Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ Ολούς ΣΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ Ολούς ΣΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ




Η Ολούς είναι μια αρχαία βυθισμένη πόλη, η οποία βρίσκεται στη σημερινή Ελούντα
Ο τόπος κατοικείται οργανωμένα από τα Μινωικά χρόνια. Η Ολούς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εκατό πόλεις της αρχαίας Κρήτης, με πληθυσμό άνω των 30.000 ψυχών. Βρισκόταν στον ισθμό που ενώνει την απέναντι χερσόνησο (Νησί) με τον κύριο κορμό της Κρήτης

ΕΤΟΣ 1979

. Ο Ισθμός την εποχή που υπήρχε η αρχαία πόλη ήταν πλατύτερος και σε ψηλότερο επίπεδο. Αποκόπηκε το 1897-98 από τους Γάλλους που είχαν υπό την εποπτεία τους το Μεραμπέλλο, λίγο πριν την αυτονόμηση της Κρήτης. Το διοικητικό σύστημα της Ολούντος ήταν η ευνομία, ένα είδος δημοκρατίας. Στην Ολούντα λατρευόταν ο Ταλλαίος Δίας, ο Απόλλωνας και η Βριτόμαρτις με ναό αφιερωμένο σ΄ αυτήν. Προς τιμήν τους γινόταν οι Ταλλαδίτες, γυμνικοί αγώνες και τα Βριτομάρτια. Επίσης λάτρευαν τον Ασκληπιό ο οποίος είχε σώσει την πόλη από μια άγνωστη επιδημία που είχε ταλαιπωρήσει τους Ολουντίους. 







Από διηγήσεις διαφόρων περιηγητών της αρχαίας εποχής μαθαίνουμε ότι οι κάτοικοι της ήταν ανεπτυγμένου κοινωνικού και επαγγελματικού επιπέδου. Από τις επιγραφές που έχουν βρεθεί συμπεραίνομε πως ασχολούνταν με το εμπόριο, τη θάλασσα και την επεξεργασία οστράκων από τα οποία έβγαζαν χρώματα και βαφές. Ακόμα έκαναν εξόρυξη ακονόπετρας. Η Ολούς αφανίστηκε είτε από τοπική καθίζηση, είτε από το μεγάλο σεισμό του 780 μ.Χ. έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και επιγραφές τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο Αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Νικολάου  και του Λούβρου. 


Είχε δικά της νομίσματα. Ο Σβορώνος αναφέρει 11 διαφορετικούς τύπους. Στα περισσότερα παριστάνεται στη μία πλευρά η Αρτεμις Βριτομάρτις, και από την άλλη ο Ζευς αετοφόρος, ή δελφίνι ή άστρο. 
Η ακμή της Ολούντας συνεχίστηκε και κατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο. Το μαρτυρούν η Βασιλική του Πόρου με το θαυμάσιο μωσαϊκό, επισκέψιμο σήμερα και η Βασιλική της Κολοκύθας με τα εξαίσια λευκά μάρμαρα. Στο συνέκδημο του Ιεροκλή αναφέρεται Άλυγγος. Πυκνό σκοτάδι καλύπτει τα επόμενα χρόνια 9ος-13ος αιώνας.





πηγη - http://www.aghiosnikolaos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............