... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

11zon_created-GIF

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25BF+%25CE%25BA%25CF%2581%25CE%25B7%25CF%2584%25CE%25B7
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

1980561_402669959869794_732264402_n


Η κυρά-Σαρακοστή, είναι ένα ψωμένιο κουκλάκι σε σχήμα γυναίκας με επτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Αυτές τις μέρες, οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα και νηστεύουν. Νηστεία όμως δε σημαίνει μόνο αποχή από ορισμένα φαγητά. Σημαίνει και προσευχή.


1957336_402435673226556_1359875487_n

Ας φτάξουμε με τα παιδιά μας το ημερολόγιο της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα θα κόβουμε ένα ποδαράκι... Την κυρά-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι’ αυτό δεν την τρώμε! Την κρεμάμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού και κάθε βδομάδα κόβουμε και ένα από τα ποδαράκια της μέχρι που να μείνει αυτή χωρίς πόδια και εμείς χωρίς άλλη νηστεία.

1974714_402435763226547_2066939068_n


ΥΛΙΚΑ για την κυρία Σαρακοστή
- Μισό κιλό αλεύρι , περίπου μισό φλυτζάνι νερό, μια κουταλιά αλάτι. ΕΚΤΕΛΕΣΗ για την κυρία Σαρακοστή Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι. Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό. Θα βάλουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την κυρα-Σαρακοστή.

1981172_402436013226522_1104804266_o

Μ’ ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε επτά ποδαράκια. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε στο τέλος. Η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται! Ζεσταίνουμε το φούρνο στους διακόσιους βαθμούς και ψήνουμε την κυρα-Σαρακοστή για σαράντα με πενήντα λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει. Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμάμε.

10000393_402435846559872_2043692134_o

1966524_402435903226533_336186652_o


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad