... ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ - ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

... ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ - ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014


Οι ευχές μας για το 2014


Επιβίωση των αρχαίων λατρευτικών άρτων η ελληνική βασιλόπιτα, των άρτων που ζυμώνονταν για τους θεούς και καταναλώνονταν από τους ανθρώπους. Άλλοτε σκέτο γλυκό ψωμί, άλλοτε καλυμμένο με τον συμβολικό μανδύα της αγνότητας (ζάχαρη, κρέμα), η πίτα της πρωτοχρονιάς μεταφέρει τις αξίες ενός πολιτισμού που ανέδειξε την ιερότητα του σίτου, δηλαδή την ιερότητα της γης που παράγει και τρέφει. Κι ο Αϊ Βασίλης, ο λιπόσαρκος άγιος της λαϊκής μας παράδοσης, είναιζευγάς, καλός σπορέας, που σπέρνει πάντα παραπάνω καρπό για να πάρουν «τα λαγούδια και τα περδίκια» το μερτικό τους.




Είναι από τις λίγες φορές που το παραδοσιακό μας ψωμί είναι ζυμωμένο με λευκό ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι. Λευκό και γλυκό. Το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς είναι πάντα γλυκό. Για να είναι γλυκός όλος ο χρόνος!
Τούτη τη μέρα είναι παρόντα όλα τα σύμβολα. Το χρώμα και το φως. Το δέντρο το ιερό και το πολύκαρπο ρόδι. Το αμίλητο νερό της αειφορίας, αλλά και των μυστικών διαλόγων του ανθρώπου με το φυσικό και το υπερφυσικό, το γήινο και το ουράνιο, το ανθρώπινο και το θείο. 
Πολύ πριν επανεισαχθεί στην Ελλάδα το δέντρο των Χριστουγέννων, εξέλιξη και αυτό μιας πανταχού παρούσας δεντρολατρικής αντίληψης, μαρτυρημένης άλλωστε από την εποχή του μινωικού πολιτισμού, οι Κρητικοί στόλιζαν τα τραπέζια τους με κλωνάρια ανθισμένου δεντρολίβανου. Μ' αυτά ξανακαινούργιωναν το προζύμι. Άλλοι κρεμούσαν πάνω σε κλαδιά ελιάς τους «κουκνίκους» και τις «κουκουναρές», τα μικρά ψωμάκια που έπλαθαν σε σχήμα ζώων και λουλουδιών. Κι η αγρότισσα μάνα μοίραζε το πρωί της πρώτης μέρας του χρόνου στα παιδιά της κομμάτια γλυκού πορτοκαλιού μαζί με τη φλούδα του. Το πορτοκαλί και το ροδοκόκκινο ήταν πάντα οι αλάνθαστες αποχρώσεις της σωματικής ευρωστίας. 

Είναι η ποίηση της καθημερινότητας. Ο πολιτισμός που για να συμπληρώσει τη λεκτική επικοινωνία ανακάλυψε τη γλώσσα των συμβόλων. Να μεταφέρουν κι εκείνα, τα σύμβολα, την προσδοκία και τον πόθο. Την ευχή και το όραμα: να είναι καλύτερο το αύριο από το χθες και το σήμερα. 
Στο κατώφλι μιας καινούργιας χρονιάς, η οικογένεια Ψιλάκη, ο Νίκος, η Μαρία και η Έφη, εύχονται σε όλους να είναι καλύτερος ο χρόνος που αρχίζει. Το 2014. 
Να γίνουν πράξη τα όνειρα. 
Να ανατείλει, μαζί με τον καινούργιο χρόνο, κι ένας καινούργιος κόσμος. Ανθρώπινος! 

Κρήτη, 1 Ιανουαρίου 2014.

Νίκος, Μαρία, Έφη Ψιλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............