ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ


Συναντήσαμε τον Ηρακλειώτη  Γιάννη Δασκαλάκη, στην παιδική χαρά της παραλιακής στο Ηράκλειο.
«Θέλει τέχνη, θέλει και καλό καιρό, να μη φυσά γιατί παίρνει ο αέρας τη ζάχαρη και δεν μπορεί να τυλιχτεί στο καλαμάκι. Είκοσι και παραπάνω χρόνια φτιάχνω μαλλί της γριάς για τα παιδιά. Την τέχνη μου τη δίδαξε ο Μπάρμπα Θανάσης, καλός άνθρωπος , μάστορας. Ένα τσουβάλι ζάχαρη κατανάλωσα να μάθω. Δίνω σχήματα στο μαλλί της γριάς. Κάνω λουλούδια χρωματιστά, κάνω αστέρια, και τα παιδιά χαίρονται! Είναι μεγάλη ευτυχία να βλέπεις τα παιδιά να χαίρονται!!!





Το μαλλί της γριάς είναι ένα προϊόν το οποίο αποτελείται από νήματα ζάχαρης και το οποίο διατίθεται από πλανόδιους πωλητές. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο μεγάλος όγκος του. Ως προϊόν απευθύνεται κυρίως σε μικρά παιδιά.
Έχει γλυκιά γεύση και όταν κάποιος το τρώει, όπου ακουμπήσει, κολλάει από τη ζάχαρη.
Παρασκευάζεται από ζάχαρη, η οποία λιώνεται σε ειδικό δοχείο και με φυγοκέντριση δημιουργούνται νήματα. τα οποία τυλίγονται γύρω από ένα καλαμάκι. Ποσότητα 5-6 γραμμαρίων κρυσταλλικής ζάχαρης θερμαίνονται ως το σημείο τήξεως στους 150οC και κατόπιν με φυγοκέντριση απομακρύνονται από το κέντρο της συσκευής μέσα από μικρές τρύπες που έχει το περιστρεφόμενο δοχείο. Κατά την απομάκρυνση δημιουργούνται ίνες, οι οποίες πλέκονται γύρω από το καλαμάκι.



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............