Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ και ΟΧΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ... - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ και ΟΧΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ...

Μέχρι το 1997 η περιοχή του Μακρύ Γιαλού ανήκει στην επαρχία Σητείας. Από το 1998 στα πλαίσια του προγράμματος «Καποδίστριας» προκύπτει από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής ο ανεξάρτητος Δήμος Μακρύ Γιαλού του νομού Λασιθίου με έδρα τον Κουτσουρά, στα 22 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας και 38 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σητείας. Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού αποτελείται από οκτώ διαμερίσματα: Τα Δ.δ. Σταυροχωρίου, Αγίου Στεφάνου, Λιθινών, Ορεινού, Περιβολακίων, Πεύκων, Σχινοκαψάλων και Χρυσοπηγής. Το 2011 το πρόγραμμα «Καλλικράτης» εφαρμόζεται σε αντικατάσταση του «Καποδίστριας» καταργώντας το Δήμο Μακρύ Γιαλού και εντάσσοντας την περιοχή στο νέο Δήμο Ιεράπετρας. Παρά τη διαφωνία μερίδας του πληθυσμού των ανατολικών χωριών του δήμου με την ένταξη στην Ιεράπετρα, με βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2010, ποσοστό λιγότερο από το 43% των ψηφισάντων στο σύνολο του πρώην δήμου, φαίνεται έμμεσα να προτιμά την προσάρτηση στο δήμο Σητείας, γεγονός που δικαιώνει την επιλογή της Ιεράπετρας. Σήμερα, ο Κουτσουράς παραμένει ως έδρα της δημοτικής ενότητας Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας. Πρόκειται για παραθαλάσσια δημοτική ενότητα, καθώς βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε συνολικά 4.204 κατοίκους και έκταση 159.229 στρέμματα. Ο Μακρύ Γιαλός συνορεύει Βόρεια με τον Δήμο Σητείας, Ανατολικά με τον Δήμο Λεύκης, Νότια με το Λυβικό Πέλαγος και Δυτικά με τον Δήμο Ιεράπετρας.




Το τουριστικό παραλιακό θέρετρο που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό με ένα όνομα"Μακρύ-Γιαλός" "Makry-Gialos" και αριθμεί περίπου 1.300 μόνιμους κατοίκους, δύο μεγάλα ξενοδοχεία και δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων (περίπου συνολικά 4.000 κλίνες) και άλλων επιχειρήσεων.
Το οποίο χωριό δεν υφίσταται σε κανένα κατάλογο ή χάρτη του επίσημου Ελληνικού κράτους. 




Έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 40 χρόνια από κατοίκους των γύρω ορεινών κοινοτήτων.
Ένα χωριό που έχει κτισθεί κατά μήκος της ομώνυμης παραλίας, έχει δε κατοικηθεί ανάμικτα κυρίως με πρώην κατοίκους του Αγίου Στεφάνου και των Πεύκων (που τώρα διχοτομούνται) και έχει αναπτυχθεί ενωμένο με κύρια ασχολία των κατοίκων του τον τουρισμό και την γεωργία.
Με ένα Νηπιαγωγείο, ένα Δημοτικό Σχολείο, ένα Γυμνάσιο, ένα Λύκειο, μία ενορία, ένα παπά, ένα αγροτικό γιατρό, κοινό επαγγελματικό σύλλογο, κοινό σύλλογο ξενοδόχων, κοινό σύλλογο Αλιέων, κοινά Δημοτικά δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης κλπ.
Μέ έτοιμο προς εφαρμογή το νέο σχεδιο πόλης, με έτοιμη μελέτη για βιολογικό αποβλήτων, και λοιπές μελέτες για φράγμα Λιθινών Ιατρεία, κλπ.
Αυτόν τον πληθυσμό που δεσμοί αίματος ενώνουν ( καθόσον όλοι είναι συγγενείς). Που κάθε χρόνο μαζί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και μαζί λένε το "Χριστός Ανέστη", η φύση και οι κοινές αγωνίες   ενώνουν για δεκαετίες, ήλθαν οι ανεγκέφαλοι κομματάρχες και άλλοι παρατρεχάμενοι της Σητείας να τον διχοτομήσουν, ακολουθώντας το δόγμα "διαίρει και βασίλευε", με μόνο όφελος τα προσωπικά τους συμφέροντα.





Όσο για τα μικρά ορεινά χωριά, που αναφέρονται στο Προεδρικό Διάταγμα, του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού,   τα περισσότερα σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί από τους  κατοίκους τους και τα  εγκαταλελειμμένα  σπίτια τους είναι ιδιοκτησίες αλλοδαπών Ευρωπαίων, πού ενώ τα έχουν αγοράσει και δεν έχουν εκλογικά δικαιώματα. Φαίνονται όμως στα χαρτιά ότι κατοικούνται, γιατί  εκεί βρίσκονται ακόμη μόνο οι εκλογικοί κατάλογοι των παλιών κατοίκων τους, που  τώρα έχουν μετοικίσει σε νέα χωριά, όπως αυτό του Μακρύ-Γιαλού, που τώρα διχοτομείται.
 Αυτά είναι άγνωστα στο Ελληνικό κράτος που ζει στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας. Προβλήματα που θα έπρεπε ο νέος  Νόμος της Αυτοδιοίκησης να είχε επιλύσει, παραμένουν και δημιουργούν κι άλλα.





Η διχοτόμηση θα επιφέρει αναστάτωση, έχθρες, διχόνοιες και τεράστια έξοδα στο κράτος και στους Δημότες αυτού του χωριού. Θα πρέπει να μοιρασθούν οι πηγές νερού, τα δίκτυα και τα άλλα δημόσια κτήρια (σχολεία, ιατρεία κλπ.). Θα αναγκάσει επίσης πολλούς Δημότες μας να κάνουν μεταδημότευση, χωρίς να το επιθυμούν ή να το έχουν επιλέξει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............