800 ΕΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

800 ΕΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου, Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης για την πώληση ιστορικής εκκλησίας στο Ηράκλειο.
Με αναφορά που έκαναν στο προεδρείο της Βουλής Ελλήνων αλλά και στους υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Εσωτερικών αναφέρουν: «στη συμβολή των οδών 1821 και Καρτερού (ψαράδικα) στο Ηράκλειο δεσπόζει ένα εμβληματικό αρχιτεκτόνημα. Ένα κτήριο 800 ετών, από τα λίγα που σώζονται ακέραια στο Ηράκλειο»,ότι «το κτίριο αυτό ανήκει σε ιδιώτες οι οποίοι μην αντέχοντας το κόστος συντήρησης του το πωλούν», αναφέρεται ότι «το δίκλιτο αυτό αρχιτεκτόνημα δεν είναι παρά μια ιστορική εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή. Είναι μια από τις 4 βενετσιάνικες εκκλησίες που σώζονται στο Ηράκλειο και ο Δήμος Ηρακλείου είχε ανακοινώσει ότι θα απαλλοτριώσει για να τις αποκαταστήσει και να τις αποδώσει στο κοινό ως δημόσια κτήρια με πολλαπλές χρήσεις», επισημαίνεται ότι «οι βενετσιάνικοι ναοί βρίσκονται όλοι στο κέντρο του Ηρακλείου και η εκτίμηση της αξίας τους είναι τεράστια. 
Από το 2005 που ξεκίνησε η συζήτηση και το 2006 ελήφθησαν αποφάσεις από το Δήμο Ηρακλείου, αλλά το ποσό που απαιτούνταν για την εξαγορά τους ήταν απαγορευτικό για το Δήμο Ηρακλείου» και ότι «ο Δήμος Ηρακλείου αναζητά χρηματοδοτικές πηγές μήπως και καταφέρει να εξαγοράσει τουλάχιστον το Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που πωλείται προτού αγοραστεί από άλλο ιδιώτη» και  τονίζεται  «ότι τη δεδομένη στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκεται σε αμηχανία καθώς βλέπει να ναυαγεί ίσως το πιο οραματικό σχέδιο των τελευταίων ετών. Να εξαγοράσει τις Βενετσιάνικες Εκκλησίες και να δημιουργήσει χώρους πολιτισμού σε πέντε ακόμη σημεία της πόλης. Δηλαδή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............