ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ


Ήταν Ιούλιος του 1798, όταν ο στόλος του Ναπολέοντα κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο, για την εκστρατεία κατά των Μαμελούκων, αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Ιεράπετρας και ο Βοναπάρτης φιλοξενήθηκε από μια οικογένεια στην πόλη. Το παλιό κρητικό σπίτι στην «Κάτω Μερά» διατηρεί ακόμα την ανάμνηση της ιστορικής επίσκεψης!



Είναι θρύλος ή πραγματικότητα το ότι ο Ναπολέων, στάθμευσε στην Κρήτη και πέρασε μια νύχτα στη Γεράπετρα, χωρίς να δηλώσει την ταυτότητά του, παρά την άλλη μέρα το πρωί με λακωνικό σημείωμα στο μαξιλάρι του, όταν είχε ήδη αποπλεύσει; Το σημείωμα στα γαλλικά έγραφε επί λέξει: «Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης».




Το σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Ναπολέων δείχνεται σήμερα με καμάρι από τους Γεραπετρίτες σε κάθε περαστικό ξένο, που έχει ή δεν έχει ακουστά την παραπάνω ιστορία. Βρίσκεται στην παλιά πόλη, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και έχει αναστηλωθεί από την αρμόδια Υπηρεσία. Είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ιεράπετρας, που το αγόρασε από τον τελευταίο κληρονόμο Χαρίδημο Τζωρτζακάκη, απόγονο της κόρης του Περουλιού, Ευγενίας.




Μακριά από τις ιστορικές έριδες και τις επιστημονικές συζητήσεις, όποια κι αν θα είναι η τελεσίδικη επιστημονική αλήθεια, ο Γεραπετρίτης ποτέ δε θα πάψει να καμαρώνει για το μεγάλο φιλοξενούμενό τού συντοπίτη του και να δείχνει το σπίτι του Περουλιού, που δεν το βρίσκεις αλλιώς σήμερα παρά σαν «το σπίτι του Ναπολέοντα».



Ποιος Γεραπετρίτης κληρονόμησε το σημείωμα του Βοναπάρτη;
Η Schwartz που δεν ήταν συγγραφέας και απλή ταξιδιώτισσα, προσπάθησε να διερευνήσει το τεκμήριο της επίσκεψης του μεγάλου στρατηλάτη.
«Η ευνοούμενη εκείνη πέθανε άτεκνη και το ενδιαφέρον τεκμήριο πέρασε στα χέρια κάποιου Φαφουτάκη, ο οποίος ήταν συγγενής της. Η αιματηρή εξέγερση του 1866 προκάλεσε πραγματικές μετακινήσεις πληθυσμού στην Κρήτη, έτσι και ο Φαφουτάκης έφυγε από την Ιεράπετρα και πήγε στα Χανιά. Όταν τον γνώρισα και άκουσα από τον ίδιο να λέει ότι κληρονόμησε εκείνο το χαρτί, έκανα ό,τι ήταν δυνατό για να τον πείσω να μου το δείξει και να μου επιτρέψει να το αντιγράψω, αλλά εκείνος δεν ήθελε να συζητήσει το θέμα και για να απαλλαγεί από τις επανειλημμένες κρούσεις μου, μου είπε τελικά ότι το είχε ο γιός του. 


Είναι εντυπωσιακό και αξίζει να αναφερθεί εξάλλου πως αυτός ο κύριος Φαφουτάκης ζει σε ένα απομακρυσμένο μέρος του νησιού, μακριά από πολιτισμένες πόλεις Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, όπου δεν υπάρχει καμία επαφή με την Ευρώπη, εντούτοις έκανε κάτι ασυνήθιστο, ακόμη και για Κρητικούς που ζουν στις πόλεις: έστειλε τον γιό του στην Γαλλία που έμεινε έξι χρόνια και σπούδασε γεωπονική στο Παρίσι και στη Lyon. Ακόμη και αν ο αντιναύαρχος Besson ορθά διαβεβαίωνε τον γνωστό μου ότι ο Ναπολέων δεν προσάραξε στην Κρήτη κατά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, τα δεδομένα είναι επαρκή ώστε να μην επιτρέπουν αμφισβητήσεις σχετικά με τη σύντομη επίσκεψη του μεγάλου στρατηγού στην Κρήτη το έτος 1798».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

http://www.ierapetra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............