ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΙΔΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΙΔΗ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Εμμανουήλ Ροΐδη  και το έργο του, διοργανώνουν η Λέσχη Ανάγνωσης Διηγήματος Ηρακλείου και η ΄Ενωση Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 6.30μ.μ. στην αίθουσα του Δήμου (οδός Ανδρόγεω).
Για το συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν:
 1. Ευαγγελία Πετρουγάκη, Καθηγήτρια Φιλολογίας.
  «Ξαναδιαβάζοντας το έργο του Εμμ. Ροΐδη»                       
 2. Δημήτρης Πολυχρονάκης, Επίκουρος Καθηγητής 
       Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν\μίου Κρήτης.
    «Η τέχνη του γέλιου στη διηγηματογραφία του Ροΐδη»
  3. Εύη Βογιατζάκη, Δρ. Νεοελληνικής, Αγγλικής και  
   Συγκριτικής Φιλολογίας (BA Univ. of Crete, MA & hD univ. of warwick, Englannd)                            



«Οι ιστορίες ζώων του Εμμαν. Ροΐδη και το επιστημονικό πνεύμα της εποχής του»
                              ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  ΡΟΪΔΗΣ (1836-1904)
       Πολυσχιδής συγγραφέας (πεζογράφος, κοινωνικός και πολιτικός παρατηρητής, λογοτεχνικός  και θεωρητικός κριτικός, σατιρικός και χιουμοριστικός αποφθεγματογράφος, αλλά και  μεταφραστής) ο Ροΐδης θεωρείται ένας από τους μείζονες  Νεοέλληνες συγγραφείς, του οποίου το έργο (κυρίως η «Πάπισσα Ιωάννα») όχι μόνο μεταφράστηκε σε πολλές  γλώσσες, αλλά απέσπασε και ενθουσιώδεις κριτικές. Κοσμοπολίτης διανοούμενος, με ευρωπαϊκή παιδεία αλλά και βαθιά γνώση της ελληνικής γραμματείας, διεύρυνε τους στενούς ορίζοντες της σύγχρονής του λογοτεχνίας.  Υπέρμαχος των ιδεών του διαφωτισμού και επηρεασμένος από το επιστημονικό πνεύμα της εποχής του, ανέλαβε το δύσκολο έργο του επικριτή των θεσμών και του σχολιαστή της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της εποχής του, η οποία εμφανίζει τραγικές ομοιότητες με τη σημερινή πραγματικότητα, στη χώρα μας.
       Απώτερος στόχος των κειμένων του η κριτική της κοινωνίας και του πολιτισμού, με την αναφορά φαινομένων όχι μόνο της εποχής του, αλλά μιας ευρύτατης διαχρονίας που έφτανε ως την αρχαία εποχή.  Με το απαράμιλλο ύφος του, την τόλμη του στοχασμού του,  την ελευθεροστομία, την εύστοχη σάτιρα  κατορθώνει να  προκαλεί το ενδιαφέρον και να αφυπνίζει τη συνείδηση και του σημερινού αναγνώστη.     
                               

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Εμμανουήλ Ροΐδη την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 6.30 μ.μ. στηνΔημοτική αίθουσα Ανδρόγεω, την οποία συνδιοργανώνουν η Λέσχη Διηγήματος Ηρακλείου, μαζί με την Ε.Φ.Ν.Η.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............