Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κεντρικού και Νότιου Άξονα Δήμου Σητείας
Στις 16 Μαρτίου 2014 στον Ξενώνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραισού συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων του Κεντρικού και Νότιου άξονα του Δήμου Σητείας με σκοπό την γνωριμία και την ανάπτυξη κοινών δράσεων όπως ιστορικών, πολιτιστικών, οικονομικών ( δράσεων που έχουν σχέση με την τοπική οικονομία), και περιβαλλοντικών.
Όλοι οι σύλλογοι που συμμετείχαν μέσα σε κλίμα συνεργασίας και συμπόρευσης έδωσαν μεγάλη σημασία στα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε συλλόγου και τα οποία έχουν σχέση με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον, την τοπική διατροφή, την αγροτική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών μας.
Από την συνάντηση αυτή βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα και αποφασίστηκαν κοινές δράσεις όλων των συλλόγων όπως:
• Μουσική Παράδοση Ανατολικής Κρήτης : Διαπιστώθηκε ότι η μουσική παράδοση και οι χοροί της περιοχής μας έχουν αλλοιωθεί και τείνουν να χαθούν και είναι σημαντικό οι σύλλογοι να δράσουν άμεσα μαζί με τους τοπικούς καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς για την διάσωση τους.
Προτάθηκε να γίνετε κάθε χρόνο σε διαφορετικό σύλλογο ένα φεστιβάλ με ομιλίες εκθέσεις, αφιερώματα, διαγωνισμούς στοίχων και χορών, επίδειξη χορών, τιμητικές διακρίσεις σε νέους καλλιτέχνες κ.α. Αποφασίστηκε να ξεκινήσει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πραισού που έχει στο φετινό του πρόγραμμα τέτοια εκδήλωση με την συνεργασία και των άλλων συλλόγων.
• Διαπιστώθηκε ότι όλοι οι σύλλογοι έχουν σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά να προβάλουν για την περιοχή τους αλλά δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα ώστε να προβληθούν καλύτερα και να αξιοποιηθούν υπέρ της τοπικής κοινωνίας.
Αποφασίστηκε κάθε σύλλογος να συγκεντρώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που έχουν σχέση με την περιοχή του, όπως αρχαιολογικοί - ιστορικοί χώροι, μουσεία - εκθετήρια, σπήλαια, περιπατητικές διαδρομές , περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, Ιερούς Ναούς, παλιά επαγγέλματα που ασκούνταν στην περιοχή, πολιτιστικά, περιβαλλοντολογικά κ.α. και να εκδοθεί με την συνεργασία των συλλόγων και τοπικών φορέων της περιοχής ένας οδηγός ο οποίος θα είναι και ηλεκτρονικός (site).
• Υπήρξε προβληματισμός για τα ήθη και έθιμα που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή καθώς και τα κοινά πανηγύρια που γινόταν σε διάφορα εξωκκλήσια παλαιοτέρα με την συμμετοχή πολλών χωριών, όπως της Παναγίας της Μερτιανής που γινόταν από τους κατοίκους 4 χωριών, του Αφέντη Χριστού στου Φυγέτο το Μύλο από 6 χωριά κ.α.
Αποφάσισαν οι σύλλογοι που συμμετείχαν τα χωριά τους σε τέτοια πανηγύρια να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να αναβιώσουν τα πανηγύρια όπως γίνονταν τους παλαιότερους χρόνους.
• Σημαντικός είναι και ο προβληματισμός μερικών συλλόγων για την μη συμμετοχή των νέων σε εθελοντικές δράσεις, στις εκδηλώσεις των συλλόγων και γενικά η απαξίωση του ρόλου των πολιτιστικών συλλόγων.
Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι αυτή την δύσκολη εποχή που περνά η κοινωνία της χώρας μας έχουν έντονο προβληματισμό για όλα που συμβαίνουν και για το μέλλον τους. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλους τους συλλόγους να γίνει προσέγγιση των νέων με διαμόρφωση δικών τους προτάσεων και προσεγγίσεων για το ρόλο του συλλόγου και πως θα μπορούσαν οι νέοι να διαμορφώσουν δικές τους πρωτοβουλίες στα πλαίσια και στα πρότυπα που αυτοί θέλουν και γενικότερα να γίνει ένα ειλικρινές κάλεσμα για την βοήθεια και συμμετοχή τους.
• Υπήρξε επίσης έντονος προβληματισμός όλων των συλλόγων για τα φορολογικά κάθε συλλόγου καθώς και την θεώρηση των βιβλίων και παραστατικών από την Περιφέρεια.
