ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ ΝΕΑ ΒΡΥΟΥΛΛΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΔΑΤΣΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ ΝΕΑ ΒΡΥΟΥΛΛΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΔΑΤΣΑΚΗ

Ο τόπος και οι άνθρωποι του Κατσαμπά μέσα σ’ ένα βιβλίο
Το έργο του Δημήτρη Ν. Μουδατσάκη έχει κυκλοφορείσει από τις εκδόσεις του Δήμου Ηρακλείου και παρουσιάζει την ιστορία του ηρακλειώτικου προαστίου από την αρχαιότητα έως σήμερα

Η ιστορία του Κατσαμπά, τα έργα υποδομής, τα σχολεία, η εκκλησία, οι άνθρωποι.... Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την περιοχή παρουσιάζονται στο νέο βιβλίο του Δημήτρη Ν. Μουδατσάκη «Κατσαμπάς, Νέα Βρύουλλα, ο τόπος και οι άνθρωποι».






Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του δήμου Ηρακλείου. 

Στις σελίδες του, ο αναγνώστης μαθαίνει για την παρουσία του προαστίου στο πέρασμα των αιώνων, τα ευρήματα των ανασκαφών που έχουν γίνει στην περιοχή και τη θέση του Κατσαμπά τη μετανακτορική περίοδο, την Τουρκοκρατία, τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη σύγχρονη εποχή. Παρουσιάζονται τα έργα κοινής ωφέλειας που έχουν γίνει στην περιοχή, η ιστορία της εκπαίδευσης στον Κατσαμπά, οι σχολικές μονάδες αλλά και η δραστηριότητα συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικών. 

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν η ιστορία της Εκκλησίας στα νεότερα χρόνια, οι ναοί και οι ιερείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι άρχοντες και τα συμβούλια και ο αθλητισμός.
Το βιβλίο κλείνει με τις μορφές του Κατσαμπά, το σημαντικότερο στοιχείο μιας περιοχής, τους ανθρώπους της.
 Ο Κατσαμπάς, από τη σύσταση του μέχρι σήμερα, διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της πόλης μας. 



Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΔΑΤΣΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΝΟΥΔΑΚΗ



Στα νεότερα χρόνια συντελείται στον Κατσαμπά σημαντική πρόοδος στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή. Η απαλλαγή του νησιού από τον τουρκικό ζυγό συντέλεσε αποφασιστικά στο να πνεύσει άνεμος αισιοδοξίας, που έφερε αναγέννηση και αναδημιουργία στον τόπο. Οπως η ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα το 1913 επέδρασε θετικά σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής του τόπου, έτσι και η εγκατάσταση των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, όπως ήταν φυσικό, επέδρασε θετικά στην εξέλιξη του Κατσαμπά, που μπήκε δυναμικά στο δρόμο της αλματώδους ανάπτυξης και δημιουργίας. Μετά τη λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του καταστρεπτικού εμφύλιου σπαραγμού οι κάτοικοι επιδόθηκαν σ’ ένα καινούργιο ξεκίνημα, που προώθησε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή πορεία του προαστίου. Ετσι η οικονομία πήρε τη σημερινή της μορφή: οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τη γεωργία και ασχολούνται με τη βιοτεχνία, το εμπόριο, τον τουρισμό, τα γράμματα και τις τέχνες.
Εγιναν γιατροί καθηγητές, δικηγόροι, δάσκαλοι, καλλιτέχνες, γλύπτες. Πολλοί από τον Κατσαμπά έχουν αναλάβει διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο, στους οργανισμούς και στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση των κατοίκων και η συνεχώς αυξανόμενη εσωτερική μετανάστευση στον οικισμό κυρίως από τα χωριά της επαρχίας Πεδιάδος δημιούργησε την ανάγκη στέγασης των νέων κατοίκων, με αποτέλεσμα σταδιακά οι οικοδομές να απλωθούν σ’ολόκληρη την έκταση του Κατσαμπά, σε τέτοιο βαθμό, που να μην αφήσουν χώρο για γεωργικές καλλιέργειες. Εξαιτίας των μεγάλων επιχωματώσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια το ποτάμι-με τις πρασινάδες στις όχες του, τα πλατάνια και τις λεύκες, που στα κλαδιά τους κελαηδούσαν τα πουλιά-σήμερα περνά τα νερά του αθέατα μέσα από ένα πελώριο τσιμεντένιο κανάλι, πάνω από το οποίο έχει κατασκευαστεί δρόμος μεγάλης κυκλοφορίας, που ενώνει το λιμάνι και το βόρειο μέρος της πόλης του Ηρακλείου με την εθνική οδό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............