ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Τον τελευταίο καιρό γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων της Κρήτης έχουν βγεί στον δρόμο και ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες στα σχολεία τους.
Η έλλειψη δασκάλων, η έλλειψη βασικών υλικών ώς προς την σωστή λειτουργία των σχολείων, αλλά και των μαθημάτων είναι καθημερινό φαινόμενο.
Η ασφάλεια όμως των κτηρίων είναι ίσως το σημαντικότερο θέμα που πρέπει να κοιτάξουν οι υπεύθυνοι της σχολικής επιτροπής και των εκάστοτε Δήμων.
Αν σταθούμε στον Δήμο Ηρακλείου δέκα εννιά (19) σχολικά κτήρια του Ηρακλείου κινδυνεύουν με κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η εκδήλωση με θέμα «Αντισεισμική Θωράκιση Κατασκευών, Σύγχρονες και Ασφαλείς Υποδομές – Έργα Σχολικής και Λαϊκής Στέγης» που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου μαζί με την Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του κτηρίου του 5ου Γυμνασίου και του 11ου Λυκείου των οποίων η διεύθυνση απέστειλε έγγραφο στο Δήμο ζητώντας να στείλουν από τις υπηρεσίες άνθρωπο για έλεγχο του σχολείου. Η επίσημη απάντηση του αντιδημάρχου παιδείας ήταν δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα και να ψάξουν να βρουν δικό τους μηχανικό για να γίνει έλεγχος.
Αδιαφορία καταγγέλλεται και για το γεγονός ότι δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες του Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Αϊ Γιάννη το Χωστό είναι σε κοντέινερ, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Τις τελευταίες ημέρες έχει απασχολήσει στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου και βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το «Καπετανάκειο», το πρώτο Γυμνάσιο στην Κρήτη, του οποίου συνέχεια αποτελούν το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο, που ανάμεσα στα άλλα αποτελεί και σύμβολο της πνευματικής ζωής του τόπου για πολλές δεκαετίες.
Το 2008 διαπιστώθηκε ότι το κτίριο έχρηζε στατικής ενισχύσεως, προκειμένου να ανταποκρίνεται στους ισχύοντες κανονισμούς αντισεισμικής προστασίας για εκπαιδευτήρια. Έπειτα από την εκπόνηση στατικής μελέτης και τη διεξαγωγή δημόσιου διαγωνισμού, ξεκίνησαν, το 2010, οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου «Αναβάθμιση – Ανακατασκευή και στατική ενίσχυση στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο)».

Ας έρθουμε τώρα σε ένα άλλο ιστορικό σχολείο της πόλης του Ηρακλείου το συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας κατασκευής έτους 1957
 Την έντονη διαμαρτυρία γονέων και κηδεμόνων έχουν προκαλέσει οι εικόνες ντροπής που...αντικρίζει κανείς σε ένα από τα ιστορικότερα σχολεία του Ηρακλείου, την πρώην παιδαγωγική Ακαδημία.
Το συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα έχει περίπου 320 παιδιά δημοτικού ηλικίας από 6 έως 12 ετών. 
Οι γονείς ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και ειδικά του δήμου Ηρακλείου προκειμένου το κτήριο της πρώην παιδαγωγικής Ακαδημίας μπεί στην διαδικασία μελετών αντισεισμικής θωράκισης καθώτι είναι  απαραίτητη οι έλεγχοι, οι επισκευές και οι συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν για να νιώσουν οι γονείς ασφαλείς αλλά και για να αποκτήσει και πάλι το σχολείο την αίγλη του παρελθόντος, να αναβαθμιστεί και να μπει στον χάρτη των σχολικών κτιρίων- υπόδειγμα της πόλης.
Αδιαφορία καταγγέλλεται και για το γεγονός ότι δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες απο τα ειδικά σχολεία τα οποία φιλοξενούνται στο κτηριακό συγκρότημα  είναι χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Οι γονείς οι δάσκαλοι, και οι σύλλογοι Γονέων  αναρωτιούνται ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ... Σεισμού που πιθανόν θα φέρει μοιραία αποτελέσματα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............