Το Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία δεσπόζει ψηλά πάνω από την πόλη και είναι ορατό από την παραλία. Χτίστηκε το 13ο αιώνα από τους Ενετούς και αποτελούσε το στρατώνα της φρουράς, για αυτό και ονομάστηκεCasa di Arma (Καζάρμα).
Σύμφωνα με ενετικά σχέδια της εποχής η Σητεία περιβαλλόταν τότε από τείχος, που εκτεινόταν από το νότιο τμήμα της πόλης και τις Ρωμαικές δεξαμενές ως το πάνω μέρος του φρουρίου Καζάρμα που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης. Αυτό το τμήμα αποτελούσε το Καστέλλο της Σητείας και είχε τριγωνική μορφή.
Οι συνοικίες που έμειναν εκτός τειχών παρέμειναν ανοχύρωτες και αναπτύχθηκαν προς τα ανατολικά του οικισμού.
Το φρούριο Καζάρμα ουσιαστικά αποτέλεσε το κύριο αμυντικό κάστρο της πόλης, ωστόσο υπέστη πολλές ζημιές από τις συχνές ληστρικές επιδρομές πειρατών και κατακτητών. Το 1303 υπέστη πολλές ζημιές από σεισμό που έπληξε την περιοχή και ανακατασκευάστηκε, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει την αρχική του ισχύ.
Το 1508 υπέστη ξανά καταστροφικό πλήγμα από μεγάλο σεισμό, ενώ το 1538 ο Μπαρμπαρόσα εισέβαλε στην Σητεία καταστρέφοντας το φρούριο σε μεγάλο βαθμό.
Κατά το 16ο αιώνα οι Ενετοί προχώρησαν σε μεγάλα οχυρωματικά έργα σε όλο το νησί της Κρήτης. Εκείνη την περίοδο η Σητεία ήταν σχεδόν τελείως ανοχύρωτη, αλλά η Ενετική διοίκηση της περιοχής έστειλε χρήματα για την επισκευή του φρουρίου το 1555. Έγιναν κάποιες εργασίες, αλλά και πάλι το φρούριο δεν ανέκτησε ούτε την αίγλη του, ούτε τη δύναμη του.
Όταν οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν το 1645 στην Κρήτη, ο Ενετός στρατηγός Mocenigo αποφάσισε ότι το φρούριο δεν είναι ικανό να στηρίξει την πόλη και να αντέξει σε πολιορκία, οπότε αποφάσισε να μεταφέρει τον εξοπλισμό του στον Χάνδακα το 1651.
Τουρκικές Παρεμβάσεις στο Φρούριο Καζάρμα
Οι Τούρκοι κατέλαβαν το φρούριο Καζάρμα και το μετέτρεψαν σε οχυρό, κάνοντας ωστόσο αρκετές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του. Το νέο οχυρό χτίστηκε στη βάση του ενετικού κάστρου.
Αυτό που μπορεί να δει κανείς σήμερα όταν επισκέπτεται το φρούριο είναι το βόρειο και ανατολικό τμήμα του πρωτότυπου περίβολου του φρουρίου κάποια δωμάτια στον περίβολο και τον πύργο, που ωστόσο δεν έχει στέγη πια.
Στο φρούριο μπορεί να δει κανείς ίχνη από κάποιο διώροφο οίκημα που δεν υπάρχει πια, καθώς και από έναν εσωτερικό διάδρομο. Σήμερα, όποιος το επισκέπτεται μπορεί να δει τις τουρκικές προσθήκες, όπως είναι οι κουμπέδες (τρούλοι) στα φυλάκια του φρουρίου.
Το φρούριο Καζάρμα βρίσκεται σε υπερυψωμένο επίπεδο, γεγονός που το κάνει πιο επιβλητικό.
Μπαίνοντας στον περίβολο βλέπει κανείς δύο σκάλες που οδηγούν στην κύρια καμαρωτή είσοδο του φρουρίου. Μέσα στην αυλή υπάρχει ένα κτίριο με τρία δωμάτια και σαμαρωτή στέγη που θεωρείται τουρκική προσθήκη.
Στο Δυτικό τμήμα υπάρχει ένα πιο μικρό κτίριο στο οποίο υπάρχει ένα τζάκι. Θεωρείται ότι το κτίριο αυτό ήταν κάποτε ο χώρος του μαγειρείου.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας τα τείχη που υπήρχαν γύρω από το φρούριο περιμετρικά δεν ξαναχτίστηκαν, ωστόσο το Φρούριο Καζάρμα αναστηλώθηκε σχετικά πρόσφατα για να είναι επισκέψιμο.
Το φρούριο ήταν στην υπηρεσία της πολιτικής Αεροπορίας μέχρι το 1966, οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειας σοβαρής και πλήρους αναστήλωσης του φρουρίου, το οποίο κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Το Φρούριο Καζάρμα είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Δευτέρας και προσφέρει εξαιρετική, πανοραμική θέα στην πόλη της Σητείας.
Οι ώρες επισκέψεων είναι:
Από 01 Νοεμβρίου μέχρι 31 Μαρτίου: 08:30 – 15:00, Δευτέρα κλειστά
Από 01 Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου: 08:30 – 19:30, Δευτέρα κλειστά
Η Καζάρμα είναι ένας γαλήνιος και επιβλητικός χώρος που φανερώνει την ιστορική του σημασία και το πλούσιο παρελθόν του στους επισκέπτες του.
Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, στα πλαίσια του φεστιβάλ «Κορνάρεια» που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο ποιητή της Σητείας, τον Βιτσέντζο Κορνάρο.
FOTO: JORGO STAY.
ΠΗΓΗ: www.explorecrete.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου