ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ

Αγαπητοί φίλοι, 
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε τη Δευτέρα  12/05 και ώρα 19.00 στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου (αίθουσα Ανδρόγεω) όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. 


Επισυνάπτουμε το Δελτίου Τύπου, την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Γιάννης Μαρκάκης
Διευθυντής Μουσείου παραδοσιακής ζωής Κρήτης "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ"

«Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν»

Το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»  συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που από το 1977 έχει καθιερώσει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων  (ICOM). Το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» ανταποκρινόμενο στο θέμα του φετινού εορτασμού «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν», θα παρουσιάσει τη δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοση του παραμυθιού «Πανηγύρι με τη γύρη». Η παρουσίαση που συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» και το Κέντρο Ειδικών Παιδιών «ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου (ισόγειο δημοτικής αίθουσας οδού Ανδρόγεω).



Το παραμύθι «Πανηγύρι με τη γύρη» συνέγραψαν η Μαίρη Μπαριτάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου και ο διευθυντής του Γιάννης Μαρκάκης και αποτελεί μέρος του ομώνυμου εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιείται στο Μουσείο.
Πρόκειται για ένα παραμύθι με ήρωες μέλισσες με ανθρωπομορφικούς χαρακτήρες. Πραγματεύεται τις σχέσεις μίας εργάτριας μέλισσας, της Μελίνας, που ζει στο φάσμα του αυτισμού και παρακολουθεί την προσπάθεια της ηρωίδας και των  συντρόφων της να φτιάξει τη δική της σταγόνα μέλι πραγματοποιώντας το μεγάλο ταξίδι της ένταξης. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη φύση, την αληθινή ζωή αλλά και τη χαρά από την πραγμάτωση του ονείρου και την αίσθηση της προσφοράς.
Το παραμύθι αγγίζει με ευαισθησία τα προβλήματα της αναπηρίας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προτείνει τρόπους να σταθούμε απέναντι σε αυτά. Συγχρόνως στο κείμενο εντάσσονται αρμονικά και αβίαστα πληροφορίες για τη ζωή των μελισσών και τη μελισσοκομική εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραμύθι έχει εικονογραφηθεί από παιδιά με αναπηρίες (με νοητική υστέρηση και αυτισμό) του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης.




Στην εκδήλωση θα μιλήσει η δρ. Νίκη Δεληκανάκη, Συντονίστρια Σχολικών Συμβούλων Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Ν. Hρακλείου και σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής με θέμα «Η ένταξη της διαφορετικότητας στην εκπαίδευση μέσα από το παραμύθι “Πανηγύρι με τη γύρη”». Επίσης, η  εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Νίτσα Σακελλάκη θα αναπτύξει το θέμα: «Τα άνθη του διαφορετικού: ο κόσμος του αυτιστικού φάσματος». Τέλος, η φιλόλογος και συγγραφέας Μαίρη Μπαριτάκη θα παρουσιάσει το βιβλίο, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν η ηθοποιός και δραματοθεραπεύτρια Χριστίνα Φερετζάκη καθώς και μαθητές της Ε τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου τη βραδιά της εκδήλωσης θα διατεθούν για τους σκοπούς του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ».

Λ. Χερσονήσου 70014, Κρήτη
Tηλ : 28970-23660, 2810-242312
Fax : 28970-24674, E-mail :info@lychnostatis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............