων κι άλλοτε οι δήμοι.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

.............