Αποφασίστηκε να καταγραφούν οι διαδικασίες καθώς και οι υποχρεώσεις που έχει κάθε σύλλογος να εκδοθεί ένα έντυπο που θα μπορεί κάθε ΔΣ να είναι ενημερωμένο και να κάνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ενέργειες.
• Εθελοντισμός – βοήθειες σε ευπαθείς ομάδες – κοινωνικά παντοπωλεία
Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε αποφασίστηκε κάθε σύλλογος μεμονωμένα αλλά και από κοινού να προβαίνει και να συμμετέχει σε δράσεις εθελοντισμού, βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες και φορείς στήριξης αυτών των ομάδων, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία και το κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο.
• Ο μεγαλύτερος προβληματισμός όλων των Συλλόγων ήταν η λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας.
Οι σύλλογοι αποφάσισαν ότι το θέμα αυτό για την περιοχή της Σητείας είναι το σοβαρότερο όλων των προβλημάτων και θα πρέπει να γίνουν διάφορες ενέργειες από όλα τα ΔΣ των συλλόγων ώστε στην επόμενη συνάντηση κάθε σύλλογος να παρουσιάσει το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν διάφορες ενέργειες όπως ψηφίσματα, κινητοποιήσεις κ.α.
• Σημαντικός είναι και ο προβληματισμός των συλλόγων για θέματα περιβάλλοντος όπως για την καταστροφή των χημικών της Συρίας, την καθαριότητα του περιβάλλοντος, για τα οικιακά λύματα κάποιων οικισμών που στερούνται βιολογικούς και κάνουν περιοχές σημαντικές και ιδιαίτερου κάλλους να μην είναι επισκέψιμες, για τον ποταμό Παντέλη αλλά και για την πολιτική που υπάρχει στην διαχείριση των υδάτων, των πηγών και παραπόταμων του συγκεκριμένου ποταμού. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν νέες μελέτες που θα αφορούν πολλά μικρά φράγματα στο ποτάμι από τις πηγές του έως και την Σητεία που θα εμπλουτίσουν τους υδάτινους πόρους των περιοχών προς όφελος της αγροτικής οικονομίας αλλά και της πανίδας και της χλωρίδας των περιοχών, έτσι ώστε να επουλωθούν οι πληγές του ποταμού που έγιναν σε κάποια σημεία για χάρη της λιμνοδεξαμενής που τελικά είναι έργο για λίγους χωρίς σωστό σχεδιασμό και προοπτική.
Αποφάσισαν με ψήφισμα τους να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους και καταδικάζουν την εξουδετέρωση και διάθεση των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι το ψήφισμα αυτό εκφράζει την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, για την απαίτησή μας να ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας σε ένα καθαρό και ελεύθερο περιβάλλον. Την Συμμετοχή στη διοργάνωση από κοινού πρωτοβουλιών και δράσεων, σε Παγκρήτιο επίπεδο για να αναδειχθεί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου ως τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Αποφασίστηκε να καταγράφουν τα προβλήματα σχετικά με τα λήμματα των οικισμών και να γίνουν συναντήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες αρχές ώστε να γίνει μια σωστή διαχείριση των λυμάτων και των υδάτινων πόρων προς όφελος όλων των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος.
Στο τέλος όλοι οι σύλλογοι μέσα από το καλό κλίμα που διεξήχθη η όλη διαδικασία αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις κοινές δράσεις τους με συνάντηση – εκδήλωση που θα έχει σημαντικούς συμβολισμούς. Έγιναν διάφορες προτάσεις και τελικά επιλέχθηκε η διεξαγωγή κοινής εορτής της Πρωτομαγιάς στην περιοχή Μέσα Παντέλι. Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή με μεγάλα πλατάνια πολλά νερά των κύριων πηγών του ποταμού Παντέλη, διάφορες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν περαστικούς και έγιναν από Δωρεά του Ανυψητάκη Γιώργου (Αναγνώστη) καθώς και δυο σημαντικούς Ναούς Του Αφέντη Χριστού με πολλές τοιχογραφίες και την Παναγία την Μεσοσπορίτισσα. Η διαδικασία και το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν σύντομα στα ΜΜΕ.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Π.Σ. Πραισού προσέφερε κέρασμα στους καλεσμένους και ορίστηκε νέα συνάντηση σε ένα μήνα με οικοδεσπότη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκιάς.
Οι Πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στην συνάντηση ήταν: Αγίου Γεωργίου, Βορί, Επάνω Επισκοπής, Γούδουρα, Ζήρου, Μαρωνιάς, Παπαγιαννάδων, Παρασπορίου, Πισκοκεφάλου, Πραισού, Σκλάβων, Συκιάς, Χανδρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου