Ο τουρισµός είναι ο δυναµικότερος και ανταγωνιστικότερος κλάδος της ελληνικής οικονοµίας σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα παρουσιάζει σηµαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στην τρέχουσα δεκαετία σε παγκόσµιο επίπεδο. Στόχος του σχεδίου είναι η ανάδειξη του Τουρισµού σε βασική προτεραιότητα και κινητήριο µοχλό της αναπτυξιακής διαδικασίας, και η ενίσχυση της άµεσης και της έµµεσης συνεισφοράς του στο προϊόν, το εισόδηµα, την απασχόληση.
Τον τελευταίο αιώνα εµφανίστηκε η τάση για φυγή από τον ασφυκτικό κλοιό της ζωής
στην πόλη και των διακοπών σε πολύβουες παραλίες και σε κοσµοπολίτικα µέρη. Αυτή η τάση είναι ακόµα δυνατότερη σήµερα, που λόγω του έντονου ρυθµού ζωής στις πόλεις δηµιουργείται η ανάγκη για χαλάρωση και ηρεµία κατά τη διάρκεια των διακοπών και η ενασχόληση µε εντελώς διαφορετικά πράγµατα που να φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση. Αυτή είναι και η αιτία – και η αφορµή – για την ανάπτυξη των εναλλακτικών µορφών τουρισµού.
Κύριο χαρακτηριστικό του εναλλακτικού τουρισµού είναι επαφή του ανθρώπου µε τη
φύση. Σε όλες τις µορφές του, αγροτουρισµός, υποθαλάσσιος τουρισµός, περιπατητικός, βάζει τον άνθρωπο στη διαδικασία να ανακαλύψει και να γνωρίσει άγνωστες γι’ αυτόν πτυχές για παράδειγµα της αγροτικής ζωής ή του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος ή ακόµα και τοπία τα οποία δεν φαντάστηκε ότι µπορεί να υπάρχουν.
Από τα παραπάνω κεφάλαια της παρούσης εργασίας, βλέπουµε ξεκάθαρα πώς έχει η
κατάσταση, όσον αφορά τον τουρισµό στην Κρήτη, σήµερα. Είναι ολοφάνερο ότι ο
παράκτιος τουρισµός αρχίζει να φθίνει και τη θέση του παίρνει ο εναλλακτικός
τουρισµός. Βέβαια, ο παράκτιος τουρισµός, λόγω της φύσης του και της εποχής κατά
την οποία λαµβάνει χώρα, σαν φαινόµενο, δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί. Συνήθως, Μειώνεται αισθητά σε περιοχές οι οποίες έχουν κορεστεί και η τουριστική ανάπτυξη έχει υπερβεί τα όρια της φέρουσας ικανότητας της περιοχής , µε συνέπεια την υποβάθµιση τόσο του περιβάλλοντος όσο και των παρεχόµενων υπηρεσιών.
Ο Αγροτουρισµός είναι µια ήπια µορφή βιώσιµης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, η οποία έχει ως στόχους:
Να συµβάλει ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθηµερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισµικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού.Να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή µε τη φύση καθώς και µε τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες θα µπορεί να συµµετέχει, να ψυχαγωγηθεί και να νιώσει τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης και της ανακάλυψης.Να κινητοποιήσει τις παραγωγικές, πολιτισµικές και αναπτυξιακές δυνάµεις του τόπου, συµβάλλοντας έτσι στην αειφόρο περιβαλλοντική, οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.
Ο οικοτουρισµός είναι µια αειφορική µορφή τουρισµού Υπαίθρου που εστιάζεται πρωτίστως στην απόκτηση εµπειριών και γνώσεων για τη φύση και ο οποίος διαχωρίζεται µε τρόπο ώστε να είναι ήπιος, µη καταναλωτικός και τοπικά προσανατολισµένος. Αναπτύσσεται τυπικά σε φυσικές περιοχές και πρέπει
να συντελεί στη διατηρησιµότητα και στη συντήρηση αυτών των περιοχών.Στην Κρήτη αυτό το είδος του τουρισµού συγχέεται µε τον αγροτουρισµό και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν συγκεκριµένα στοιχεία, ή αυτά που υπάρχουν είναι ίδια µε τα προαναφερθέντα στο κεφάλαιο του αγροτουρισµού
Ο πολιτιστικός τουρισµός είναι η εναλλακτική µορφή τουρισµού που έχει σαν κύρια τουριστική δραστηριότητα την επαφή, γνωριµία, γνώση και απόλαυση του πολιτιστικού πλούτου των τουριστικών προορισµών και τη συµµετοχή ή την παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ο Υποθαλάσσιος τουρισμός Ένα µεγάλο µέρος της ανεξερεύνητης Κρήτης, ίσως το πιο συναρπαστικό, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για να διαβείτε αυτό το σύνορο και να γνωρίσετε τα πανέµορφα τοπία και τους κατοίκους του βυθού, είναι αρκετό να έχετε µια απλή µάσκα, έναν αναπνευστήρα και ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα.
Αν βέβαια έχετε πτυχίο αυτοδύτη, µπορείτε να νοικιάσετε έναν πλήρη εξοπλισµό για αυτόνοµη κατάδυση και να εξερευνήσετε τον υποβρύχιο κόσµο µε πολύ µεγαλύτερη άνεση και σε µεγαλύτερο βάθος. Αν δεν έχετε πτυχίο αυτοδύτη, η Κρήτη είναι ο ιδανικός τόπος να το αποκτήσετε. Γι πτυχίο ενός αστέρος της CMAS ή για πτυχίο Open Water της PADI τα µαθήµατα διαρκούν 25-30 ώρες (6-8 µέρες). Το µόνο που χρειάζεται από εσάς είναι καλή φυσική κατάσταση και βέβαια τα σχετικά δίδακτρα, όλα τα άλλα τα αναλαµβάνει το καταδυτικό κέντρο.
Παράκτιος τουρισµός είναι ο τουρισµός που έχει τουριστικό προορισµό τις ακτές της θάλασσας. ∆ηλαδή ο τουρισµός κατά τη διάρκεια του οποίου οι τουρίστες διαµένουν και διατρέφονται σε παράκτια τουριστικά θέρετρα και ξενοδοχεία και η κύρια τουριστική τους δραστηριότητα εκδηλώνεται κοντά ή δίπλα στις ακτές και µέσα στα νερά των αιγιαλών και συνίσταται στην ενασχόλησή τους µε τη θάλασσα, την άµµο, τον ήλιο και τα παράκτια παιχνίδια.Από τη φύση του ο παράκτιος τουρισµός είναι θερινός τουρισµός και στη χώρα µας αναπτύσσεται από αρχές Απριλίου µέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Γαστριµαργικός τουρισµόςΗ Κρητική κουζίνα και το Κρητικό ΕλαιόλαδοΣίγουρα από πολλούς αιώνες η Κρήτη έχει να παρουσιάσει µια γαστρονοµική παράδοση και µια σειρά από εδέσµατα τα οποία ταξίδεψαν σχεδόν απαράλλαχτα ανά τους αιώνες και έφτασαν µέχρι τις µέρες µας. Αν και ο τόπος υπήρξε ένα χωνευτήρι όλων σχεδόν των λαών της Μεσογείου, φαίνεται ότι η κρητική κουζίνα, σε πείσµα του διεθνισµού, παρέµεινα αυστηρά κρητική και ελάχιστα επηρεάστηκε από τους κατακτητές της.
Ως ιστορικός τουρισµός ορίζεται ο τουρισµός που πραγµατοποιείται µε βασικό σκοπό να γνωρίσει ο επισκέπτης τα ιστορικά µνηµεία ενός τόπου που συνδέονται µε την ιστορία του. Βασική προϋπόθεση για να εµφανιστεί σε ένα µέρος αυτού του είδους ο τουρισµός, είναι να έχει Ιστορία και απαραίτητα τα αντίστοιχα µνηµεία που να την
αποδεικνύουν. Επίσης, θα πρέπει αυτά τα µνηµεία να είναι διατηρηµένα και προσπελάσιµα στο ευρύ κοινό ώστε να αποτελούν τουριστικό θέλγητρο.Αν και αυτός είναι ο ορισµός του ιστορικού τουρισµού, σπάνια συναντάται αυτούσιος. ∆ηλαδή, σπάνια ξεκινάει κάποιος να επισκεφθεί ένα µέρος µόνο για να γνωρίσει την ιστορία του. Συχνά αποτελεί µέρος ενός µείγµατος τουριστικής δραστηριότητας. Μπορεί να συνδυαστεί και να αποτελέσει µέρος πολλών άλλων ειδών τουρισµού, όπως τον περιπατητικό, τον θρησκευτικό, ακόµα και τον παράκτιο.
Ο Χριστιανικός τουρισμός Οι µεγάλες χριστιανικές γιορτές θεωρούνται και οι τοπικές γιορτές προς τιµή της µνήµης των Αγίων, πολιούχων πόλεων και χωριών, ή προς τιµή των Αγίων για τους οποίους έχουν χτιστεί µοναστήρια ή εξωκλήσια. Αυτές οι γιορτές παίρνουν συχνά τη µορφή πανηγυριών στα οποία συρρέουν χιλιάδες κόσµου. ∆εδοµένου δε ότι η ελληνική ύπαιθρος είναι γεµάτη από µοναστήρια και εξωκλήσια και ότι ο αριθµός των ελληνικών χωριών και οικισµών είναι πολύ µεγάλος, σχεδόν κάθε µέρα σε κάποιο µέρος της χώρας µας γίνεται και κάποιο πανηγύρι.
Κατά συνέπεια, σαν θρησκευτικός τουρισµός θα µπορούσε να οριστεί ο τουρισµός στα πλαίσια του οποίου οι τουρίστες παρακολουθούν ή λαµβάνουν µέρος σε διάφορες εκδηλώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα.
Ο Αθλητικός τουρισσμός Η άσκηση, η γύµναση, το παιχνίδι και ο αθλητισµός απαιτούν ξεχωριστές σωµατικές δυνάµεις και δεξιότητες, ειδική εκπαίδευση, ειδικό εξοπλισµό και ειδικούς χώρους και βάση αυτών των απαιτήσεων γίνεται και η διάκριση των προκείµενων µορφών τουρισµού.Ο χρόνος που απαιτείται για να ασκηθούν, γυµναστούν, παίξουν
ή αθληθούν οι τουρίστες, συχνά είναι χρόνος διακοπών, ενώ οι χώροι που απαιτούνται και το προσωπικό υποστήριξης εξασφαλίζεται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εµπλουτίζουν τα τουριστικά προϊόντα που προσφέρουν µε προϊόντα άσκησης, γύµνασης, παιχνιδιού ή αθλητισµού. Ή ακόµα και οι αθλητές που διαλέγουν ένα τόπο για να προετοιµαστούν για κάποιο αθλητικό γεγονός, το κάνουν µεγνώµονα τις υπηρεσίες υποστήριξης (γήπεδα, κολυµβητήρια, γυµναστήρια, κα) που παρέχει ο τόπος αυτός.
Ο χειµερινός τουρισµός, κατ’ αναλογία µε τον θερινό, δεν είναι µορφή τουρισµού υπό την έννοια της ανεξαρτησίας καιτων ίδιων χαρακτηριστικών. Είναι απλά η ονοµασία της κατηγορίας εκείνων των µορφών τουρισµού που έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειµώνα, όταν δηλαδή στον τουριστικό προορισµό επικρατεί χειµώνας.Οι µορφές αυτές τουρισµού µπορεί να είναι:Αθλήµατα skiΠαγοδροµικάαθλήµαταΧιονοδροµικά αθλήµαταγι’ αυτό άλλωστε µπορεί να θεωρηθεί και σαν τµήµα του προαναφερθέντος αθλητικού τουρισµού.
Ο Σπηλαιολογικός τουρισμός Η Κρήτη προσφέρεται για “καρστικούς σχηµατισµούς”, όπως θα έλεγαν και οι γεωλόγοι, άρα δεν είναι παράξενο που µέχρι σήµερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 3.500 σπήλαια στο νησί. τα σπήλαια της Κρήτης, εκτός από µνηµεία της φύσης µε εκπληκτικό λιθωµατικό διάκοσµο, είναι και σπουδαιότατα µνηµεία πολιτισµού
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΕΡΕΥΝΑ - http://eureka.lib.teithe.gr